Zari
ohodnotit

Kdo ví

Va savoir

Další název:
Who Knows
Rok:
2001
Délka:
155 minut
Premiéra v ČR:
22.3.2002
Popis / Obsah / Info k filmu Kdo ví
Na začátku filmu přijíždí do Paříže italská divadelní společnost s inscenací Pirandellovy hry Jakou ty mne chceš. Představitelkou ústřední postavy a současně přítelkyní režiséra a ředitele souboru Uga je Camille, herečka francouzského původu. V Paříži se setká s bývalým milencem, profesorem filozofie Pierrem, který má novou partnerku Soniu. Ugo v metropoli pátrá po rukopisu nevydané Goldoniho hry. Při té příležitosti se seznámí s dcerou dědičky impozantní sbírky rukopisů Dominique, která se do něj zamiluje. Milostné vztahy mezi šesticí postav se různě komplikují, až do jejich rozřešení zasáhne divadlo jako takové. Kdo ví není nesnadno přístupný, dlouhý "intelektuální" film. Film, pojednávající mimo jiné o svádění, sám uspěl se svojí svůdcovskou technikou a stal se přitažlivým pro diváky v 36 zemích světa.
Febiofest 2004


Popis / Obsah / Info k filmu Kdo ví
Nedlouho po Krásné hašteřilce je do kin uveden nový film Jacquesa Rivetta Kdo ví. Legendární francouzský filmař se v něm vrací do svého oblíbeného divadelního prostředí. Na pozadí inscenace hry Luigiho Pirandella Come tu mi vuoi (uváděné v italském originálu) rozehrává zejména milostné vztahy mezi šesticí postav (což připomíná i Pirandellovu hru Šest postav hledá autora). Francouzská herečka Camille přijíždí do Paříže na turné se svým milencem, italským hercem a režisérem Ugem. Setká se tu s bývalým milencem, profesorem filozofie Pierrem, který teď žije se sympatickou Soniou. Ugo pátrá v Paříži po ztracené hře Carla Goldoniho a přitom se seznámí s půvabnou studentkou Dominikou, která se do něj zamiluje. Významnou roli v různých propletencích má ještě Dominičin nevlastní bratr, hochštapler Artur. Do příběhu zasahují četné ukázky z Pirandellovy hry, pojednávající o tom, "jak oživit lásku", jež korespondují se situacemi filmových postav jen volně. Důležitější je samotné divadelní prostředí. Film začíná i končí na jevišti. Na počátku je zasvětlovací zkouška a na konci setkání protagonistů na scéně, při němž se vše smírně vyřeší. Jako obvykle dominují v Rivettově díle soustředěné herecké výkony. Samozřejmostí je i uměřenost a elegance v rozvíjení zápletky, přirozená inteligence dialogů a přesné časování jednotlivých sekvencí. Snímek je na Rivetta relativně krátký (dvě a půl hodiny), existuje prý však i delší verze (tři hodiny čtyřicet minut). (zdroj: Filmový přehled)

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Kdo ví
Nedlouho po Krásné hašteřilce (1991, FP 8/2001) uvádí NFA nový film Jacquesa Rivetta Kdo ví. Legendární francouzský filmař se v něm vrací do svého oblíbeného divadelního prostředí. Na pozadí inscenace hry Luigiho Pirandella (1867-1936) Come tu mi vuoi (uváděné v italském originálu) rozehrává zejména milostné vztahy mezi šesticí postav (což připomíná i Pirandellovu hru Šest postav hledá autora). – Francouzská herečka Camille přijíždí do Paříže na turné se svým milencem, italským hercem a režisérem Ugem. Setká se tu s bývalým milencem, profesorem filozofie Pierrem, který teď žije se sympatickou Soniou. Ugo pátrá v Paříži po ztracené hře Carla Goldoniho a přitom se seznámí s půvabnou studentkou Dominikou, která se do něj zamiluje. Významnou roli v různých propletencích má ještě Dominičin nevlastní bratr, hochštapler Artur. – Do příběhu zasahují četné ukázky z Pirandellovy hry, pojednávající o tom, „jak oživit lásku“, jež korespondují se situacemi filmových postav jen volně. Důležitější je samotné divadelní prostředí. Film začíná i končí na jevišti. Na počátku je zasvětlovací zkouška a na konci setkání protagonistů na scéně, při němž se vše smírně vyřeší. – Jako obvykle dominují v Rivettově díle soustředěné herecké výkony. Samozřejmostí je i uměřenost a elegance v rozvíjení zápletky, přirozená inteligence dialogů a přesné časování jednotlivých sekvencí. Snímek je na Rivetta relativně krátký (dvě a půl hodiny), existuje prý však i delší verze (tři hodiny čtyřicet minut).
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2002/5,

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Filip Kronberger

Kronberger Filip

Naposled navštívené:
Filip Kronberger

Kronberger Filip