Zari
ohodnotit

Kdo byl Kafka? [DVD]

Wer war Kafka?

Rok:
2006
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
1.9.2006
Popis / Obsah / Info k filmu Kdo byl Kafka?
Kdo byl doopravdy Franz Kafka? Právě tuto otázku se snaží zodpovědět švýcarský režisér Richard Dindo. Vychází z Kafkovým deníků a dopisů a z dokumentů lidí, kteří ho osobně znali, a v jakési fiktivní dokumentární reportáži sestavuje portrét této záhadné osobnosti.

Osobnost Franze Kafky byla a stále je zahalena spoustou tajemství. Mnoho literárních vědců, historiků, ale i filmařů se řadu let pokouší vysvětlit otazníky spojené s touto pro vývoj světové literatury tak záhadnou osobností. Jedním z nich byl i švýcarský dokumentarista Richard Dindo, který v roce 2006 natočil snímek s příznačným názvem Kdo byl Kafka? Pokud jde o žánr, zvolil kombinaci hraného dokumentu, fiktivní reportáže, uměleckého portrétu a didaktického filmu, což mu pomohlo vytvořit relativně mnohovrs-tevnatý portrét světově proslulého spisovatele. Prostřednictvím herců pak z plátna promlouvají Kafkův blízký přítel Max Brod, jeho obdivovatel - atomový fyzik Gustav Janouch, švýcarský grafolog Max Pulver a tň spisovatelovy životní lásky: Felice Bauerová, Milena Jesenská a mladičká Dora Diamantová. A také samozřejmě samotný Kafka, kterého tvůrce nahlíží vlastně velmi tradičně, s jeho temnými myšlenkami, fobiemi, stresy a vzpomínkami, jež cituje z jeho dopisů a deníků. „Dindovu pokusu o zmapování Kafkova života je třeba přiznat hodnotu jednoduchosti, s níž Kafkovu osobnost přibližuje těm, kteří o tomto člověku znají jen velmi málo. U nich může být zhlédnutí snímku Kdo byl Kafka? impulsem k hlubšímu zájmu o tohoto neobyčejného člověka a jeho dílo," charakterizuje hlavní přínos snímku recenzent Stanislav Buzek. Důležitou roli hrají ve filmu současné i archivní záběry Prahy, přírody i interiérů, dobové fotografie...
(Pb)
katalog 1. Festivalu nad řekou


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kdo byl Kafka?
Švýcarský dokumentarista Richard Dindo se ve své tvorbě orientuje na sociálně-kritická témata a na portréty známých osobností. Svůj poslední snímek Kdo byl Kafka?, který je zároveň hraným dokumentem, fiktivní reportáží, uměleckým portrétem i didaktickým filmem, věnoval Franzi Kafkovi (1883–1924). Na známého spisovatele, který získal světovou proslulost a pečeť kultovního umělce až po smrti, vzpomínají před kamerou v podání herců jeho blízký přítel Max Brod, obdivovatel, atomový fyzik Gustav Janouch, švýcarský grafolog Max Pulver a tři spisovatelovy životní lásky: Felice Bauerová, Milena Jesenská a mladičká Dora Diamantová. Z jejich slov si neznalý divák může udělat matnou představu o Kafkově osobnosti. Autor se ostatně dostane ke slovu také a svěřuje se mimo obraz se svými intimními, mnohdy temnými myšlenkami, touhami, fobiemi, stresy a vzpomínkami, převzatými z jeho dopisů a deníků. Režisér vychází z přesvědčení, že každý má „svého“ Kafku. Podle tohoto klíče vznikl rozporuplný snímek v duchu přetrvávající „kafkovské“ módy a potvrzující skutečnost, že o Kafkovi dnes může zasvěceně mluvit či točit filmy kdekdo. Představy o jeho díle jsou totiž až příliš obecně známé a pohled na jeho osobnost a život lákavý, přičemž sám Kafka, který žil nenápadně a skromně a který strávil čtrnáct let v kanceláři Dělnické úrazové pojišťovny, považoval své psaní po nocích za svou jedinou vášeň. Důležitou roli hrají ve filmu současné i archivní záběry Prahy, přírody i interiérů, dobové fotografie a také obrazy Jakuba Schikanedra. Film se natáčel mimo jiné v Praze a Národní filmový archiv poskytl jeho tvůrci dobový materiál.
-kat-, Filmový přehled 2006/8


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražedné šifry: San Francisco

23:10 - 23:55

0 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

ČT2 - Návrat Casanovy

22:25 - 00:00

45 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

23:10 - 00:05

0 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Prima - Honeymoon - líbánky k nepřežit...

22:40 - 23:30

30 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Krtek (El Topo)

Krtek
El Topo

Naposled navštívené:
Krtek (El Topo)

Krtek
El Topo