Zari
ohodnotit

Kavkazský zajatec

Kavkazskij plennik

Žánr:
Rok:
1995
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
5.3.1998
Popis / Obsah / Info k filmu Kavkazský zajatec
Ocenění: Velká cena – Křišťálový pohár na MFF v Karlových Varech 1996 a Hlavní cena Ekumenické poroty, Cena FIPRESCI pro mimo soutěžní film na MFF v Cannes 1996, Felix '96 za scénář, nominace na Oscara a na Zlatý glóbus v kategorii cizojaryčného filmu
Film vypráví příběh dvou ruských vojáků, kteří se dostanou během kavkazského konfliktu do zajetí v malé a nepřístupné horské vesnici. V naprosté izolaci od okolního světa vznikne silné pouto nejen mezi nimi samotnými, ale i s jejich vězniteli.
Když se režisér snímku Sergej Bodrov rozhodl natočit tento film, v Čečensku se ještě neválčilo. Natáčelo se v Dagestánu, nejbezpečnější části Kavkazu, ale i sem nakonec válečné běsnění dorazilo. Kdo mi dnes uvěří, že jsem chtěl vyprávět sto let starý příběh?" říká režisér Bodrov.
Kino ART

Autor/Zdroj: /Kino ART


Nováček Váňa je spolu se zkušeným vojákem Sašou zajat při přepadení ruského obrněného transportéru v kavkazských horách. Oba Rusové jsou uvězněni v nepřístupném aulu v domě starého horala Abdula. Ten je míní vyměnit za svého syna, nevinně uvězněného ruskou armádou... Nabízí se přirozeně souvislost s válkou v Čečensku (snímek se koneckonců natáčel v autentických prostředích v sousedním Dagestánu). Podle slov režiséra Bodrova se však příběh mohl odehrát právě tak kdekoli jinde na Kavkazu, v Bosně, v Afghánistánu, v Mexiku či na Srí Lance. Lakonicky vyprávěný příběh těží z přesné charakterizace postav a sugestivní atmosféry, využívající též krásy kavkazských hor. Také přesvědčivé herecké výkony (Váňu hraje Bodrovův syn, kterého známe rovněž jako hrdinu zajímavého Balabanova krimi Bratr) zajistily filmu úspěch nejenom v Rusku, ale i na mezinárodní scéně. Psychologické drama Kavkazský zajatec bylo natočeno podle stejnojmenné povídky L. N. Tolstého. Režisér ovšem zasazuje modelovou situaci z mnoha válek do současnosti a aktualizuje tak nesmyslnost moderních válečných konfliktů i tragický úděl lidí, kteří jsou do nich bez vlastní vůle zataženi. Snímek získal mj. Velkou cenu Křišťálový glóbus a Hlavní cenu ekumenické poroty na MFF v Karlových Varech 1996, Cenu FIPRESCI pro mimosoutěžní film na MFF v Cannes 1996, Felixe 1996 za scénář a byl též nominován na Oscara a Zlatý glóbus v kategorii cizojazyčného filmu.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


„Kavkazský zajatec je film o válce v horách. O dvou ruských vojácích, kteří se dostali do zajetí. Poprvé takovou situaci popsal před sto lety L. N. Tolstoj. Kdo uvěří, že jsem chtěl vyprávět příběh sto let starý?" (Sergej Bodrov)

Autor/Zdroj: /Febiofest


Psychologické drama se zabývá běžnou válečnou situací. Její zasazení do současností vsak zdůrazňuje nesmyslnost dnešních válečních konfliktu i tragický úděl lidi, kteří jsou do nich vtaženi. Váňa a Saša jsou zajati v kavkazských horách v domě starého horala Abdula. Ten je míní vy měnit za svého syna, neprávem vězněného ruskou armádou. Abdulova třináctiletá dcera je se svým prvním milostným citem nakonec ta, která nepřímo zadrží ruku se zbraní.

Autor/Zdroj: /IX. FEBIOFEST


Popis / Obsah / Info k filmu Kavkazský zajatec
Ve snímku Kavkazský zajatec, natočeném podle stejnojmenné povídky Lva Nikolajeviče Tolstého, se režisér Sergej Bodrvu zabývá modelovou situací, která se vyskytuje v každé válce. Jejím zasazením do současnosti však zdůrazňuje nesmyslnost dnešních válečných konfliktů i tragický úděl lidí, kteří jsou do nich bez vlastní vůle zataženi. - Nováček Váňa je spolu se zkušeným vojákem Sašou zajat při přepadení ruského obrněného transportéru v kavkazských horách. Oba Rusové jsou uvězněni v nepřístupném aulu v domě starého horala Abdula. Ten je míní vyměnit za svého syna, nevinně uvězněného ruskou armádou. Do výměny se marně pokouší zasáhnout i Váňova matka. Souhrou
tragických událostí jsou zabiti Saša i Abdulův syn. Horal nakonec daruje
druhému zajatci život. V té době však směřují k aulu bojové vrtulníky, aby pomstili ruské vojáky... - Nabízí se samozřejmě souvislost s válkou v Čečensku (snímek se konec konců natáčel v autentických prostředích v sousedním Dagestánu). Podle Bodrovových slov se však příběh mohl odehrát právě tak kdekoliv jinde na Kavkazu, v Bosně, v Afghánistánu, v Mexiku či na Srí Lance. V jednoduchém, až lakonickém vyprávění jsou přesně charakterizová- ny jednotlivé postavy: nevinný a osudu odevzdaný Váňa, protřelí a vitální žoldák Saša, patriarchální horal Abdul, Váňova nešťastná a bezmocná maminka, cynický ruský velitel, Abdulova třináctiletá dcera Dina, která pocítí první milostný cit k otcovu zajatci, i několik dalších lidí. Důležitou složkou díla je sugestivní atmosféra, tvořená především kamerou Pavla Lebeševa a spočivající v prosté kráse kavkazských hor a v téměř " etnografickém zachycení života v aulu" uzavřeném před civilizací. - To všechno spolu s přesvědčivými hereckými výkony (Váňu hraje Bodrovův syn) zajistilo Kavkazskému zajatci úspěch nejen v Rusku, ale i na mezinárodní scéně.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Všechny vás vyhodím do vzduchu

Všechny vás vyhodím do vzduchu

Tony Anthony

Anthony Tony

Naposled navštívené:
Všechny vás vyhodím do vzduchu

Všechny vás vyhodím do vzduchu

Tony Anthony

Anthony Tony