Zari
ohodnotit

Kateřina zlé pověsti [TV inscenace]

Rok:
1976
Délka:
80 minut
„Alena Vránová v titulní roli úsměvného příběhu podle historické prózy Zikmunda Wintra.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kateřina zlé pověsti
Příběh paní Kateřiny Kejřové z Jirchářů je příběhem těžkého a smutného života po boku stárnoucího manžela. Po jeho smrti zatoužila uchovat si samostatnost co nejdéle i za cenu živnosti s neblahou pověstí. A protože to byla paní krásná, něžná i drsná, veselá, živá i odvážná, její okolí ji postavilo bez meškání na pranýř. Musela odrážet nekončící útoky závisti, uražené ješitnosti, pokrytecké morálky i dotčené bezvýznamnosti, pobuřovala už tím, že se lišila od vžitých představ, za nimiž se skrývalo hodně nectností, ale nejvíc a na každém kroku - přetvářka. "Kateřina zlé pověsti" se tak stala inspirativním zdrojem pro autora televizního scénáře Ondřeje Vogeltanze, který povídku Zikmunda Wintera "Rychtář v pasti" volně přetvořil: zachoval z předlohy především její nadčasové hodnoty, poetičnost, dobový kolorit a motivy postav. Kateřina se stala hereckou příležitostí pro Alenu Vránovou.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kateřina zlé pověsti
POZOR SPOILER!

Majitelka hospody Kateřina je obletována muži. Hlavně místním bakalářem. Ona však dává přednost - a také pospává - s purkmistrem Šimonem Měšečníkem. Zve jej také na oslavu svých jmenin, on se však vymlouvá. Bakalář Kateřině spílá a tak vznikne v hospodě chaos. Rychtář zasáhnout nemůže, protože je nemocen. Kateřinu obtěžuje také kožešník Sukovský. Ten se stane rychtářem a Šimon jej hned posílá na Kateřinu. Za tou přichází Šimonův syn Chrysostom. A když je tam, přichází rychtář na kontrolu poctivého spaní. Ovšem Kateřina není dnešní a samozřejmě z toho vyjde bez poskvrnky. Rychtář sice Chrysostoma objeví, ale nevidí mu do tváře. Až v hospodě jej nachytá, ale pak se dozví, čí je to syn. Šimon se vrací zpět a ihned chce zprávy, co se to dělo. Jde za Kateřinou, když sem přichází i rychtář. A toho Kateřina opije a v tomto stavu je zde také nalezen. Poté je zbaven funkce a Šimon může být spojen. Ale není, protože rychtář stačil ledacos říci…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Kateřina zlé pověsti
Skvělou herečku Alenu Vránovou, která v těchto dnech oslaví významné životní jubileum (30. 7.), uvidíte v hlavní roli krásné, něžné i drsné, veselé i odvážné vdovy po hostinském, která si chce zachovat samostatnost co nejdéle, i za cenu živnosti s neblahou pověstí. Její okolí ji postavilo bez meškání na pranýř. Musela odrážet nekončící útoky závisti, uražené ješitnosti, pokrytecké morálky i dotčené bezvýznamnosti, pobuřovala už tím, že se lišila od vžitých představ, za nimiž se skrývalo hodně nectnosti a přetvářky. Úsměvný příběh na motivy historické povídky Zikmunda Wintra "Rychtář v pasti" měl na obrazovce premiéru v roce 1977.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
La ultima guardia

La ultima guardia
La ultima guardia

Naposled navštívené:
La ultima guardia

La ultima guardia
La ultima guardia