Zari
ohodnotit

Kate a Leopold

Kate and Leopold

Rok:
2001
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
16.5.2002
„Kdyby se narodili ve stejném století, byl by z nich dokonalý pár.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kate a Leopold
Mladý britský vévoda Leopold, kterého rodina kvůli finanční tísni nutí do výhodného sňatku, odmítá staré konvence a bezmezně věří technickému pokroku. V dubnu 1876 místo plesu, na kterém si má vybrat nevěstu, sleduje podivného muže. Během potyčky na rozestavěném newyorském mostě se oba propadnou časovou smyčkou do roku 2001. Cestovatel časem Stuart Bessler omámeného vévodu dopraví do svého bytu a slíbí mu, že ho za týden, až se trhlina v čase znovu otevře, vrátí do jeho doby. Vzápětí se však zraní a skončí v nemocnici, takže Leopold zůstane v moderním New Yorku sám. Seznámí se nejen s automobily, telefony a televizí, ale také s energickou manažerkou Kate McKayovou. Její názory na život moderní ženy, počínaje večeří z polotovarů a konče emancipací, jsou pro Leopolda mnohem méně pochopitelné než vynálezy, které ho obklopují. Kate si uvědomí, že v Leopoldovi našla ideálního představitele pro svou reklamu, odmítá však uvěřit tvrzení bývalého přítele Stuarta, že je Leopold návštěvníkem z minulosti. Přes všechny rozpory v názorech a nedorozumění se jí šarmantní muž líbí stále víc. Také jemu se pragmatická žena zamlouvá. Než však pochopí, že jsou stvořeni jeden pro druhého, musí překonat nejedno nedorozumění a překážku. Na večírku, kde právě dosáhla vytouženého povýšení, však Kate pochopí, že to jediné, po čem opravdu touží, je Leopold. S pomocí Stuarta a bratra Charlieho spěchá na most, kde se pomalu uzavírá nakrátko otevřená trhlina v čase.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kate a Leopold
Kate je typická moderní žena současnosti, pracující v reklamě, Leopold je vévoda z Albany, šarmantní džentlemen a svobodný mládenec z 19. století. Oba ale mají jedno společné - nevěří už tomu, že je možné nalést skutečnou lásku. Ona se v lásce zklamala a věnuje se své kariéře, on zatím nenašel tu pravou, jenž se musí oženit kvůli majetku. Když ale jeden člověk objeví prasklinu v čase a Leopold se (ne)šťastnou náhodou ocitne v současném New Yorku a potká Kate, taa se musí začít ptát, jestli právě muž z minulosti není pro ni tím pravým.


Autor: Lenas

Popis / Obsah / Info k filmu Kate a Leopold
Příběh začíná na konci 19. století – mladý Leopold Alexis Elijah Walker Gareth Thomas Mountbatten (Hugh Jackman), který odmítá zaběhlé strnulé konvence i názory svého otce, je jedním z nejžádanějších ženichů v New Yorku. Kromě obdivných pohledů dívek ho pronásleduje i zvláštní mladík. Díky němu se Leopold dostává do časové smyčky. Na jejím konci ho čeká New York dnešních dnů, překvapení v podobě automobilů, telefonů, televize a především krásné a sympatické Kate (Meg Ryanová). Jejich cesta k sobě je plná nedorozumění, komických situací i překvapivých momentů. Leopold, dědic vévodského titulu rodu Mountbattenů, pochází z konce 19. století a Kate - moderní, soběstačná a profesionálně úspěšná žena 21. století. Překoná láska i sto let ?


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kate a Leopold
Příběh začíná na konci 19. Století - mladý Leopold Alexis Elijah Walker Gareth Thomas Mountbatten, který odmítá zaběhlé strnulé konvence i názory svého otce, je jedním z nejžádanějších ženichů v New Yorku. Kromě obdivných pohledů dívek ho pronásleduje i zvláštní mladík.
Díky němu se Leopold dostává do časové smyčky. Na jejím konci ho čeká New York dnešních dnů, překvapení v podobě automobilů, telefonů, televize a především krásné a sympatické Kate. Leopold se s moderními technickými vymoženostmi srovnává rozhodně snadněji než s názory a životním stylem moderní ženy. Jejich cesta k sobě je plná nedorozumění, komických situací i překvapivých momentů. Kate dlouho odmítá věřit, že Leopold skutečně pochází z minulých časů, považuje ho za trhlého podivína či vtipálka se zvláštním smyslem pro humor. Přesto je její cit k němu stále silnější a nakonec se tato sebejistá, realisticky uvažující žena kvůli němu vrhne do nejistého neznáma.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Kate a Leopold
V žánru romantické komedie může motiv fantaskní hry s časem posloužit jako metafora toho, že hrdinové jsou stvořeni jeden pro druhého navzdory povahovým, sociálním či časoprostorovým rozdílnostem. Snímek režiséra Jamese Mangolda Kate & Leopold si tak může pohrávat se situací, jež nezrcadlí ani tak vnější proměny světa mezi lety 1876 a 2001, ale spíš proměny, jimiž prošly mužské a ženské společenské role. - Kate z roku 2001 je emancipovanou Newyorčankou oddanou kariéře, v níž právě očekává výrazný postup. Britský šlechtic Leopold z roku 1876 je příštím vynálezcem výtahu, bezmezně věřícím v technickou revoluci. Pragmatické postoje obou protagonistů se odrážejí i v jejich soukromí. Kate má za sebou krach dlouhého vztahu s podivínským sousedem Stuartem a kvůli povýšení je ochotna podlehnout sukničkářskému šéfovi. Charismatického cizince (v jehož původ dlouho samozřejmě nevěří) nejdříve využije v reklamě na margarin, s jejíž pomocí hodlá akcelerovat svou kariéru. Leopold se v jejím životě ocitá ve chvíli, kdy na strýcův nátlak už už svolil oženit se pro peníze. Žádný z protagonistů nevěří v romantickou lásku. Paradoxní krátké a intenzivní setkání jim však umožní jejich postoj přehodnotit a najít vzájemný hluboký vztah navzdory časovým bariérám. - Ty ovšem nemají význam ani pro autory filmu: trhlina v čase, již nad Brooklynským mostem objevil Leopoldův potomek Stuart, je jen poetickým principem, umožňujícím sblížení dvou odlišných světů. Nezajímá je technická stránka věci, důsledky vzniklého časového propletence a dokonce ani vděčný motiv cizince poznávajícího svět budoucnosti. (Jejich lhostejnost k logice jde ovšem tak daleko, že do Leopoldovy doby umisťují tehdy ještě neexistující reálie: opereta Gilberta a Sullivana The Pirate of Penzance měla premiéru v roce 1879 a Pucciniho Bohéma až v roce 1896.) Také architekt East River Bridge Roebling zemřel už v roce 1869.) Ani vztah hlavních protagonistů však není propracovaný natolik, aby vytvořil solidní základ romantické love story klasického stylu. Film se naštěstí opírá o dobrou volbu hlavních představitelů: osvěžujícího Hugha Jackmana a tradiční Meg Ryanové, jejíž kostýmy mužského střihu podporují hrdinčin statut moderní pracující ženy.
-ap- Filmový přehled 2002/5,

Autor/Zdroj: -ap-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Eliška a Damián (2023) [TV seriál]

 Eliška a Damián (2023) [TV seriál]
Eliška a Damián n
 
Žánr: komedie / romantický / sci-fi / parodie
Země: Česká republika
Režie: Lukáš Buchar

(alternativní jazyková verze)

TV Program

ČT1 - Chán Sulejmán a víla Fatmé (19...

13:05 - 14:05

49 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Ostrov Svatá Helena, bašta bio...

13:00 - 13:55

54 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Volby 2024

13:45 - 18:00

9 minut již uběhlo
246 minut zbývá do konce

Prima - Česko Slovensko má talent

12:05 - 13:55

109 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Zvíře (Animal 2)

Zvíře
Animal 2

Naposled navštívené:
Zvíře (Animal 2)

Zvíře
Animal 2