Zari
ohodnotit

Kapky deště na rozpálených kamenech

Gouttes d'eau sur pierres brulantes

Země:
Rok:
2000
Délka:
86 minut
Premiéra v ČR:
4.10.2001
Popis / Obsah / Info k filmu Kapky deště na rozpálených kamenech
Francouzský režisér François Ozon přináší tímto snímkem filmovou adaptaci nezrealizované divadelní hry německého filmového génia Rainera Wernera Fassbindera, který ji napsal ve svých devatenácti letech. Film je tragikomickou studií touhy po moci nad ostatními ve čtyřčlenném sexuálním vztahu. Padesátiletý pojišťovací agent Léopold (Bernard Giraudeau) svede mladého studenta Franze (Malik Zidi) a přinutí ho opustit jeho přítelkyni Annu (Ludivine Sagnier). Bezhlavě zamilovaný Franz se nastěhuje do Léopoldova bytu, avšak brzy tuto idylu naruší jejich vzájemné konflikty, související s jejich rozdílnými povahami. Navíc se do hry vrací i Anna, která přijde do Léopoldova bytu s nadějí, že Franze získá zpět. Léopold je však neodolatelný manipulátor a začne svádět i samotnou Annu. Karty však zamíchá i Véra (Anna Thomson), Léopoldův bývalý transsexuální milenec. Navenek nevinné manipulativní hry ústřední čtveřice postav však nezadržitelně spějí k tragédii.

Zdroj: Film Europe Media Company


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kapky deště na rozpálených kamenech
Sžíravý příběh o krizi sexuální a rodinné identity líčí vztah dvou věkově vzdálených mužů. Natočeno podle divadelní hry R. W. Fassbindera.
Kino ART

Autor/Zdroj: /Kino ART


Režisér vycházel z divadelní hry, kterou Fassbider napsal ve svých devatenácti letech a která nikdy nebyla inscenována. Vypráví o postarším obchodníkovi a jeho o mnoho mladším milenci, jejichž vztah prochází řadou proměn. Nejprve se zdá být uspokojivý a oběma přinášející potěšení, ale postupně jej narušuje zápasení, kdo se komu bude podřizovat, kdo se smíří s podřízenou úlohou. A soužití se úplně začne hroutit, když se mezi nimi objeví žena, i když je to bývalá přítelkyně. Půdorys příběhu je dosti tezovitý a filmový přepis se tento rys nijak nesnaží změkčovat. Oceňovány jsou oba herecké výkony i smysl pro téměř dokumentární zachycení citové ambivalence.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Sedmdesátá léta, Německo, Leopold, asi padesátiletý úspěšný podnikatel, se seznámí s osmnáctiletým Franzem. Franz se k Leopoldovi nastěhuje. Jednoho dne se kvůli nějaké maličkosti nepohodnou a od této chvíle je jejich milostná romance plná hádek a nedorozuměni. Od té malé hloupé roztržky už neexistuje slovo „my". Jsou jen dva muži, kteří se den po dni stále více utvrzují v tom, jak jsou odlišní. Atmosféra blížícího se rozchodu ještě více zhoustne, když se na scéně objeví dvě bývalé přítelkyně Frunze a Leopolda.

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Popis / Obsah / Info k filmu Kapky deště na rozpálených kamenech
Francouzský režisér Francois Ozon vzbudil pozornost svými filmy, v nichž zachycuje důsledky vypjatých sexuálních vztahů. Předlohu pro snímek Kapky deště na rozpálených kamenech našel v pozůstalosti slavného německého filmaře a divadelníka Rainera Wernera Fassbindera (1946-1978). Ten napsal v devatenácti letech divadelní hru Kapky na rozpálených kamenech, kterou však sám nikdy neinscenoval, patrně proto, že ji považoval za příliš osobní (zpracoval v ni zjevně vlastní zkušenost z krize sexuální identity). Ozon se této látce věnoval, protože chtěl připomenout geniálního německého umělce a přiblížit jej i německou kulturu Francouzům. - Děj se odehrává v sedmdesátých letech v Západním Německu v prostředí maloměšťáckého bytu, zařízeného dobovým "moderním " nábytkem. Sem si přivede padesátiletý pojišťovací agent Léo dvacetiletého mladíka Franze a svede ho. Muži pak žijí ve společné domácnosti, o niž se stará nezaměstnaný efébský milenec. Léo je nesnesitelný puntičkář a tyranizuje Franze kvůli malichernostem. Dvojici posléze spojuje už jen sex. Jednoho dne sem přijde Franzova bývalá dívka Anna, která ho stále miluje a která ho svede. Na scéně se objeví i Léova bývalá milenka Véra, která kdysi byla mužem a která si kvůli němu změnila pohlaví. Zklamaný Franz odmítne přistoupit na hrátky ve čtyřech, jež navrhne Léo, a spáchá sebevraždu prášky. Jeho milence to však příliš nezajímá: objevil za něj náhradu: Annu a možná i Véru. - Režisér nijak nezastírá divadelní povahu snímku. Vše se odehrává pouze v Léově bytě. Kamera jen v několika okamžicích sleduje hrdiny zvenku, za okny bytu. Vyprávění se odvíjí ve čtyřech jednáních, v nichž se proměňují vzájemné vztahy mezi postavami. Ozon pietně akceptuje Fassbinderovu poetiku a místy odlehčuje dusivou atmosféru ironií. Velký prostor dostávají herci Bernard Giraudeau a Malik Zidi a důležitou roli hrají dobové šlágry i báseň Heinricha Heineho, již Franz recituje v německém originále. - Snímek převzala AČFK od slovenské distribuční firmy Danubius Film, proto je opatřen slovenskými titulky.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2001/10/11

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných - Vladimír Dl...

10:35 - 11:30

45 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Šikmá věž v Pise

11:15 - 12:15

5 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

NOVA - Můj přítel Monk (2002) [TV ser...

10:55 - 11:50

25 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:15 - 12:20

5 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Reklama