Zari
ohodnotit

Kapitán Dabač

Další název:
Po horách a po dolinách (prac. název); Captain Dabac
Žánr:
Rok:
1959
Délka:
103 minut, 2816 metrů
Premiéra v ČR:
6.11.1959
„Drama mladého důstojníka slovenské armády z období 2. světové války.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kapitán Dabač
ceny: Zvláštní odměna za celovečerní film v Umělecké soutěži k 15. výročí vzniku lidově-demokratického Československa 1960

Kapitán Dabač patří k trojici Bielikových nejvydařenějších filmů (Vlčie diery, 1948, Štyridsaťštyri, 1957, Kapitán Dabač), přičemž přes filtr času je ho dnes možné označit za divácky nejvděčnější z celé trojice. Pro svou akčnost, romantický étos, fotogenicky inscenované samopalové přestřelky a černého hrdinu má film i dnes mezi mladými překvapivě hodně fanoušků.
Jde o příběh muže v povstání (zároveň osobním i historickém), tedy o žánr takříkajíc slovensky specifický. Do role kapitána Dabače, existenciálně rozervaného individualisty, kterému je „stejně těsno mezi fašisty jako mezi partyzány", obsadil Bielik netradičně Ladislava Chudíka, všeobecně známého spíše temperovaným introvertním herectvím. Chudík v Dabačovi překvapil a překvapuje dodnes, přičemž v jeho hereckém portfoliu je právě Dabač zajímavým protipólem snad až příliš pozitivního doktora Sovy z Nemocnice na kraji města.
Kapitán Dabač je natočený v podstatě klasickým kontinuálním stylem, řemeslně na slovenské poměry překvapivě čistým. Nezapře však i některé příbuznosti s dobově vlivným sovětským filmem - v zápletkách, v jistém schematismu postav a hlavně v rytmu dialogů. Navíc jako by v jeho milostné geometrii často cirkulovalo jméno Naďa (Vladimír Dabač a k němu směřující milostný trojúhelník, jehož odvěsny tvoří dvě ženy s identickým jménem Naďa).
Film je kvalitní dobovka, která docela příznačně vyjadřuje Bielikovu představu filmu jako primárně diváckého média i jeho autorský temperament. (Mnozí viděli v Dabačovi kryptoportrét Bielika-Jánošíka a v jeho depresivním hrdinovi Bielikovu vlastní „historickou depresi".)
Kapitán Dabač byl ve své době přijímaný dost rozporuplně, a to pro svou příliš uhrančivě individualistickou hlavní postavu. Slovy kritika: pokud autoři „chtěli v tomto díle odsoudit škodlivý individualismus, pak mu naopak postavili svým závěrem pomník". Bielik-Jánošík se zkrátka nezapřel.
Film se promítá u příležitosti 100. výročí narození Paľa Bielika.

Petra Hanáková, 36.LFŠ 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Kapitán Dabač
Dráma mladého dôstojníka slovenskej Rýchlej divízie, ktorý si počas bojov na Ukrajine postupne uvedomuje hrôzy fašizmu. Po návrate na Slovensko sa zapojí do SNP. Nedokáže však prekonať postoj samotára, ani pochybnosti o zmysle partizánskej činnosti.
„Bielikov film Kapitán Dabač je v kontexte doby a miesta svojho vzniku v istom zmysle výnimočný. A pozoruhodne profesionálny. Na Slovensku sa v tom čase nenakrúcalo veľaf ilmov, ktoré riešili individuálny problém protagonistu na pozadí veľkoryso, produkčne až rozmarne rozprestretého plátna doby, ktorá „sa vymkla z kĺbov“. Ide, samozrejme, o vojnový ilm, ale hlavný motív a dramatický konlikt sa tu vytvára zo žánrových prvkov melodrámy. A Paľo Bielik bol ideálnym scenáristom a režisérom, ktorý dokázal obe žánrové línie spojiť.“
Martin Ciel, Film.sk 3/2006
Film sa premieta pri príležitosti 100. výročia narodenia Paľa Bielika
18 AFF 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Kapitán Dabač
Dráma mladého dostojníka slovenskej armády, ktorý si počas bojov na Ukrajine postupne uvedomuje hrozy fašizmu. Po návrate na Slovensko sa zapojí do SNP. Nedokáže však prekovať postoj samotára, ani pochybnosti o smysle partizánskej činnosti.

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov

Drama mladého důstojníka slovenské armády, který si během bojů na Ukrajině postupně uvědomuje hrůzy fašismu. Po návratu na Slovensko se zapojí do SNP. Nedokáže však překonat postoj samotáře, ani pochybnosti o smyslu partyzánské činnosti.

Autor/Zdroj: /Febiofest


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
George Mendeluk

Mendeluk George

Naposled navštívené:
George Mendeluk

Mendeluk George