Zari
ohodnotit

Kandidát

Rok:
2013
Délka:
106 minut
Premiéra v ČR:
27.2.2014
„Skutečný příběh, který se nestal…“
Popis / Obsah / Info k filmu Kandidát



Příběh sleduje zákulisí během politické kampaně kandidáta na prezidenta. Do volby hlavy státu zbývají 2 měsíce. Úspěšný a vlivný majitel reklamní agentury Adam Lambert přijímá lukrativní zakázku. Má zrealizovat prezidentskou kampaň pro nevýrazného, maloměstského podnikatele. Cílem je rozvířit politické vody a ubrat pár hlasů protistraně. Lambert jedná bez skrupulí, s každým manipuluje a je zvyklý, že dosáhne vždycky svého. Poté se však na večírku v klubu nechá vyprovokovat a uzavře sázku se svým rivalem, který pracuje pro jasného favorita celých voleb. Lambert vsadil všechen svůj majetek a přísahá, že z této nuly udělá nového prezidenta, a to rovnou v prvním kole prezidentských voleb. Lambertův plán se ďábelsky naplňuje. Geniálním tahem má být nově objevený vzdálený příbuzenský vztah kandidáta s Ľudovítem Štúrem, který Slováky údajně poblázní. Také ho napadne, že popularitu by mohl zvýšit pokus o atentát...

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kandidát



Koprodukční debut reklamního specialisty Jonáše Karáska Kandidát je politickým thrillerem s výraznými prvky satiry a černé komedie. Protagonistou je šéf reklamní agentury Adam Lambert, kterému biskup Josef nabídne zakázku na prezidentskou kampaň pro zcela neznámého kandidáta Petera Potôňa. Zpočátku se jedná pouze o obchodní transakci k rozvíření politických vod. Lambert se ovšem nechá svým věčným rivalem Ivanem Mullerem vyprovokovat k uzavření hazardní sázky. Zásadní roli má v této kauze i jeho milenka a současně spolumajitelka firmy Alena. Muž chce ukázat celému Slovensku, jak silná je moc médií na smýšlení běžného voliče. Jeho počínání nepřetržitě sledují „špioni“ Blonďáček a Jizva, které najal neznámý zadavatel s pseudonymem Paní Silvia. Tato dvojice navíc slouží k odlehčení „vážné atmosféry“. – Scénář vznikl na motivy literární předlohy Maroše Hečka a Michala Harvana, kteří se s Peterem Balkem podíleli i na scénáři. Přestože nepřicházejí s převratným dějem, upozorňují na alarmující míru manipulativnosti prostých občanů. – Moderní „střih“ ambiciózního díla podtrhují také netradiční provedení úvodních i závěrečných titulků a zpomalené detailní záběry. Hlavní roli ztvárnil Slovák Marek Majeský (pro českou distribuci bohužel nadabovaný Martinem Stránským). – V závěrečných titulcích je uvedeno, že film věnoval 10 000 korun Státnímu fondu kinematografie ČR.
–mh-, Filmový přehled 2014


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kandidát



Chorobně ctižádostivý reklamní magnát se vsadí, že udělá slovenského prezidenta i z naprosto neznámého „kandidáta z lidu". Adaptace literární předlohy Kandidát - Denníky z odpočúvania hypermoderní reklamní audiovizuální řečí ironicky poukazuje na obrovký vliv, jaký mohou mít média na veřejné mínění.
Ve slovensko-české koprodukci natočený satirický politický thriller Kandidát reflektuje v obou státech v době svých premiér velmi aktuální fenomén - přímou volbu prezidenta. Snímek, který vznikl podle literární předlohy autorské dvojice Maroš Hečko a Michal Havran Kandidát - Denníky z odpočúvania (2012), reaguje se sžíravou nadsázkou na celospolečenskou „blbou náladu" i na voličskou frustraci z totální vyprázdněnosti politických idejí a ideálů v zemích bývalého Československa.
Tvůrci filmu nahlížejí na čachry a intriky spojené s přímou volbou slovenského prezidenta, zároveň ale některé své satirické šlehy směrují i na současnou českou politickou scénu. Očima arogantního a vlivného majitele úspěšné reklamní agentury Adama Lamberta přibližují zákulisí kampaně naprosto neznámého „nezávislého kandidáta z lidu", kterou financuje jedna politická strana pouze proto, aby ubrala hlasy konkurenci. Chorobně ctižádostivý a samolibý Lambert, obklopený luxusem a krásnými ženami, se ale furiantsky vsadí o všechen majetek se svým letitým rivalem, který pracuje pro favorita voleb, že ze „svého" outsidera hlavu státu skutečně udělá. S „dream týmem" vystylovaných kreativců rozjede manipulativní mediální masáž, aniž by věděl, že veškeré jeho počínání nepřetržitě monitorují dva agenti, které si objednal neznámý zadavatel...
„Klipově" natočený i sestříhaný snímek, jenž podkresluje dynamicky pulzující soundtrack, nezapře, že režisérský debutant Jonáš Karásek sám pracoval jako art director a grafický designér v reklamních agenturách. Absurdní příběh o výrobě „slovenského Kennedyho", jehož tvář publikum ve filmu nikdy zcela nespatří, trefně poukazuje na stírání hranic mezi realitou a fikcí a také na skutečnost, jak obrovský vliv mohou mít média na veřejné mínění v době, kdy vysokou politiku pohltily principy marketingu. I proto formální stránka filmu maximálně využívá hypermoderně přepjaté reklamní vizuální i zvukové stylizace, i proto je příběh zaplněný modelovými figurkami na hranici karikatury. Kritika současných poměrů je kvůli zlehčujícímu ironickému nadhledu sice místy trochu prvoplánová, ale snímek vyznívá zábavněji a méně křečovitěji než ostatní nemnohé tuzemské filmové pokusy vyrovnat se s politickou realitou naší doby.

Tomáš Seidl, LFŠ 2014


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kandidát



Produkcia Azyl a Continental film prinášajú celovečerný film Kandidát, štylizovaný cynický thriller s prvkami čiernej komédie na motívy knihy Kandidát - Denníky z odpočúvania od Maroša Hečka a Michala Havrana. Dej je situovaný na Slovensku, kde prebieha kampaň na prezidenta republiky. Adam Lambert, reklamný mág a bonviván je prinútený silnou finančno-politickou skupinou urobiť kampaň na nezávislého kandidáta z ľudu Petra Potôňa. Jeho nervy sú však po zvláštnom rozchode s manželkou, ktorý si Lambert nechce stále priznať, v dezolátnom stave a na stretnutí šéfov agentúr v reklamnom klube sa staví o celý svoj majetok, že z neznámeho Petra Potôňa urobí prezidenta. Čo je ochotný pre túto stávku urobiť, je hlavnou príbehovou líniou filmu.

Zdroj: Cinemax Košice


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Gejzír (2014) [TV pořad]

21:10 - 21:40

25 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Nejkrásnější treky Evropy

21:20 - 21:50

15 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

20:20 - 21:45

75 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:45

80 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Reklama