Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Její komorník
Hbitá komedie, rozehrávající zápletku kolem nepravé identity pobudy zaměstnaného jako komorník ve výstřední milionářské rodině, pochází z dílny k improvizaci náchylné dvojice scenáristy Morrieho Ryskinda a režiséra Gregoryho La Cavy. Často je jí připisováno skutečné prvenství ve screwballovém žánru.
Pakliže je z historického odstupu počátek screwballových komedií vymezen rokem 1934 (zásluhou filmů Stalo se jedné noci a Twentieth Century/Express „Dvacáté století"), podle dobových recenzentů připadla tato výsada až o dva roky později titulu Její komorník. Například obávaný filmový kritik Otis Ferguson napsal: „Prostřednictvím filmu Její komorník, uvedeného v polovině roku 1936, objev slova „screwball"… pomohl vystavět tezi absolutně nového stylu komedie." Čím se Její komorník tak výrazně liší od zmíněných předchůdců, aby vznikl nový styl komedie? Na filmová plátna uvedl ne jednoho, či dva výstředníky, kteří jsou pouhou výjimkou vůči okolní normalitě, ale hned celou „domácnost" extravagantních jedinců, čímž vytvořil universum nového světa. Ten je představen hned v počáteční epizodě, v níž se odehrává soutěž v lovu kuriozit ze skládek odpadků a jejich následná dražba (z běžného života převzatá zábava bohatých), což implikuje, že tato skupina je přirozenou součástí celku, v němž panují jiné (žánrové) normy a schémata než v dosavadních komediích. Přivést pozornost odborných komentářů i veřejnosti k pojmu „screwball" v souvislosti s Jejím komorníkem napomohlo i uvedení filmu bratří Marxů Noc v opeře (A Night at the Opera, 1935) o necelý rok dříve, jehož úspěch ho udržoval v kinech ještě v době premiéry Komorníka a legitimizoval tak přítomnost bláznivě výstředního humoru a komiky v produkci hlavního proudu.
Časopis Variety označil Jejího komorníka za „nejmarxističtější" screwballovou komedii. Živoucí postavy vyžadují typově dokonalé herecké obsazení - axiom zvláště platný v komedii. Hereček, schopných zahrát postavu v komické nadsázce i fyzické divokosti a neztratit nic ze ženského půvabu či sex-appealu, nebylo mnoho. Jména jako Katharine Hepburnová, Jean Arthurová nebo Irene Dunneová 30. létům vévodila. Možná ale nejdokonalejší představitelkou screwballové komedie byla Carole Lombardová. V souvislosti s jejímž výkonem v Komorníkovi časopis Variety napsal: „Lombardová screwballové dámy již hrála, ale dosud žádnou v tak šílené rotaci. Od začátku do konce Rube Waddell.* A to Lombardová nemá na excentricitu monopol. Celá její rodina působí, jako by byla na hlavu padlá."
*Rube Waddel - legendární baseballový házeč, jehož „screwball" byl nenapodobitelný.

Věroslav Hába, LF3 2014;


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Erik Van Looy

Van Looy Erik

Naposled navštívené:
Erik Van Looy

Van Looy Erik