Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Javorová fujarka
POZOR SPOILER

Patnáctiletý Francek právě zase krmí raka v potoce. Blíží se se jakýsi zarostlý muž a Franckova matka, která synovi řádně vyčiní. Muž je partyzán a Francek mu dává uzmuté potraviny. Také mu zapíská na svou malou fujarku.
Franckova matka spravuje boty. Dělával to její muž. Ona má pak se synem starosti. Syn totiž stále někam utíká a bere z domu jídlo. A také chce být aktivní v boji proti nacistům.
Tak se partyzáni jednoho dne slitují a oblečou jej jako kominíka. Pošlou do školy s náloží, kde Francek nálož umístí a prchá. Akce se podařila a nálož exploduje.
Pak se mu zase podaří ukrást partyzánům letáky. Ty připevní pod břicho ovci a sám je pak kolportuje. Matka něco tuší, ale jistě neví nic.
Partyzáni pak provedou akci přímo ve vesnici, což fašisty dosti naštve. Jeden z jejich pohlavárů dochází přímo za Franckovou matkou a žádá ji o opravu bot. Už předtím jí ponechal králíka z lovu. Tento muž pak Francka nachytá i s letákem.
Možná by to prošlo, protože leták žvýkala ovce, ale jiný voják najde ty další pod jejím břichem a situace je jasná. Francek je při výslechu bit jako žito a je donucen vést nacisty k partyzánům. Jenže on si vzpomene na situaci, kdy seděli s jedním z nich na hlídce a on ukazoval místo, kde by se to do fašistů dobře střílelo bez vlastního ohrožení. France vede nacistickou hordu přímo tam…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Javorová fujarka
Baladicky stvárnená autentická udalosť z obdobia Slovenského národného povstania. Príbeh chlapca, odohrávajúci sa na moravsko-slovenskom pomedzí počas vojny. Na jar r.1945 prenikli zo Slovenska na moravské Valašsko niekoľkí partizáni. V ovzduší protektorátnych represálií sa im len ťažko darili ich akcie proti fašistom. Vďačného pomocníka však nájdu v pätnásťročnom Franckovi... Príbeh je umelecky dotvorená skutočná udalosť, ktorá sa odohrala vo Veľkých Karloviciach pri Vsetíne. Baladičnosť a autenticitu stvárnenia zvýrazňuje aj použitie valašského dialektu v diele.

Zdroj: Československá filmová společnost


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Přijď, ať zase omládnu

Přijď, ať zase omládnu

Naposled navštívené:
Přijď, ať zase omládnu

Přijď, ať zase omládnu