Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu IX. slet všesokolský v Praze
"IX. slet všesokolský v Praze". Protože tento všesokolský slet byla mimořádná událost, tak již při technických pracích na sletišti referoval tisk o průběhu natáčení sokolského sletu, kde se tehdy pracovalo s přenosnou aparaturou Klangfilmu, spol. A-B, obsluhovaného dr. Poledníkem a kameramanem Blažkem. S kamerami pracovala řada našich nejlepších přijímacích techniků, byli to: Bulánek, Kopřiva, Stallich, Střecha a Vích.

Kromě statických kamer bylo nutné často použít i ručních kamer s hodinovým strojem, aby mohly být zachyceny detaily cvičení a celkové pohledy na cvičiště nebo na průvod Prahou z takových míst, kde nebylo možné umístit stativy. Celkem bylo natočeno 16.000 metrů negativu, z nichž bylo obratným sestřihem ing. Karla Smrže vzniklo jednak šest zvukových dodatků ale i celovečerní film v hudební úpravě Erno Košťála. Jako celek byl film oživením vzpomínek na slavné sletové dny, kdy Praha ve slavnostním hávu vítala, jako vždy dojatě, hosty a sokoly z ciziny i ze všech koutů republiky.

Znovu si diváci připomněli žactvo, dorost i členstvo, hochy i děvčata, ženy i muže, i "starší pány" jak cvičili v divukrásných pohledech sletová cvičení, znovu prožívali nadšené vítání desetitisíců sokolek a sokolů při průvodu Prahou. Nejkrásnější cvičení ze všech - kužele žen - byly zachyceny v nejvděčnějších scenériích. Pochod olympijského vítěze Suka, jásavě zněl do kroku mužů, nastupujících k svým prostným.

Byl to zvukový film, který dával přímo zraku i sluchu ožívat velkým okamžikům na strahovských pláních i v ulicích hlavního města. Bylo mnoho, statisíce těch, kteří tehdy byli svědky posledního všesokolského sletu. Ještě však bylo více těch, kteří nemohli na vlastní oči vidět slavné červnové a červencové dny sokolstva.

Tak pro ně byl natočený tento film, aby jim ukázal to nejkrásnější a zároveň dokázal, že zážitky a dojmy vyprávějících nedostihly a nevystihly skutečnost. Samozřejmě, že v cizině pak tento film mohl vykonat pořádný kus propagační práce.


Autor: Asmodej

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Z metropole

05:30 - 06:00

28 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - --

05:45 - 06:00

13 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

05:00 - 06:05

58 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Casanova (2005)

03:25 - 05:59

153 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Bertrand Petit

Petit Bertrand

Murray Westgate

Westgate Murray

Milan Pacák

Pacák Milan

Naposled navštívené:
Bertrand Petit

Petit Bertrand

Murray Westgate

Westgate Murray

Milan Pacák

Pacák Milan