Zari
ohodnotit

Informátor!

The Informant

Žánr:
Rok:
2009
Délka:
108 minut
Premiéra v ČR:
5.11.2009
„Když se z korunního svědka stane obžalovaný...“
Popis / Obsah / Info k filmu Informátor!
Mark je zaměstnancem společnosti ADM, která dohlíží na výrobu lysinu, používaného v komerčním živočišném průmyslu. Firma však bojuje s virem ničícím látku a ztrácí tak miliony dolarů. Panuje podezření, že sabotérem je japonský partner, který za prozrazení viníka požaduje 10 milionů dolarů. Do případu je povolána FBI a Markovi jsou nainstalována v domě odposlouchávací zařízení. Mark se svěří agentovi, že řídící pracovníci firmy se scházeli s konkurencí, aby upravili ceny lysinu. Mark se stane prodlouženou rukou FBI a začne pořizovat zvukové záznamy z jednání vedení společnosti. Po dvou letech FBI zahájí masivní útok proti ADM a Mark má být hlavním trumfem. Jemu se ale zalíbí pozornost médií a věci se začnou dramaticky komplikovat. Navíc vyplave na povrch, že Mark na několika smlouvách v podniku zfalšoval smlouvy a sám sebe tak obohatil o několik milionů. Tím se ze svědka stává obžalovaný, který přichází o veškerou imunitu v procesu?

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Informátor!
Příběh natočený podle skutečné události, kterou ve své knize The Informant popisuje Kurt Eichenwald.
V noci na začátku listopadu roku 1992 se vysoce postavený úředník společnosti ADM (Archer Daniels Midlands) Mark Whitacre (Matt Damon) přizná agentovi FBI Brianu Shepardovi (Scott Bakula), že řídící pracovníci včetně Whitacrea samotného se opakovaně scházeli s konkurenčními společnostmi, aby upravili ceny lyzinu – potravinářské přísady.

Byla to původně Whitacreova manželka (Melanie Lynskey), která Whitacrea přiměla, aby nelegální upravování cen zastavil, jinak půjde na FBI sama. Bylo to vůbec poprvé, co se přímý účastník takového kartelu dobrovolně přiznal.

Mark Whitacre asistoval FBI při shromažďování důkazů tajným nahráváním veškerých aktivit během obchodních jednání ve všech koutech světa včetně Tokia, Paříže, Mexico City a Hongkongu. Po dobu jeho práce v utajení, která trvala téměř 3 roky, se podařilo shromáždit stovky hodin audio a video nahrávek, které dokumentovaly ilegální úpravy cen potravinových přísad po celém světě. Jednalo se o největší kauzu svého druhu.

Whitacre byl považován za národního hrdinu. Pro některé ale jen do té doby, než tiskem po celém světě proběhla zpráva, že Whitacre během práce v utajení pro FBI zpronevěřil 9 milionů dolarů společnosti ADM.
materiálu distributora filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Bydlení je hra (2004) [TV cykl...

04:40 - 05:05

11 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Jedlý hmyz

04:50 - 05:45

1 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

NOVA - Sedmikráska (2014) [TV film]

04:00 - 05:00

51 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Prima - Casanova (2005)

03:25 - 05:59

86 minut již uběhlo
68 minut zbývá do konce

Reklama