Zari
ohodnotit

Indické nokturno

Nocturne indien

Země:
Rok:
1989
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
28.5.2008
„Pátrání po stopách zmizelého přítele se stává cestou za poznáním sama sebe.“
Popis / Obsah / Info k filmu Indické nokturno
Film s tajemnou, znepokojivou atmosférou, vypráví příběh mladého Francouze, který přijíždí do Indie, aby vyhledal svého dávného přítele. Na udané adrese ho však nenalézá a pouští se do hledání, které ho zavede nejprve do vykřičené čtvrti a nemocnice v Bombaji, posléze do Madrásu a nakonec na pláže v provincii Goa. Při svém pátrání se hrdina setkává s řadou neobvyklých lidí a zážitků a postupně si uvědomuje, že jeho putování je – více než hledáním někoho, kdo nalezen snad být ani nechce – cestou k sobě, ke své vlastní identitě.

Film je adaptací slavného románu známého italského spisovatele Antonia Tabucchiho (1943–2012) Indické nokturno, který vyšel v roce 1984 (česky 2002).

Ve francouzském znění s titulky.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Indické nokturno
Snímek režiséra Alaina Corneaua Indické nokturno (1989) je adaptací stejnojmenného úspěšného románu italského spisovatele a lusitanisty Antonia Tabucchiho (nar. 1943). – Francouzský archivář Rossignol přijíždí pracovně do Indie kvůli archivu portugalského jezuitského kláštera. Svého pobytu však chce využít i soukromě k hledání přítele, Portugalce Xaviera, který zhruba před rokem v Indii zmizel. Pátrání, rozdělené do kapitol, připomíná cestopis a vede z Bombaje přes Madrás až do Góy. Odehrává se prostřednictvím rozhovorů a setkávání s různými lidmi a je plné podobenství. Protagonista v sympatickém podání Jeana-Huguesa Angladea, poznává na své pouti rozdílné a rozporuplné tváře Indie, chudou i bohatou, mysteriózní i věcnou a samozřejmě též náboženskou. Jeho takřka detektivní pátrání a putování ho postupně dovádí k sebezpytování, k poznání sebe sama a tím i k překvapivému odhalení. Film, natočený téměř před dvaceti lety v autentických exteriérech, vypovídá prostřednictvím citlivé kamery také o tehdejší podobě pro Evropany tolik exotické země.
-kat-, Filmový přehled 2008/7


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražedné šifry: San Francisco

23:10 - 23:55

40 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Špinavé ulice (1973)

22:30 - 00:20

80 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

23:05 - 00:00

45 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:30 - 00:30

20 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Tom Finnegan

Finnegan Tom

Marie Valtrová

Valtrová Marie

Naposled navštívené:
Tom Finnegan

Finnegan Tom

Marie Valtrová

Valtrová Marie