Zari
ohodnotit

Iná láska

Rok:
1985
Délka:
72 minut
Premiéra v ČR:
1.6.1986
Popis / Obsah / Info k filmu Iná láska
Príbeh medika, ktorého podmienečne odsúdia a vyhodia zo školy pre nedovolenú interrupciu. Tento mladý muž sa vyberie do dediny za dievčaťom, ktorému spravil tento zásah. Chce sa zbaviť vlastného pocitu viny, že mu išlo len o peniaze, ktoré týmto skutkom zarobil. Svoj skutok odôvodňuje sám pred sebou tým, že chcel pomôcť človeku v núdzi. Zostane v dedine a postupne zisťuje, že je to skorumpované prostredie, v ktorom je dobro prepletené so zlom. Mladý muž odhaľuje rozkrádanie, výnosné kšefty, podvody, ale odmieta sa tohto všetkého zúčastňovať. Výsledkom je tragický konflikt, ktorý sa takmer skončí smrťou hlavného hrdinu...

Film Iná láska (1985) patrí medzi najlepšie diela režiséra Dušana Trančíka. Scenár napísal vynikajúci český scenárista Jiří Křižan (Český lev za scenár k filmu Vladimíra Michálka Je třeba zabít Sekala).

Zdroj: RTVS


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Iná láska
Psychologický príbeh plný osobných konfliktov a dramatických situácií sa odohráva v drsnom prostredí hor medzi lesnými robotníkmi. Jeho hrdina, bývalý medik Peter, odsúdený za ilegálny potrat, prichádza do horskej dediny, aby našiel nový zmysel svojho života.
Renáta Šmakláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Popis / Obsah / Info k filmu Iná láska
Podle námětu 7iřího Křižana natočil režisér Dušan Trančík v autentickém prostředí. zimního Horehroní psychologický film Iná láska, bezprostředně se dotýkající zásadních etických problémů. Jak je u Trančíka obvyklé, i tady jde o vyhrocené střetnutí dvou odlišných životních filozofií Hrdinou pochmurného dramatického příběhu je medik Peter Hradil, který byl po provedení nezákonného potratu vyloučen z fakulty a přichází pracovat do horské dřevařské osady. Když odmítne podřídit se zdejším "zvyklostem" a podílet se na rozkrádání, dostane se do ostrého sporu, v němž je jeho silným protivníkem předák dřevorubecké party Joneš. Ten dobře ví komu má vycházet vstříc, aby vydělal co nejvíce peněz. Petrův zásadní postoj neohrožuje jen jeho "výnosný obchod", nýbrž i jeho způsob života a myšleni. Proto se Joneš zuřivě bráni. Konflikt mezi dvěma vyhraněnými osobnostmi končí tragicky, závěr ovšem zákonitě vyznívá ve prospěch lidsky angažovaného hrdiny. - Snímek bez sentimentu a bez přikrašlování zachycuje život v horské osadě, těžkou práci v lese, charaktery jednotlivých postav, dobře opozorovaných ze skutečnosti, i nezákonné praktiky. V tomto smyslu je v naší současné kinematografií do značné míry výjimečný. V postavě Petra Hradila dostal velkou příležitost mladý slovenský herec Maroš Kramár, Jeho
protivníka představuje známý maďarský herec György Cserhalmi. -
Na XX. FFM v Trutnově 1986 získal Maroš Kramár Malé zlaté slunce a režisér Dušan Trančík Cenu Mladé fronty za osobitý tvůrčí přistup a pozoruhodné využití uměleckých prostředků v dosavadní tvorbě.

p

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Přes nový práh

04:50 - 05:15

11 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - PORTRÉT: Antonín Moskalyk, rež...

05:00 - 05:15

1 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

16 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:15 - 05:55

46 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Divorce Wars: A Love Story

Divorce Wars: A Love Story
Divorce Wars: A Love Story

Naposled navštívené:
Divorce Wars: A Love Story

Divorce Wars: A Love Story
Divorce Wars: A Love Story