Duben
ohodnotit

Hypnotizér

Hypnotisören

Další název:
The Hypnotist
Žánr:
Země:
Rok:
2012
Délka:
122 minut
Premiéra v ČR:
23.5.2013
„Detektiv žádá lékaře, aby zhypnotizoval chlapce, který těsně unikl smrti...“
Popis / Obsah / Info k filmu Hypnotizér
V rodinném domku je nalezena surovým způsobem zavražděná téměř celá rodina a jediným přeživším je patnáctiletý chlapec. Detektivní inspektor Joona Linna uprostřed noci povolá známého odborníka na hypnózu, aby chlapce zhypnotizoval a zjistil, co se oné noci v domě stalo. Najednou se však věci zkomplikují a všichni se ocitnou ve viru nečekaných událostí. Filmová adaptace úspěšného bestselleru Larse Keplera.


Popis / Obsah / Info k filmu Hypnotizér
Příběh začíná jedné prosincové noci, kdy je v rodinném domku nalezena surovým způsobem zavražděná téměř celá rodina a jediným přeživším je patnáctiletý chlapec, který leží v nemocnici a bojuje o život. Detektivní inspektor Joona Linna uprostřed noci povolá známého odborníka na hypnózu psychiatra Erika Mariu Barka, aby chlapce zhypnotizoval a zjistil, co se oné noci v domě stalo. Erik však tento typ praxe už deset let neprovozuje, a proto prosbu policie zprvu odmítne. Když se konečně nechá přesvědčit, události se záhy dají do pohybu a Erik je nucený čelit vlastní minulosti.

Ponurý detektivní thriller adaptuje stejnojmenný román z roku 2009, jenž pod pseudonymem Lars Kepler napsal Alexander Ahndoril se svou ženou Alexandrou. Oceňovaný švédský spisovatel proslul románem Režisér, kde míšením faktů a fikce pojednává o legendárním Ingmaru Bergmanovi. Hypnotizér byl pro Ahndorilovi prvním pokusem o kriminální žánr a stal se mezinárodním bestsellerem. V nadcházejících letech napsali další tři knihy s postavou vyšetřovatele Joony Linny. Na základě jejich úspěchu je plánována volná série celovečerních filmů s tímto hrdinou, kterou zahajuje právě Hypnotizér.

Režie se ujal světoznámý švédský řemeslník Lasse Hallström, jenž po generačních hitech Můj život jako pes a Děti z Bullerbynu zakotvil v Americe, kde se po nezávislém dramatu Co žere Gilberta Grapea stal specialistou na oscarově zacílená a kasovně úspěšná melodramata s příměsí romantiky jako Pravidla moštárny, Čokoláda, Žít po svém, Ostrovní zprávy či Hačikó – příběh psa. Hypnotizér představuje jeho návrat zpět do Švédska po více jak dvaceti letech. Podobným navrátilcem je také herečka Lena Olinová, jež zde ztvárnila roli Simone Barkové. Začínala ve filmech Ingmara Bergmana či v kultovních Picassových dobrodružstvích a posléze na sebe upozornila výraznými charakterovými vedlejšími rolemi v Nesnesitelné lehkosti bytí, Nepřátelé: Příběh lásky či Romeo krvácí.

Coby inspektor Joona Linna byl obsazen finský divadelní, filmový a televizní herec Tobias Zilliacus. Part psychiatra Erika Marii Barka, praktikujícího hypnózu, dostal charismatický Mikael Persbrandt, známý z oscarového dramatu Lepší svět či série akčních thrillerů s postavou speciálního agenta Hamiltona.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Hypnotizér
Děj filmu se odehrává ve švédském městě Tumba. Stala se tu trojnásobná vražda, jejíž oběti pochází ze stejné rodiny. Případ zaujme detektiva Joona Linna, který požaduje, aby mohl tento hrůzný případ prošetřit – a to i přes námitky státní policie. Vrah je stále na svobodě a vyjde najevo, že se jedné ze starších sester podařilo rodinnému masakru uniknout. Zdá se však, že je pouze otázka času, kdy dojde i na její smrt. Ale kde má Linna začít? Jediným přeživším, který může svědčit, je chlapec, jenž na vlastní oči viděl, jak mu vrah zabil matku, otce i malou sestřičku. Linna zoufale potřebuje informace a rozhodne se pro jediné možné řešení: hypnózu. Dlouhý a děsivý řetězec událostí se začíná pomalu rozplétat.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 28.03.2014 HBO


Popis / Obsah / Info k filmu Hypnotizér
scarový režisér Lasse Hallström, který v poslední době natáčel v Hollywoodu hlavně milostné příběhy, se vrátil do rodného Švédska po pětadvaceti letech adaptací bestselleru Hypnotizér. – Ve Stockholmu je brutálně vyvražděna rodina, zbydou jen patnáctiletý těžce zraněný syn a dcera, která s rodiči nebydlela. Komisař Joona Linna kvůli její záchraně potřebuje chlapce vyslechnout; jediným možným prostředkem, jak se od traumatizovaného hocha něco dozvědět, je hypnóza. Lékař Erich Maria Bark si před deseti lety slíbil, že hypnotizovat už nikdy nebude, ale dá se přesvědčit, čímž spustí lavinu událostí, jež se dotknou i jeho blízkých, když je jeho syn unesen. – Zatímco kniha manželů Alexandry Coelho Ahndorilové a Alexandera Ahndorila, používajících pseudonym Lars Kepler, má komplikované postavy a mnohovrstevnatý dramatický příběh, odehrávající se zčásti i v minulosti, scenárista Paolo Vacirca pětisetstránkový román hodně „osekal“, takže děj, konání a motivace postav se mohou zdát nelogické. Hypnotizérovo trauma z minulosti, jež mylně považuje za své selhání, jež je příčinou jeho nespavosti a nadměrného užívání léků a jemuž je v knize věnován velký prostor, je ve filmu zredukováno tak, že je divák stěží pochopí, stejně jako motiv únoskyně i nenávist, kterou tato žena k Barkovi chová. Rutinně natočený a značně depresivní snímek však má nepochybně napětí a přesvědčivé herecké výkony. - Hypnóza je i tématem nedávno uvedeného kriminálního thrilleru Trans (FP 8/2013).
-kat-, Filmový přehled 2013/8


Popis / Obsah / Info k filmu Hypnotizér
Po filmech jako Čokoláda, Pravidla moštárny nebo na minulém ročníku Febiofestu uvedeném Lovu lososů v Jemenu se Lasse Hallström představuje s novým kriminálním dramatem Hypnotizér. Příběh filmu začíná po brutálním pokusu o vyvraždění celé rodiny. Jediný přeživší, patnáctiletý syn, se po hrůzném činu nachází v kómatu. Z toho důvodu povolá hlavní vyšetřovatel případu Joona Linna hypnotizéra, který má za úkol v kulisách potemnělého zimního Stockholmu pomoci identifikovat vraha. Přes úvodní pomalé tempo film vygraduje do dechberoucího finále.
MFF Praha - Febiofest


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

17:15 - 17:40

6 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Velké stroje zblízka

17:20 - 18:10

1 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

21 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

41 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178286

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani