Zari
ohodnotit

Hudba v temnotách

Musik i mörker

Další název:
Music Is My Future; Music in Darkness; Night Is My Future
Žánr:
Země:
Rok:
1948
Délka:
87 minut
„Třídní rozdíly stojí v cestě ke spokojenému milostnému vztahu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Hudba v temnotách
Film vznikl na motivy stejnojmenného románu Dagmar Edqvistové z roku 1946, která se podílela i na vzniku scénáře. Příběh se točí kolem slepého pianisty Bengta, který se protlouká jako hráč na piano v kavárnách, jelikož ho nevzali na hudební akademii. Až poté, co se k němu vrátí dávná přítelkyně, protože zjistí, že ho miluje, se jeho život začíná obracet k lepšímu. Příběh je sondou do hlubin a temnot lidské duše.


Autor: efCZa

Popis / Obsah / Info k filmu Hudba v temnotách
Bergmanova díla vedle ostatních soudobých filmů nepřekvapí, ale je zajímavé sledovat, jak se měnila jeho tvorba v kontextu doby. V tomto filmu ještě neuplatnil své scénáristické umění, byl "pouze" realizátorem.

Klavírista Bengt během války přijde při nehodě o zrak. Po marném pokusu dostat se na hudební akademii ve Stockholmu se musí protloukat hraním v laciné kavárně. Jeho život se obrátí k lepšímu, když si dívka Ingrid (sladká Mai Zetterling), kterou nedávno poznal, uvědomí, že ho miluje. Ve filmové adaptaci své vlastní knihy dokáže Dagmar Edqvist šikovně zdůraznit tento romantický motiv. Birger Malmsten v roli nevidomého pianisty podává vynikající herecký výkon. Vztah mezi slepým mladíkem a dívkou začne být komplikovaný - Bengt se sužován myšlenkami o vlastní neschopnosti neustále podceňuje, zatímco mladičká Ingrid přináší životní optimismus a krásu. Oba si uvědomují, že vzájemně rostoucí city nemohou zastavit. Cesta ke spokojenému vztahu je však dlážděná třídními rozdíly. Snová montáž je Bergmanovou reakcí na surrealismus, postavy se ztrácejí v ostrých kontrastech světla a stínu.

Zdroj: Film Europe CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Hudba v temnotách
Bergmanove diela oproti iným filmom toho času neprekvapia, ale je zaujímavé sledovať, ako sa menila jeho tvorba v kontexte doby. V tomto filme ešte neuplatnil svoje scenáristické umenie, bol „iba“ realizátorom.

Klavirista Bengt príde na vojne pri nehode o zrak. Po márnom pokuse dostať sa na hudobnú akadémiu v Štokholme sa musí pretĺkať hraním v lacnej kaviarni. Jeho život sa obráti k lepšiemu, keď si dievčina Ingrid (sladká Mai Zetterlingová), s ktorou sa poznal, uvedomí, že ho miluje. Vo filmovej adaptácii svojej vlastnej knihy dokáže Dagmar Edqvist zručne zdôrazniť tento romantický motív. Birger Malmsten v úlohe nevidomého pianistu podáva vynikajúci herecký výkon. Vzťah medzi slepým mladíkom a dievčinou začne byť komplikovaný, keď sa Bengt sužovaný myšlienkami o vlastnej neschopnosti neustále podceňuje, zatiaľ čo mladučká Ingrid je nositeľkou životného jasu, krásy a optimizmu. Obaja si uvedomujú, že obojstranne rastúci cit nemôžu zastaviť. Cesta k spokojnému vzťahu je však dláždená triednymi rozdielmi. Snová montáž je bergmanovskou odozvou surrealismu, postavy sa strácajú v ostrých kontrastoch svetla a tieňa.

Film Europe SK


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Strach nad městem (1975)

22:25 - 00:25

39 minut již uběhlo
81 minut zbývá do konce

ČT2 - Wall Street: Peníze nikdy nesp...

22:10 - 00:20

54 minut již uběhlo
76 minut zbývá do konce

NOVA - Avengers: Infinity War (2018)

21:55 - 00:55

69 minut již uběhlo
111 minut zbývá do konce

Prima - Rambo 2 (1985)

22:50 - 00:30

14 minut již uběhlo
86 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Charles Lane

Lane Charles

Naposled navštívené:
Charles Lane

Lane Charles