Zari
ohodnotit

Hraběnka z Podskalí

Žánr:
Rok:
1925
Premiéra v ČR:
5.3.1926
„Dcera hostinského z Podskalí, který je odsouzen za penězokazectví, se provdá za hraběte.“
Popis / Obsah / Info k filmu Hraběnka z Podskalí
Hraběnka z Podskalí má dějovou kvalitu slušných sentimentálních amerických filmů. Nejsou to žádné zázraky, ale je mně něco takového mnohem milejší než pathos filmů a la Havlíček. Nedělá se to víc než je, a to je sympatické. Mimo to slečna Ondráková tam exceluje svým půvabem. A hlavně: přičiňuje k tomu i vkusnou a dobrou hru. Pro ni zapomeneme na povážlivá mnohdy nedopatření režie (časová souvislost mezi událostmi na zámku a v myslivně!), protože jsme rádi, že český film nalézá svou „opravdovou“ hvězdu. Kdo měl příležitost sledovati umělecký vývoj slečny Ondrákové, nemůže nekonstatovati, že její vystoupení jsou film od filmu čistší, pronikavější, bezvadnější. Hraběnkou z Podskalí slečna Ondráková rozhodně vítězí na celé čáře.

Poznáte na první pohled, že hraběnkou z Podskalí je dívka z lidu, jež přes překážky osudu se stane chotí šlechtice. To ještě není republika, ale i za ní se to ještě lidem líbí. Motiv je dosti bohatě rozveden a dějově jsou tam spleteny osudy řady osob. Lidy (budoucí hraběnka z Podskalí – hraje sl. Ondráková) a jejího otce, hospodského z Podskalí (hraje p. Pištěk), fotografa Lamberta (p. Speerger) a jeho milenky (sl. Jansová), hraběte Renné (to je krásné jméno, že? – hraje pan Lamač). – Otec Lidin, fotograf Lambert a podskalák Joza předurčující se za nápadníka Lidina (nejlepší mužský výkon filmu – pan Mayer z Vinohrad) padělají peníze. Přijde se na to ovšem a všichni tři jsou odsouzeni. Hostinský zanechá dceru Lidu, fotograf Lambert svou nelegitimní ženu s dvěma maličkými dětmi, podskalák Joza je volný jako pták – vždyť Lida ho nemohla ani vidět. Této se dostane skvělé náhrady. Mladý hrabě z Renné (nesmělé jehňátko – jakých asi mezi aristokraty mnoho nebylo) dopomůže jí svým vlivem k divadlu, tam Lida slaví triumfy a stává se posléze i ženou mladého hraběte. Žena Lambertova najde laskavé přijetí v myslivně, kde se stane hospodyní statného lesního Fialy. Najde tam skutečný a opravdový domov. – Až na nemožnou matku mladého hraběte a na nervy jdoucího učitele hudby, byla hra velmi dobře a s chutí vyhrána. Vedle slečny Ondrákové byla to z ženských úloh i slečna Jansová, jež v roli milenky Lambertovy podala vskutku dobrý a vkusný kus práce, nejlepší ze své dosavadní. – Pan Speerger vedle pana Mayera, měl velmi osobitou a úspěšnou roli ve fotografovi Lambertovi. Třeba při své návštěvě myslivny – po propuštění z vězení – podal výkon opravdu pozoruhodný. Pan Pištěk jako hostinský nás tentokráte zklamal. Pan Lamač – hrabě z Renné nevybočoval z obvyklé své disposice vůči takovým krasavcům, jenomže té nesmělosti (scéna v hostinci) si servíroval přece trochu víc, než bylo třeba. Režijně se dopustil několika povážlivých faux-pas a neušetřil se ani takových nechutných nehorázností, jako je třeba příchod hostinského do hraběcí rodiny. Tento film není tak špatný, aby se toho nemusilo litovati.

ŠTORCH-MARIEN, Otakar. Hraběnka z Podskalí. Rozpravy Aventina. Měsíční list pro kulturu, umění, kritiku a zvláště literaturu. 1925 – 1926, č. 7 (březen), s. 94.


Popis / Obsah / Info k filmu Hraběnka z Podskalí
V Podskalí měli penězokazeckou dílmu hostinský Štětina, povaleč Joza a fotograf Lambert. Do Štětinovy dcery Lidušky se zamiloval hrabě Viktor, který donutil hostinského, aby svolil k zásnubám. Zoufalá Liduška vyzradila policii, že Joza je penězokaz, a celý trojlístek byl uvězněn. Lambertova družka Anna se ocitla na dlažbě. V bezvýchodné situaci jí pomohl lesní Fiala. Liduška se přes protesty staré hraběnky provdala za Viktora. Po návratu z vězení šel Lambert za Annou, která se mezitím provdala za Fialu. Když mu vylíčila, jak se jí Fiala ujal, uznal Lambert dpjatě, že jednala správně. Štětina s Jozou spěchali do zámku navštívit Lidušku. Hraběnka návštěvníky vyhnala a Liduška smutně odešla s otcem. Uchýlili se k Fialovi. Hraběnka se do hájovny vypravila, aby dokázala Viktorovi zištnost jeho ženy. Nabídla Lidušce značnou částku a žádala ji, aby se Viktora vzdala. Liduška obchod nepřijala a hraběnka jí vzala na milost.

Autor/Zdroj: Národní filmový archiv/Český hraný film I.


Podle divadelní hry Alise KOLDINSKÉHO .
Filmové materiály jsou považovány za ztracené.

Autor/Zdroj: Březina Václav/noticka


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Bolkoviny (1997) [TV pořad]

01:10 - 01:50

12 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Mořští vlci (1980)

00:20 - 02:15

62 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

NOVA - Kluk od vedle (2015)

00:55 - 02:45

27 minut již uběhlo
83 minut zbývá do konce

Prima - Dech života (1987)

00:30 - 03:25

52 minut již uběhlo
123 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Paulus Manker

Manker Paulus

Gabrielle Adam

Adam Gabrielle

Naposled navštívené:
Paulus Manker

Manker Paulus

Gabrielle Adam

Adam Gabrielle