Zari
ohodnotit

Hoteliér

Žánr:
Rok:
2013
Délka:
75 minut
Premiéra v ČR:
31.10.2013
„Dokudrama o hraní, stáří, tvorbě a pevném přátelství.“
Popis / Obsah / Info k filmu Hoteliér
Pavel Landovský je nejen enfant terrible českého herectví, ale také autor úspěšné divadelní hry Hoteliér. Po více než čtyřiceti letech od jejího vzniku se režisér Jan Kačer rozhodne, že jí s Landovským opět nazkouší. Sekundovat mu mají Vladimír Pucholt, Josef Abrhám a Libuše Šafránková. Kačerovi ovšem ani tak moc nejde o návrat slavných herců před publikum, jako o pokus vytrhnout Landovského z letargie, které díky svému zdravotnímu stavu podléhá.

MFDF Jihlava 2013


Popis / Obsah / Info k filmu Hoteliér
Dokument Josefa Abrháma ml. mapuje snahu Jana Kače­ra o „vzkříšení" Pavla Landovského, jímž mělo být nové nastudování jeho hry Hodinový hoteliér. Spíše než zá­znamem zkoušek divadelního představení se jeho film stává úvahou o uplynulém čase, o ceně přátelství a po­třebě posledního velkého činu.

LFŠ 2013


Popis / Obsah / Info k filmu Hoteliér
Herec a režisér Jan Kačer se rozhodl „narušit“ nemocnému kolegovi Pavlu Landovskému „odcházení“, k němuž se starý nemocný muž uchýlil do samoty venkovského stavení. Proto inicioval motivační shledání bývalých přátel s cílem alespoň formálně nastudovat pacientovu hru Hodinový hoteliér. K „ozdravnému projektu“ se přidal Vladimír Pucholt, a byl přizván syn dalších zúčastněných, Libuše Šafránkové a Josefa Abrháma, dokumentarista Josef Abrhám (nar. 1977), aby průběh celé akce zaznamenal. Původně soukromý materiál (2011), pořizovaný spontánně, byl posléze s velkými nároky na střih několikrát upraven až do konečné distribuční verze. – Snímek Hoteliér je intimní poctou tvořivé vášni, přátelství, trvalým hodnotám a morální úrovni stárnoucích osobností českého herectví. Základní linie studování divadelního textu je překryta nasazením „restartovat“ kolegu i dalšími způsoby. Živelnému projevu Pavla Landovského „bez servítků“ protiřečí trpělivý, laskavý a noblesní přístup Vladimíra Pucholta. K zanícenému Janu Kačerovi je v opozici starostlivá Libuše Šafránková; jejich názorová konfrontace, jež jde až na dřeň, je jedním z kulminačních bodů dokumentu. Snímek vrcholí čteným „představením“ před spřáteleným publikem. Myšlenka byla naplněna, Lanďák i přes své handicapy viditelně pookřál. - Ojedinělý snímek zaznamenal velmi osobní, duševní i fyzické okamžiky. Z etických důvodů je diskutabilní ne jeho vznik, ale jeho uvedení v kinech. Černobílé předěly v podobě bílých koní ve sněhu působí ovšem v hlubokém tématu příliš povrchně. - Hra Hodinový hoteliér byla poprvé nastudována v roce 1969 v Činoherním klubu režisérem Evaldem Schormem a hráli v ní Oldřich Nový, Miroslav Homola, Jana Břežková a František Husák. Její text letos vyšel v nakladatelství Akropolis ve sborníku Hodinový hoteliér a jiné povídky.

-kk-, Filmový přehled 2013/12


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

17:15 - 17:40

12 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Jedlý hmyz

16:35 - 17:30

52 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

27 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

47 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Reklama