Zari
ohodnotit

Hodina klavíru [TV film]

Další název:
Zima poutníků
Žánr:
Rok:
2007
Délka:
103 minut
„Bolek Polívka a Pavel Liška v hlavních rolích televizního filmu o velké lidské touze, marné lásce a síle přátelství.“
Popis / Obsah / Info k filmu Hodina klavíru
POZOR SPOILER

Klavírista František Stára “zvedá” svůj mobilní telefon. Volají mu kvůli dluhu. On totiž dělal druhého ručitele a peníze nikdo nevracel. Franta spěchá na koncert, ale ještě se zastaví na jednoho, či dva panáky.

Na koncertě se mu nedaří, proto odchází, aniž dohrál do konce. Doma pak slibuje, že se bude léčit ze závislosti na alkoholu a syn jej ihned odváží do léčebny.

Nastává doba, kdy je František vyléčen a je propuštěn ještě s jedním pacientem, Eduardem Mandíkem. Ten není doma přivítán s nějak velkým nadšením. Ale je přijat, protože přináší domů pětadvacet tisíc, a to pro svou malou snachu Vendulku.

Ani František není doma vítán s otevřenou náručí. Byt je vybílený exekutorem a manželka Zdena již žije s inženýrem Milanem Erhartem. Také jeho místo klavíristy je obsazeno. Tak hledá štěstí v kapele.

Eda dělá v nemocnici, kde mimo jiné vozí mrtvoly k pitvě.

Franta sežene místo v hudební škole. Celkem se mu daří, ale má konflikty s uklízečkou. Mezitím se stále snaží získat svou manželku zpět. Jenže z hudební školy je propuštěn. Takže alespoň hraje na pohřbech a svůj boj o manželku nevzdává. Frantův syn se mu snaží pomoci, diskutovalo se o klavíru, ale on prohraje peníze v kartách.

Blíží se pětadvacáté výročí svatby a Franta chystá velké překvapení. Zajde i za Edou a pozve je k sobě. Eda přijde, ale i s Vendulkou. Jdou spolu k domku, kde bydlí, ale zde dochází ke zvratu.

A pak za Frantou přichází manželka sama. Ovšem ze zcela jiných důvodů, než by František chtěl a potřeboval...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Hodina klavíru
V roce 1977 natočil František Filip s Vladimírem Menšíkem (jako klavíristou - alkoholikem Károu), Janou Hlaváčovou a Jaromírem Hanzlíkem alkoholické drama z pera Jiřího Hubače Ikarův pád.

Do jeho pokračování v protialkoholní léčebně Tažní ptáci (1983) František Filip přibral další skvělé herce - např. Vlastimila Brodského jako alkoholika Fendrycha, Radovana Lukavského jako primáře protialkoholní léčebny a mnoho dalších.

Jiří Hubač však napsal pro Vladimíra Menšíka i třetí díl s názvem Zima poutníků. Nejen hlavní představitel, Vladimír Menšík, se však již natočení tohoto pokračování nedočkal. Zelenkova Hodina klavíru je ve skutečnosti právě tímto třetím dílem alkoholické trilogie s novým názvem a novými předstvaviteli. Pod dobře zahranými postavami z Hodiny klavíru si lze i dobře představit původní představitele, v původních rolích:

Vladimír Menšík (pianista Kára) -> Boleslav Polívka (pianista Stára)
Vlastmil Brodský (alkoholik Frendrych) -> Pavel Liška (alkoholik Mandík)
Jana Hlaváčová (Kárová) -> Vilma Cibulková (Stárová)
Jaromír Hanzík (Ondřej Kára) -> Jan Dolanský (Igor Stára)
Petr Haničinec (Dr. Říha) -> Jan Budař (Ing. Erhard)
Radovan Lukavský (primař) -> Viktor Preiss (primář)


Autor: New

Popis / Obsah / Info k filmu Hodina klavíru
Televizní film předního českého filmového a televizního autora Jiřího Hubače a zkušeného režiséra Zdeňka Zelenky je příběhem vyléčeného alkoholika, který po návratu z protialkoholní léčebny dochází velmi rychle k poznání, že jeho euforické odhodlání "začít znovu" je tragická iluze. Jeho žena se z bytu zatím odstěhovala, a protože je to stále ještě krásná žena, našla si jiného muže, který jí nabízí nejen lásku, ale i nový domov. Podobné fiasko ho čeká v bývalém zaměstnání a později i při krátkodobém působení v základní umělecké škole. Narůstající pocit osamělosti překonává usilovnou snahou odvrátit hrozící rozvod a získat svou milovanou ženu nazpátek. Nezištně mu v tom pomáhá bývalý spolupacient z léčebny Eda Mandík, zřízenec z patologie, který Františka Stáru, hlavního hrdinu příběhu obdivuje a považuje se za jeho přítele. A je to právě Eda, který v nejtěžší chvíli, kdy se Františkovi hroutí všechny jeho naděje a plány - v oblasti soukromé i profesní (Stára byl dříve uznávaný koncertní mistr a skladatel) a on rezignuje, svému příteli pomáhá. Tento člověk, sám slabý, nedůsledný a nezodpovědný, s nečekanou a sebezničující obětavostí rezignuje na střípky osobního štěstí a energicky vybičuje svou ochablou vůli k záchraně svého jediného kamaráda. Cena, kterou za tento svůj čin Eda platí není malá, ale jeho oběť měla smysl. Hubačův text je emocionálně silným a působivým příběhem o velké lidské touze, marné lásce, ale ze všeho nejvíc o nejvzácnějším lidském citu - o přátelství.
Na sklonku roku 2005 vypsala Česká televize soutěž na původní televizní scénář a oslovila několik vybraných českých televizních autorů. Scénář Jiřího Hubače "Hodina klavíru" byl po posouzení zaslaných textů oceněn druhou cenou.
Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Tažní ptáci (1983) [TV inscenace]

 Tažní ptáci (1983) [TV inscenace]
Tažní ptáci n
 
Žánr: drama
Země: Československo
Režie: František Filip

(pokračování)

Ikarův pád (1977) [TV inscenace]

 Ikarův pád (1977) [TV inscenace]
Ikarův pád n
 
Žánr: drama
Země: Československo
Režie: František Filip

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 09:50

0 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

ČT2 - Ostrov Svatá Helena, bašta bio...

08:30 - 09:25

30 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

30 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

08:55 - 10:15

5 minut již uběhlo
75 minut zbývá do konce

Reklama