Duben
ohodnotit

Hlavně nezávazně

No Strings Attached

Další název:
Freundschaft Plus; Friends with Benefits; Fuckbuddies; Untitled Ivan Reitman Project; Hlavne nezáväzne (SK)
Rok:
2010
Délka:
108 minut
Premiéra v ČR:
31.3.2011
„Patří kamarádství do postele?“
Popis / Obsah / Info k filmu Hlavně nezávazně
Emma a Adam jsou přátelé už dlouho. Protože se oba nechtějí vázat, tak se z nich stanou přátelé s občasným sexem. Řídí se heslem - hlavně nezávazně, takže dohodnutá pravdila jsou jasná bez žárlivosti, bez nějakého očekávání, bez kytek. Jenže pravidla nevydrží dlouho. Takže otázkou je, kdo bude první, kdo se zamiluje? Přežije to jejich vztah?

V hlavních rolích této romantické komedie uvidíme Natalii Portman a Ashtona Kutchera.


Autor: hledaseniki

Popis / Obsah / Info k filmu Hlavně nezávazně
„Kam se ten svět řítí?“ Tahle otázka napadne snad každého, kdo pozná ústřední pár velmi originální romantické komedie hollywoodského veterána Ivana Reitmana. Vztah těchto dvou bytostí určují jen dvě věci – příležitostný sex a složitý soubor pravidel vzájemného koexistování, který by šlo shrnout dvěma slovy – hlavně nezávazně. To znamená: Žádná romantika, žádné randění, žádné předehry, žádné mazlení, žádná žárlivost, žádné lži, žádné výčitky a žádné společné snídaně. Jen čistý sex.

Praktická Emma (Natalie Portman) k tomuto svéráznému životnímu stylu dospěla především proto, že jako doktorka aspirující na atestaci nemá na žádný vztah čas a energii, jen občas potřebuje povolit ventil. To Adam (Ashton Kutcher) má mnohem bolestivější důvody. Poslední přítelkyně ho podváděla s jeho vlastním otcem (Kevin Kline) a vůbec ji neomlouvá, že je to slavný televizní producent, jenž má šarmu na rozdávání. Na duši zraněný Adam se proto rozhodne, že pustí city k vodě a bude si prostě jen nezávazně užívat jako jeho táta. Emmu v minulosti párkrát potkal, a i když jiskra nikdy nepřeskočila, po posledním setkání, ke kterému dopomohly litry vypitého alkoholu, se spolu poněkud impulzivně vyspí. V tom okamžiku se zrodí nápad na nezávazná setkání, při kterých půjde jen a jen o sex. Jenže všechna dohodnutá pravidla platí jen do chvíle, než je jedna ze stran poruší. A to je jen otázka času, protože kdo by věřil tomu, že mezi mužem a ženou může existovat prosté sexuální pouto, které nenaruší láska?

„Chtěla jsem napsat romantický příběh, který polibkem začíná, místo toho aby jím, jako obvykle, končil. Myslím, že je to mnohem modernější pojetí,“ říká scenáristka Elizabeth Meriwether, která našla spřízněnou duši v komediálním klasikovi Ivanu Reitmanovi. „Myslím si, že pro dnešní mladé lidi je mnohem snazší se s někým vyspat, než se do někoho doopravdy zamilovat. Chtěl jsem zjistit, jestli to jde, pravidelně s někým spát, aniž by se do toho připletly emoce,“ dodává režisér.

Scénář balancující na hraně korektnosti byl tak vtipný a provokativní, že do hlavní role přilákal jednu z nejlepších hereček současnosti Natalii Portman (čerstvě nominovanou na Oscara za hlavní roli v Černé labuti), která se tomuto žánru doposud úspěšně vyhýbala. „Tenhle film není romantická pohádka, ale komedie o skutečných současných mladých lidech. Byla bych blázen, kdybych ji odmítla,“ říká herečka.

CinemArt CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Hlavně nezávazně
Emma (Natalie Portman) a Adam (Ashton Kutcher) jsou dlouholetí kamarádi, kteří svůj vztah málem pohřbili, když se spolu jednoho rána vyspali. A tak se dohodnou, v rámci ochrany svého přátelství, že v sexu budou pokračovat pouze, pokud oba budou souhlasit s tím, že je to nezávazné. Což vylučuje jakoukoli žárlivost, očekávání, hádky, květiny nebo cukrování. Nezávazně znamená, že to mohou dělat jakkoli, kdekoli a kdykoli… ale nesmí se do sebe zamilovat. Jenže je vůbec možné, aby spolu dva kamarádi spali a nevstoupila jim do cesty láska? A přežije tohle všechno jejich přátelství?

Zdroj: HBO Europe


Popis / Obsah / Info k filmu Hlavně nezávazně
Emma a Adam jsou dávní přátelé, které osud několikrát svedl dohromady. Jejich další setkání však bylo osudové. Doktorka Emma potřebuje sexem vyventilovat náročnost a stres ve své profesi a Adam se zase rozhodl pustit city k vodě pro bolestivější důvody. Poslední přítelkyně ho podváděla s jeho vlastním otcem. S Emmou se nezávazně vyspí a ta přijde s na první pohled dokonalým nápadem - budou se scházet výhradně jen kvůli sexu. Ovšem pod podmínkou, že vztah skončí v momentě, kdy kdokoliv z dvojice bude očekávat víc. Co začalo jako ideální řešení jejich fyzických potřeb, bylo postupem času čím dál komplikovanější a přerostlo v něco víc. Oba se s tím budou muset vypořádat a najít odpověď na klíčovou otázku. Mohou mít dva přátelé sex bez lásky?

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Hlavně nezávazně
Tvůrci romantické komedie Hlavně nezávazně v čele s úspěšným hollywoodským režisérem Ivanem Reitmanem (nar. 1946) a s ústřední dvojicí v podání Natalie Portmanové jako mladé lékařky Emmy a Adama Kutchera v roli televizního asistenta a začínajícího scenáristy se snaží nalézt odpověď na otázku, zda je možný a hlavně udržitelný čistě sexuální vztah mezi oběma pohlavími. – Emma a Adam se poznali, když jim bylo čtrnáct. Během dalších patnácti let na sebe tu a tam narazili, ale až po jednom setkání, za něž mohlo nemalé promile alkoholu v Adamově krvi, došlo k tomu, že se spolu vyspali. Dvojice se rozhodne pokračovat v ryzím sexu při respektování vlastních pravidel, jež zahrnují hlavně ono klíčové „nezamilovat se“. Konec je nabíledni. – Vznikl povrchní film o sexu takřka bez sexu, s předvídatelným happy endem, nenápaditými dialogy a „moudrými“ úvahami o lásce. Přes charisma ústřední dvojice je v podstatě o ničem. Podobné téma má i současně uváděný titul Láska a jiné závislosti (FP 6/2011).

-kat-, Filmový přehled 2011/5


Popis / Obsah / Info k filmu Hlavně nezávazně
„Tento film nie je rozprávka, ale komédia o skutočných súčasných mladých ľuďoch. Bola by som hlúpa keby som ju odmietla“, povedala čerstvá držiteľka Oscara za hlavnú rolu vo filme Čierna labuť Natalie Portman o úlohe v snímke Hlavne nezáväzne. Zverila sa do rúk majstrovi romantických komédií režisérovi Ivanovi Reitmanovi, rodákovi z Komárna, ktorý keď mal štyri roky jeho rodičia emigrovali s ním do Kanady.

Ivan Reitman (1946) začal svoju kariéru v Kanade, kde študoval najskôr hudbu, ale čoskoro sa začal venovať divadlu a neskôr filmu. Nezvzne_10_resizeĎalšou dôležitou zastávkou bol New York, ale predtým ešte režíroval v Kanade prvú hororovú komédiu Cannibal Girls, aby na Broadway produkoval The Magic Show. Keď film Zverinec v jeho produkcii mal veľký ohlas definitívne zakotvil vo filme ako režisér i producent. V súčasnosti žije v Kalifornii. Učarovali mu komédie a skoro každá z nich sa stala hitom. Spomeniem napríklad filmy Lampasy, Krotitelia duchov, Dave, ktorom si zahrali Kevin Kline a Sigourney Weaver, Orlovia práva (Robert Redford a Debra Winger), Šesť dní a sedem nocí (Harrison Ford a Anne Heche), Evolúcia (David Duchovny a Julianne Moore), ale hádam najväčší úspech slávili filmy s Arnoldom Schwarzeneggerom. Dvojčatá, Junior a Policajt zo škôlky mali veľký ohlas a neustále ich uvádzajú v televízii. Americký filmový inštitút zaradil jeho film Krotitelia duchov na zoznam najvtipnejších filmov dvadsiateho storočia. V roku 1994 sa Reitman stal tretím režisérom, ktorému časopis Variety prisúdil prestížne Nezavzne_resizeocenenie Billion Dollar Director. Uvedomujem si, že píšem veľa o režiséri a právom niekto môže niekto namietať, že by som sa mala radšej venovať filmu. Robím to však najmä preto, aby sme si uvedomili, že v tejto krajine sa narodilo veľa nadaných ľudí, žiaľ, mnohí uspeli až za hranicami svojej vlasti. A nie len Ivan Reitman, ale to je už iná a dlhá kapitola...

Romantická komédia Hlavne nezáväzne je nezáväzne milá zábava. Čo už v tomto žánri navymýšľate nové a objavné? Otázka stojí skôr tak, či sa nakrútila s vkusom a profesionálne na úrovni a o tom pri takom skúsenom borcovi ako Reitman nemožno pochybovať. Zápletka je jednoduchá a postavená na hlavu. Najprv dlho, dlho nič len sex až potom láska. A nie láska a až potom sexuálna nuda. Štrnásťročnej Emme položil rovnako starý Adam neslušný návrh, ktorý ona odmietla striktným? Nie! Po rokoch sa stretnú, ona ho požiada, aby jej robil spoločnosť. Adam však netuší, že má ísť na pohreb jej otca. Potom sa zasa dlho nevidia, kým náš milý hrdina nezistí, že mu otec spáva s milenkou, a nespije pod obraz boží. Keď ho kocovina prejde skončí v posteli s Emmou. Dohovor znie - budú to tajiť (kamarát všetko vytára) a len bez Nezvzne_3_resizezáväzkov budú spolu spávať. Chvíľu sa mladej lekárke, ktorá má averziu na vzťahy, a nádejnému scenáristovi, darí pomilovať sa kde sa len dá – od auta až po lekársku inšpekčnú izbu. Prosto všade. Lenže príde moment, keď sa dostávajú na scénu city a problém je na svete. Neprezradím, ako sa to všetko skončí, ale netreba mať veľkú fantáziu na to, aby sme vyústenie príbehu dokázali predvídať. Kým však k tomu dôjde tvorca okorenil príbeh mnohými humornými i nepredvídateľnými scénami. Šťastnú ruku mal pri obsadení ústrednej dvojice. Emmu si zahrala so šarmom a evidentne s chuťou (nečudo po ťažkom a namáhavom výkone vo filme Čierna labuť) Natalie Portman (1981). Keď Reitmana vyhlásili v roku 1994 "Billion Dollar Directorom", v tom istom roku Natalie, rodáčka z Jeruzalema, debutovala ako 12-ročná vo filme Luca Bessona Leon, ktorý jej priniesol Zlatý glóbus za herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Nominovali ju na Oscara za úlohu vo filme Dotyk (Mike Nichols), ale dostala ho až za Čiernu labuť. Svoj všestranný talent uplatnila vo filmoch Neľútostný súboj, Mars útočí, Goyove prízraky, Moje čučoriedkové noci a mnohých iných. Natalie sa uplatnila nielen ako herečka, ale píše, režíruje a venuje sa aj produkcii. Napríklad napísala a režírovala film Eve. Jej Emma Kurzmannová v tomto filme je emancipovaná mladá lekárka, má panický strach z citov a myslí si, že jej sext stačí. Emma vlastne samú seba nepozná, v hlboko potlačenom podvedomí túži po láske, cite a porozumení, len to nechce akceptovať. Ako sa tieto city derú pomaly na povrch Natalie zahrala s veľkou mierou vkusu a vierohodne.

Nezvzne_5_resizePartnerom jej bol Asthon Kutcher (1978) v úlohe Adama Franklina. A nemyslím si, že by v príbehu zohral podradnú úlohu. Kutcher má to šťastie a zároveň nešťastie, že je manželom Demi Moore a zaškatuľkovali ho ako jej zajačika. A tento názor vo veľkej miere podporujú aj jeho fyzické danosti. Zatiaľ hrá len pekných chlapcov. A aby to bolo kompletné tohto roku sa mu ušli Zlaté maliny za výkony tuším v dvoch filmoch, čo by tiež nič neznamenalo, lebo spoločnosť mu robí napríklad Jessica Alba. Zlatá malina sa a zároveň Oscar sa ušiel predvlani napríklad Sandre Bulock. Vyberte si: je to najhoršia alebo najlepšia herečka? Asi tie ceny netreba brať tak vážne. O Kutcherovi (Vzájomné objatia, Lovecká sezóna, Takmer ako láska, Medové týždne) nechcem tvrdiť, že je to herecký objav, ale ani nie najhorší herec. Či neskôr dozrie na viac ako sladkých milovníkov a dobre urastených chlapcov, ukáže čas. V snímke Hlavne nezáväzne je poznačený vzťahom k úspešnému a excentrickému otcovi (vynikajúci Kevin Kline), nie je ani zvodcom, ani prelietavým sukničkárom. Adam v jeho podaní je skôr zraniteľný chlapec, ktorý tiež túži po nehe a láske a táto poloha mu vyšla. Nezv_resizeNevyznie kŕčovito a uveríme mu. Fakt, že Natalie Portman je lepšia a zrelšia herečka, je nediskutabilné, ale aj tak spolu tvoria celkovo vyrovnaný a sympatický pár.

Musím ešte dodať, že i keď je v celom filme reč stále o sexe, scény o ňom sú viac ako decentné a v nijakom prípade neprekračujú hranicu vkusu. To je hádam najväčší klad tohto filmu, že je nakrútený citlivo a profesionálne na úrovni. I keď nemôžem zamlčať, že patrí do radu filmov, ktorých snaha je len pobaviť. A tiež, že to nie je film, ktorý bude znamenať nejaký medzník v tomto žánri, len sa zaradí k slušným komédiám, ktoré potešia a najmä nikoho neurazia.

Emília Kincelová
Štvrtok, 31 Marec 2011; www.filmpress.sk


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:10

78 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

13:05 - 13:50

43 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:40 - 14:35

8 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

23 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10