Zari
ohodnotit

Historie fotbalu – Nejlepší sport na Zemi [Video]

The Story of Football

Další název:
History of Football: The Beautiful Game
Rok:
2002
Délka:
676 minut
„Soubor šesti DVD o nejsledovanějším sportu na Zemi“
Popis / Obsah / Info k filmu Historie fotbalu – Nejlepší sport na Zemi
Nechte se vtáhnout do zákulisí nejsledovanějšího sportu na světě. Dostanete se do prostředí nejhezčích gólů v historii, nejkrásnějších zápasů. Poznáte jednotlivé stupně síly v této hře od jejich dávných počátků až po současnost. Exkluzivní rozhovory nafilmované v 50-ti zemích světa, edice, které představují zákulisí, dobré i špatné stránky hráčů i fotbalu samotného. Každý aspekt této série je zastřešen jednotlivými pasážemi, rozhovory s idoly fotbalu – minulými i současnými. Dozvíte se, kde je kouzlo tohoto sportu, které ho vyneslo na první místo v oblibě.

DVD 1. Začátky - Fotbalové kultury
ZAČÁTEK - Od starověkých her a rituálů, jež před tisíci lety předcházely fotbalu, až na hrací pole viktoriánské Anglie, tato část poukazuje na odstranění krvavých a velmi často i smrtelných zvyklostí ze hry, která se stala celosvětovou posedlostí. Přes Mexiko, Čínu, Japonsko, až do starověkého Říma a Anglie se podíváme, jak se vyvíjela pravidla tohoto sportu, a v jaké podobě se přenesla do našeho moderního světa. Významné fotbalové osobnosti, včetně Hugo Snacheze a Alfreda di Stefana, se podělí o své úvahy nad jedinečným působením fotbalu.
FOTBALOVÉ KULTURY - Náboženství v Iránu. Ekonomika v Americe. Politika ve Španělsku a Ghaně. Zde můžeme sledovat roli fotbalu, fungujícího jako spojení mezi zeměmi, které jsou si jinak velmi vzdálené. Například 1998 Světový šampionát, utkání mezi Amerikou a Iránem - fotbal si zde zahrál roli sbližovacího agenta, aby si tak byly dvě rozdílné země blížší. Alfredo di Stefano vypráví o tom, jak se stal jedničkou Realu Madrid v 50-tých letech, kdy si připsal na účet první hattrick proti Barceloně. Další rozhovory dali Luis Suarez, Carles Rexach, Jose Angel Iribar, Francisco Gentro, Andoni Zubizarreta, Clive Toye, Phil Woosnam, Pelé, Abedi Pelé a Henry Kissinger.

DVD 2. Vývoj evropského fotbalu - Evropské velmoci
VÝVOJ EVROPSKÉHO FOTBALU - Tato episoda mapuje hlavní trendy ve vývoji evropského fotbalu do jeho dnešní podoby: od raných anglických a skotských průkopníků přes nesnášenlivé Italy až po všechny překonávající Maďary. Obsahuje neuvěřitelnou pasáž z prvního fotbalového evropského šampionátu - finále - v roce 1927. Sir Tom Finney a Sir Walter Winterbottom mluví o Anglii na světovém šampionátu v roce 1950 a o jednom z největších gólových úspěchů všech dob. Pepi Bican komentuje kontroverzní vítězství Itálie nad Rakouskem v roce 1934 v semifinále Světového poháru. Rava mluví o finále Světového poháru 1938. Dále obsahuje pasáže z finálových utkání na Světovém poháru z roků 1934 a 1938. Další rozhovory: Ottmar Walter, Gyula Grosics a Jeno Buzanski.
EVROPSKÉ VELMOCI - Real Madrid v 50-tých letech, Holandsko a Německo let 70-tých, Liverpool v 80-tých a Milán a francouzský národní tým v 90-tých - všechny týmy, které změnily fotbalovou historii. Keltská legenda Jimmmy Johnstone hovoří o tom, jak se síla fotbalu přesunula z jižních zemí na sever. V roce 1967 vyvrcholila v Lisabonu v klubu Lions, jejich poražením v Evropském poháru klubem Inter. Dále obsahuje pasáže z ranných utkání v letech 1960, 1964 a 1968. Další rozhovory: Alfredo di Stefano, Francisco Gento, Gianni Rivera, Giacinto Faccheti, Jimmy Johnstone, Sir Bobby Charlton, Phil Neal, Kenny Dalglish, Paolo Rossi, Jürgen Klinsman, Paolo Maldini, Alan Shearer, Oliver Beirhoff, Aimé Jacquet, Zinedine Zidane.

DVD 3. Brazílie - Velmoci Jižní Ameriky
BRAZÍLIE - Tato část představuje dominanci Brazílie jako fotbalové superstar a její začlenění do světových jedniček, ale také násilnickou a rasistickou stránku fotbalu v této zemi.
Po prohře v roce 1950 na Světovém poháru s Uruguayí, brazilská veřejnost odsoudila tři hráče, především brankáře Barbosu. Obsahuje jedinou známou pasáž s Arturem Friedenreichem, hráčem, který vsítil více gólů než kterýkoliv jiný hráč v historii. Rozhovory: Ronaldo, Zico, Didi, Pelé, Zizinho, Roberto Rivelino, Socrates, Carlos Alberto Parreira, Mario Zagallo a Tele Santana.
VELMOCI JIŽNÍ AMERIKY - Země Jižní Ameriky vyhrály osmkrát Světový pohár a tato část zaostřuje na to, jak tyto týmy změnily proud fotbalu, a také jak se dominance přesouvala z Uruguaye a Argentiny na Kolumbii v letech 90-tých. Zlaté hřeby v této sekvenci jsou rozhovory s Antoniem Rattinem o souboji Anglie s Argentinou v roce 1966, dále velmi vzácná pasáž o uruguayském týmu v letech 1924 a 1928 na Olympiádě a stejně tak na Světovém poháru v 1930, kdy vyhráli. Rozhovory: Cesar Luis Menotti, Jorge Valdano, Jose Sanfilippo, Alberto Spencer, Juan Schiaffino, Roque Maspoli, Alcides Chiggia, Rene Higuita, Leonel Sanchez, Carlos Caszely, Francisco Maturana, Antonio Carbajal a Hugo Sanchez.

DVD 4. Pro klub a pro Zemi - Temná stránka fotbalu
PRO KLUB A PRO ZEMI - V této části nahlédneme na proces vývoje francouzského fotbalu až po jeho vítězství na Euro 1998. Dále si představíme minulost klubu Juventus a jeho mezi světové špičky. Dwight Yorke mluví o klubech Manchaster United a Trinidad. Sir Alex Ferguson debatuje o změnách, ke kterým došlo v Manchester United během jeho kariéry. Rozhovor s prvním střelcem gólů na Světovém šampionátu Lucienem Laurentem, dále se představí Sir Alex Ferguson, Sir Bobby Charlton, Alan Shearer, Fernando Hierro, Zinedine Zidane, Aime Jacquet, Roberto Bettega, Dino Zoff.
TEMNÁ STRÁNKA FOTBALU - Tato část pojednává o fotbalových událostech, které se dostaly na titulní stránky novin. Tragédie a války, které se rozpoutaly během jednotlivých utkání mezi fanoušky. Hooligans, kteří zastrašují ostatní účastníky utkání. Hlavní částí je rozhovor se Souro Tomou, který v roce 1949 jako jediný přežil leteckou katastrofu turínského týmu jen díky tomu, že nejel do Lisabonu. Rozhovory: neštěstí v Hillsborough, Bill Foulkers, který přežil mnichovské letecké neštěstí, příbuzní obětí katastrofy letadla týmu Zambie.

DVD 5. Superstars - Sdělovací prostředky
SUPERSTARS - Od Billiho Mereditha a Mathiase Sindelare přes Pelého, Alfreda di Stefana, Garrinchu až po Maradonu a Zidaneho. V tomto díle se dozvíte o závratných kariérách špičkových hráčů, kteří se nesmazatelně zapsali do fotbalové historie. Vítězové Světového poháru - Maradona v 1986 a Garrincha v roce 1962. Jejich životní příběhy jsou velmi podobné. Garrincha zemřel díky velké zálibě v alkoholu. Maradona prozrazuje, jak kvůli těžké závislosti na drogách přišel o svou rodinu a mnoho přátel. Rozhovory: Alfredo di Stafano, Pelé, Zinedine Zidane, Paolo Maldini, Pepi Bican, George Best a Antonio Rava.
SDĚLOVACÍ PROSTŘEDKY - První "fotbalové" noviny fungovaly prostřednictvím holubí pošty, díky níž se dostávaly novinky z dění na hřišti do redakce. Masovou oblibu tohoto sportu přinesla televize v minulém století. Ta ukázala, jak velkou roli hrají ve sportu média a medializace hry. Rozhovory: George Best, Jurgen Klinsmann a Ronaldo mluví o přínosech, ale i nevýhodách médií pro fotbal a osobní životy hráčů. Další rozhovory: Sir Alex Ferguson, David Hill, Joao Havelange, Diego Maradona, Pelé, Ronaldo.

DVD 6. Afrika – Budoucnost - Sport pro všechny
AFRIKA - Pelé jednou řekl, že africké země jsou jedním ze žhavých kandidátů na vítězství ve Světovém šampionátu v 21. století. Tato část ukazuje velký potenciál tohoto kontinentu. Očima žijících hráčů se můžeme podívat na Světový pohár v roce 1974, kde ztroskotal tým Zairu, a také na historii kamerunského týmu v roce 1990. Rozhovory: Roger Milla, Abedi Pelé, Thomas N´kono, Pierre Kalala a Issa Hayatou.
BUDOUCNOST - Tato pasáž je o ponaučení z minulosti, které by mělo prospět budoucnosti fotbalu. O tom svědčí přijetí Japonska a Jižní Korey na Světovém poháru v roce 2002. Další část ukazuje fenomenální úspěch japonského týmu v 90-tých letech minulého století, a to prostřednictvím portrétů hráčů - Zico, Kazu Miura, Tsubasa. Rozhovory: Zico, Kazu Miura, Baichung Bhutia, Kunishige, Kamamoto a Hong Deok - mladší.
SPORT PRO VŠECHNY - V této části sledujeme duši fotbalu, jak se stal nejsledovanější hrou na celém světě. Stranou nezůstane ani historie FIFA, která celou hru přiblížila nejširším lidovým masám. Od skromných počátků se FIFA stala milionovou organizací. Zde se můžeme podívat odkud pramení všechny její peníze a jak s nimi instituce nakládá. A také jak probíhala příprava a organizace Světového poháru 2006 v Německu. Rozhovory: Joao Havelange, Lennart Johanson, Pelé, Jak Warner a Charles Dempsey.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražedné šifry: San Francisco

23:10 - 23:55

24 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Návrat Casanovy

22:25 - 00:00

69 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

23:10 - 00:05

24 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:30 - 00:35

4 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Cécile Ducrocq

Ducrocq Cécile

Josef Kučera

Kučera Josef

Naposled navštívené:
Cécile Ducrocq

Ducrocq Cécile

Josef Kučera

Kučera Josef