Zari
ohodnotit

Herbář [TV pořad]

Žánr:
Rok:
2013
Délka:
26 minut, 37 dílů
„Originální bylinková show pro váš zdravější život.“
Popis / Obsah / Info k filmu Herbář
Čtvrtá řada ČT1 2. října 2016, v 18.25 hod.

Veřejné stravování, především to ve školních jídelnách, chemie v potravinách a etika při chovu zvířat – to jsou jedny z hlavních témat už čtvrté řady Herbáře – oblíbeného pořadu Lindy Rybové a Kateřiny Winterové. První díl čtvrté řady se na obrazovkách ČT1 objeví v neděli, 2. října, v 18.25 hod.

„Letošní řada Herbáře je poněkud zvláštně rozkročena. Jednou nohou stojí na velmi stylizované podobě českých folklorních receptů a jídel, která se dají nazvat tradiční nebo prvorepubliková. To jsme neviděli v žádné kuchařské show,“ říká režisér Jaroslav Včela a dodává: „A druhou má nakročeno k budoucnosti. K budoucnosti, která je dobrá. Ekologická, elektromobilní a trvale udržitelná. Pro nás tvůrce je velmi zajímavé, kam až nás Herbář za čtyři roky dovedl. Jsme sami zvědaví, co na to řeknou divačky a diváci.”

Linda Rybová s Kateřinou Winterovou se v nové řadě, kromě jídel ze skanzenů a školních jídelen, budou opět věnovat klasickým receptům z dob našich prababiček. „Je to docela bádání. Prošli jsme spoustu knihoven, antikvariátů, prvorepublikových časopisů a herbářů, kde nacházíme různé recepty. Mám doma čtyři krabice materiálů, ze kterých čerpám,“ říká Kateřina Winterová o hledání receptů do pořadu a Linda Rybová ji doplňuje: „Nebo čerpáme takzvané rodinné bohatství ve vlastních rodinách nebo v rodinách našich blízkých. Pátráme po jejich receptech. Kromě tradičních jídel nás zajímají i současné zdravé recepty. Ty pocházejí z restaurací, které se na zdravou výživu specializují. A posledním velkým zdrojem je internet.“

Herbář je pro obě herečky především životní styl. „Herbáři rády říkáme televizní magazín. Zásadním tématem byly a budou byliny a vaření s nimi. Postupně jsme přidaly ekologii, bio potraviny a také módu, aby to bavilo nás i lidi. Je to vlastně životní styl,“ říká Linda Rybová.

moderátorky: Kateřina Winterová, Linda Rybová // režie: Jaroslav Včela // scénář: Miroslav Včela // dramaturgie: Lada Macurová // manažer vývoje: Jan Potměšil // manažer realizace: Martin Kopřiva // vedoucí výroby: Renata Vlčková

Alžběta Plívová
Vedoucí Komunikace a PR, tisková mluvčí
Česká televize
29.9.2016


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Herbář
Herbář je moderní kuchařská show zaměřená na zdravý životní styl. V každém díle budou představeny byliny a způsoby jejich zpracování včetně konkrétního receptu. Herbář nabídne a poradí divákovi, jak s bylinami naložit ve prospěch svého zdraví. Hledá také rychlou a účinnou úlevu na běžné neduhy, jako jsou chřipka, bolesti kloubů, zad nebo špatná nálada. Nejde přitom o exotické recepty. Herbář sahá po léčivých rostlinách, které rostou v našem okolí, leckdy ale o jejich pozitivních účincích nemáme ponětí. Herbář je 100% přírodní kuchařská show, která přináší zdraví na naše talíře. Z čerstvých surovin ze statku a bylin z přírody podle zaprášených kuchařek a herbářů českých i zahraničních babiček vaří Linda Rybová a Kateřina Winterová

Přehled dílů:

Jídlo jako lék
Herbář, to jsou byliny, zdraví a inspirace. V úvodní epizodě se budeme zabývat tím, jak obohatit svůj jídelníček o zdravé jídlo a pití. Dojde na dýně, květ černého bezu a bylinkové kuře s kuskusem.

Kouzlo domácí kosmetiky
Ukážeme si základní postupy výroby domácí kosmetiky. Budeme pracovat s měsíčkem, šalvějí, včelím voskem, mydlicí, levandulí nebo kopřivou. Uvaříme si 100% jídlo pouze z květů.

Štíhlý díl
Hubnutí není jen dieta, ale také dobré trávení. Zkusíme očistu organismu jahodami na několik způsobů, uvaříme si bylinné čaje, zdravě a chutně zakonzervujeme zeleninu na zimu a dáme si krůtu na bylinkách s fenyklem.

Pryč s nachlazením
Předvedeme, jak nachlazení předcházet jablkem a bylinnými bonbony. Pokud se už rozjede, ukážeme silné bojovníky ve formě bylinných čajů, směsí na inhalaci a silného vývaru s bylinkami.

Doživotní imunita
V tomto díle budeme na posílení imunity často používat „super“. Na posílení imunity oprášíme staré tajemství, které se dnes nazývá superjídla. Také budeme vařit se superhoubou hlívou ústřičnou, o níž si povíme ještě něco víc. A několik superčísel nakonec předvede řepa.

Sejde z očí, sejde z müsli
Zaměříme se na ostřiče zraku, v nichž je lutein a na borůvky. A pomůžeme i své pokožce s měsíčkem, vlaštovičníkem a müsli.

Spokojená domácnost
Tajemství spokojené domácnosti podle Herbáře: uklízecí prostředky na čistě přírodní bázi, upečený chléb na stole, sušenky pro děti a ořechovice pro manžílka.

Pohyb, pohyb
Recepty na pohyb jako takový necháme jiným pořadům. My se zaměříme na to, jak udržet pohybový aparát v kondici s omega 3 kyselinami a domácí jogurtem a jak kostival, třezalka a bezový plod mohou pomoci rozhýbat jeho zatuhlé části.

Něco pro babičku a dědu
Našim prarodičům připomeneme, že dříve do každé slušné domácnosti patřily preparáty z dubu a kaštanu. Zároveň poradíme, jak ve stáří kontrolovat vysoký tlak s pohankou a také dojde na remix svíčkové s bylinkami do lehčího jídla.

Nervy z oceli
Těsně před Vánocemi přijdou vhod tipy na zklidnění pomocí mrkve, čekanky, kopretiny řimbaby a máku. A taky nějaké ty uklidňující čaje.

Vánoční
Vánoce s bylinkami. To tu ještě nebylo.

zdroj: ČT


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
 Anais

Anais

Dobričko

Dobričko

Naposled navštívené:
 Anais

Anais

Dobričko

Dobričko