Zari
ohodnotit

Hellboy

Rok:
2004
Délka:
122 minut
Premiéra v ČR:
9.9.2004
„V pekle ho nechtěli, tak přišel mezi nás.“
Popis / Obsah / Info k filmu Hellboy
V říjnu 1944 se ve Skotsku pokusila skupina nacistů vypustit na svět magickou branou sedm bohů chaosu. Vedli je šéf okultního spolku Thule Karl Ruprecht Kroenen, nesmrtelný Grigorij Rasputin a jeho milenka, fanatická nacistka Ilsa. V poslední chvíli zasáhlo americké komando v čele se zvláštním agentem Broomem a okultní experiment překazilo. Zatímco Kroenen a Ilsa unikli, Rasputin se stal obětí nedokončeného rituálu, v jehož důsledku pronikl do našeho světa pootevřenou branou malý ďáblík s velkou kamennou rukou. O půl století později se dávné události dávají opět do pohybu. Zatímco v Moldávii Ilsa a Kroenen osvobodí lidskou obětí Rasputina, v americkém Newarku se hlásí do služby v tajném Úřadu pro výzkum paranormálních jevů mladý agent John Myers. Jeho nový šéf Broom ho seznámí s kolegou, agentem Clayem, inteligentním žabím mužem Abe Sapienem a ďáblíkem, jménem Hellboy. Vyrostl z něj mohutný a nerudný rudý ďábel. Jeho i Sapiena využívá FBI k řešení mimořádných situací. Brzy jsou povoláni do Machenovy knihovny, kde byl ukraden relikviář. Hellboy se utká s monstrem, které Sapien označí jménem Sammael. Sapien také Broomovi odhalí, že za krádeží jsou Kroenen s Ilsou a Rasputinem. Zatímco se Broom s Myersem vypraví na psychiatrickou kliniku, kam se Hellboy vydal navštívit svou milovanou Liz, Sapien zjistí, že se Sammael dokáže rychle množit. Vydají se po nich pátrat do podzemního labyrintu, kde je však Sapien jedním z nově narozených Sammaelů zraněn a Clay zabit Kroenem. Rasputin s Kroenem proniknou do laboratoře a zavraždí Brooma, kterému před smrtí ukáží děsivou budoucnost - svět zničený Hellboyem, kterého Rasputin brzy ovládne...

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Hellboy
Hellboy (Ron Perlman) byl během druhé světové války přivolán na Zemi šíleným Grigori Rasputinem (Karel Roden), aby se stal poslem apokalypsy. Ze spárů nebezpečného zločince jej však zachránil zakladatel tajného Úřadu pro výzkum paranormálních jevů (Ú.V.P.J.) profesor Broom (John Hurt), který jej poté vychoval jako svého vlastního syna a pomohl mu rozvinout jeho výjimečné schopnosti. Hellboy se navzdory svému temnému původu zařadil k bojovníkům na straně dobra.
V Ú.V.P.J. se Hellboy stal součástí zvláštní rodiny, do níž kromě něj a Brooma patří také telepatický „mořský muž“ Abe Sapien (Doug Jones) a půvabná Liz Sherman (Selma Blair), která disponuje schopností pyrokineze. Všichni dohromady tvoří hlavní obrannou linii před Rasputinem, který chce získat Hellboye zpět do své moci a využít jeho sil, aby mohl rozpoutat armageddon.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Hellboy
Stále početnější řady filmových komiksových hrdinů rozšiřuje další oblíbená postava z obrázkových sešitů, Hellboy. Ten se poprvé objevil na stáncích až v roce 1994, je tedy mnohem mladší než většina jeho „kolegů“. Specialista na akční horory Guillermo del Toro natočil příběh o Chlapci z pekla bez zbytečných okras i bez zbytečných řečí jako kvapící barvitou podívanou, hýřící nejrůznějšími efekty i divokými honičkami a souboji. Přijal komiksové schéma a přizpůsobil se mu. Natočil tak žánrově čistý film, v němž se může dít snad opravdu všechno. – Hellboy přišel na svět v roce 1944, kdy se jej snažili využít spřeženci pekla v nacistických službách - nesmrtelný Grigorij Rasputin, gestapačka Ilsa a maskovaný zabiják Kroenen. Jenže malého ďáblíka získal mladý doktor Broom, pracující pro Američany. Nyní je dospělý Hellboy ukrýván v přísně tajném Broomově Úřadu pro výzkum paranormálních jevů. Spolu s vysoce inteligentním žabím mužem Sapienem a s dívkou Liz, trpící pyrokinezí, jsou využíváni při mimořádných operacích FBI. Jenže trojice pekelných vyslanců se vrací dokončit své dílo a Hellboy musí v boji proti nim prokázat svou „lidskou“ stránku, kterou mu vtiskl jeho „otec“, profesor Broom. Vědec tuší, co světu hrozí, a ví, že brzy zemře, proto najde „zachránce“, mladého agenta FBI Johna Myerse. Ten se sblíží s Liz, což vadí žárlivému Hellboyovi. Nakonec však všichni tři splní svůj úkol a lidstvo je jako obvykle v poslední chvíli zachráněno. – Snímek se natáčel z velké části v České republice za účasti početného domácího štábu. Tvůrci měli šťastnou ruku při výběru představitele titulní postavy, jímž je Ron Perlman, hrající ovšem stále v rudé masce s upilovanými rohy a s mohutnou „kamennou“ rukou. Karel Roden stoupá vzhůru ve škatulce padouchů: tentokrát si zahrál samotného Rasputina. – Zatímco Kroenen je jakási napůl mechanická loutka (ovšem dokonale ovládající nože), ostatní zlá monstra jsou spíše z živočišné říše a připomínají nejrůznější obří křížence (od chobotnic přes pavouky až ke slonům) či „vetřelecké“ příšery. Liz je na první pohled obyčejná dívka a Sapien se zase kromě své žaborybí podoby vyznačuje velmi příjemným hlasem.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2004/9


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Hellboy II: Zlatá armáda (2008)

 Hellboy II: Zlatá armáda (2008)
Hellboy II: Zlatá armáda n
Hellboy II: The Golden Army
Žánr: fantasy / akční / dobrodružný / drama / sci-fi
Země: Spojené státy americké / Spolková republika Německo
Režie: Guillermo Del Toro

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Pečení na neděli (2021) [TV po...

14:00 - 14:25

20 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

13:30 - 14:25

50 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:35 - 14:35

45 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:30 - 14:30

50 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Reklama