Zari
ohodnotit

Hartova válka

Hart's War

Další název:
Hartova vojna (SK); Das Tribunal
Rok:
2002
Délka:
128 minut
Premiéra v ČR:
4.4.2002
„Za odvahu, za čest.“
Popis / Obsah / Info k filmu Hartova válka
Thomas Hart je syn senátora a jako člen štábu amerického praporu v Belgii nikdy nebyl na frontě. Při běžné cestě lesem však padne do německého zajetí a po třech dnech mučení surovým vyšetřovatelem Lutzem vyzradí informace o skladech amerických pohonných hmot. Po strastiplné cestě je dopraven do zajateckého tábora v německém Augsburgu, kde je nespornou autoritou americké části tábora plukovník William McNamara. Zásadový muž se smyslem pro disciplínu, odvahu a vojenskou čest, který se snaží udržet v táboře pořádek. Ten odmítne Harta ubytovat s ostatními důstojníky, protože pochopí, že podlehl mučení a mluvil. Později za ním pošle dva nováčky, černošské piloty Lamara Archera a Lincolna Scotta. Hart se jich zastane před rasistickým seržantem Bedfordem. Prohnaný muž však Lamarovi podstrčí do postele kovovou hůl a ten je vzápětí za porušení táborového řádu popraven. Další noc je Scott přistižen nad mrtvým tělem zavražděného Bradforda. McNamarovi se u velitele tábora Vissera podaří prosadit, aby byl řádně souzen. Dostane na to týden. McNamara jmenuje nedostudovaného právníka Harta obhájcem a zkušeného právníka, kapitána Siska, prokurátorem. Začíná dramatické soudní jednání, ve kterém se Hart pokouší prokázat Scottovu nevinu. Naráží na řadu podivností, které ho vedou k šokujícímu odhalení důvodů k vraždě, k odhalení skutečného vraha i nečekaného pozadí případu. Důmyslná hra o čas má skrýt mnohem důležitější skutečnost, dávající všemu zcela nový význam.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Hartova válka
Píše se rok 1944. Nadporučík Thomas Hart, který je umístěn v jednom z hlavních štábních praporů v Belgii, nemá se skutečným bojem moc zkušeností. Když odváží kapitána k jeho jednotce, je zajat německými vojáky a předán k výslechu. Hart je vyslýchán a mučen kapitánem Lutzem a po třech dnech ukáže na mapě místo, kde se mají nacházet americké sklady. Hart se vydává na několikakilometrový pochod s ostatními zajatci k vlaku, kterým jsou převezeni do Německa, kde musejí opět pochodovat až do zajateckého tábora Augsburg....

V táboře zůstávají zachovány hodnosti a nadporučík Hart se seznámí s plukovníkem McNamarou, velitelem zajatců. Plukovník si myslí, že Hart prozradil Němcům vše, co věděl, a tak ho ubytuje s mužstvem s vysvětlením, že v důstojnické budově není místo. Sotva se Hart trochu rozkouká, jsou do tábora přivezeni dva poručíci letectva Lamar Archer a Lincoln Scott, oba černoši. Plukovník McNamara rozhodne, že budou bydlet v budově s nadporučíkem Hartem, jelikož očekává potíže kvůli barvě pleti. A nemýlí se. Seržant Vic Berford, který dokáže sehnat v táboře potřebné věci, poručíky kvůli barvě pleti nerespektuje. Kvůli Berfordovi je poručík Lamar Archer popraven a poručík Lincoln Scott má na Berforda spadeno...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Hartova válka
Kdo je důstojník Hart (Colin Farrell)? A jakou válku vede? Hart je studentem práv na špičkové americké universitě a syn senátora. Ale je r. 1944, druhá světová válka, a tento nedostudovaný právník, který byl zajat při operaci v Ardenách, se ocitá s dalšími americkými vojáky v německém zajateckém táboře. Takřka přes noc se z něj musí stát hotový právník, obhájce a také dospělý a statečný muž, který ví, co je jeho povinnost. A kdo je plukovník William McNamara (Bruce Willis)? Má v krvi nejen smysl pro disciplínu, ale i pro odvahu a čest. Snaží se za každou cenu udržet v táboře pořádek. Je pověřen velením nad americkými vojáky, kteří jsou v zajateckém táboře uvězněni. Jeho úkolem je i čelit rasistickým projevům vojáků, ve kterých jde o život. V táboře dojde k vraždě. Je z ní obviněn jeden z černých vojáků. Německý správce tábora plukovník Werner Vissera (Marcel Iures) dá povolení k vojenskému soudu. Obhajobou kolegy je pověřen Hart. Během procesu připraví plukovník McNamara nebezpečný plán jak zničit nedalekou továrnu na střelivo. Je to důmyslná hra o čas, ale i o životy a každý z vojáků v ní má svou nebezpečnou roli..

Podle románu Johna Katzenbacha natočil režisér Gregory Hoblit (např. Anděl smrti, Frekvence) film Hartova válka. Je to silný příběh o statečnosti a odvaze amerických vojáků, kteří i v zajateckém táboře dokážou pokračovat v tom, o čem jsou přesvědčeni, že jim vojenská i lidská čest velí. Do hlavních rolí obsadil režisér Hoblit Colina Farrella (na podzim ho uvidíme ve Spielbergově Minority Reportu) a všestrannou hollywoodskou star Bruce Willise (např. Šestý smysl, Vyvolený, Bandité). Strhující válečný příběh, kde jde o životy, ale ne o válečnou vřavu, byl natočen v České republice.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Hartova válka
Válečný snímek režiséra Gregoryho Hoblita Hartova válka, natočený podle stejnojmenné románové předlohy Johna Katzenbacha, se na půdorysu soudního dramatu dotýká tématu rasových předsudků a válečného hrdinství. – Nedostudovaný právník Thomas Hart padne během II. světové války jako voják v Belgii do německého zajetí. Nejvyšší důstojník mezi americkými válečnými zajatci, plukovník McNamara, jej ustanoví obhájcem černošského pilota Lincolna Scotta, obviněného z vraždy bílého vězně. Hart se snaží dosáhnout spravedlnost pro neprávem obviněného klienta a při obhajobě připraví McNamarovi jako šéfovi válečného tribunálu horké chvíle. Až posléze mladík pochopí, že zdánlivě cynický plukovník soud zinscenoval a že právě on je skutečným vrahem; vše však udělal v zájmu utajení připravované hrdinské akce. – Tvůrci filmu postavili vyprávění na několika zásadních zvratech, v nichž se spolu s nově odhalenými skutečnostmi mění žánrové pojetí (klasický válečný film, soudní drama, vězeňské drama). Vznikl poněkud překalkulovaný příběh, jehož postavy ne zcela šťastně oscilují mezi realistickým a schematickým pojetím a jenž k proklamovanému tématu rasové nesnášenlivosti přispívá pouze několika známými politicky korektními argumenty. Neotřesitelnou jistotou snímku je ovšem charisma Bruce Willise v jedné z mnoha jeho neakčních rolí. – Snímek se natáčel v České republice.
Zdeno Kubina Filmový přehled 2002/4,

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražda v Orient expresu (1974)

14:20 - 16:25

71 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

ČT2 - Klenoty středověké Paříže

15:00 - 15:50

31 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

1 minut již uběhlo
86 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:30 - 16:40

1 minut již uběhlo
69 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Bibiana Šimonová

Šimonová Bibiana

Naposled navštívené:
Bibiana Šimonová

Šimonová Bibiana