Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Geronimo
Geronimo a jeho zbývající apačští bojovníci, unavení válčením s vládami Spojených států a Mexika, se v roce 1883 vzdávají americké kavalerii výměnou za příslib jídla, přístřeší a vlastní půdy. Místo toho se dozvídají, že mají žít v rezervaci San Carlos jako skromní farmáři. Učitelka v rezervaci Teela se snaží Geronima přesvědčit, aby se naučil číst a psát. Zástupce vlády pak zosnuje prodej části indiánské rezervace obchodníkovi s dobytkem a Geronimo se svým kmenem prchá do Mexika. Tam obnoví válku s kavalerií v naději, že pro svou věc vzbudí národní sympatie...


Autor: Petrkey

Popis / Obsah / Info k filmu Geronimo
Když americká armáda obklíčí poslední kmeny Apačů a chce je donutit k odchodu z tradičních lovišť do vyhrazených rezervací, je posledním náčelníkem, který vzdoruje veliké přesile, Geronimo (Chuck Connors). Při nesmyslném masakru jeho kmene přijde o život jeho žena a tři děti. Geronimo, nebo jak zní jeho apačské jméno Go-ya-thle (Ten, který zívá), se stane nemilosrdným válečníkem, který chce bojovat proti bělochům až do konce a pomstít se. Všichni ostatní náčelníci se svými kmeny se vzdali a odešli do rezervací, ale Geronimo bojuje třicet let za svoji svobodu. Vzdoruje i když je na jeho hlavu vypsaná velká odměna. Se svými věrnými bojovníky se uchýlí do pohoří Sierra Madre odkud podniká loupežné výpravy. Vládě Spojených států nezbývá, než zorganizovat velkou trestnou výpravu. A tak se po stopách apačského náčelníka vydá zkušený generál Crook (Lawrence Dobkin), který se vyznamenal v občanské válce a v pozdější době si získal i přízeň Apačů svým poměrně vlídným zacházením. Jemu se podaří přesvědčit Geronima, aby se vzdal a odešel do rezervace. Když ale Crook odejde z armády, nastoupí na jeho místo nemilosrdný generál Miles, který se chce zavděčit nadřízeným ve Washingtonu a náčelníka zbytečně šikanuje. Ten se svými věrnými druhy opět uteče do hor. Nyní se ho pokusí chytit pět tisíc mužů kavalérie, pět set apačských vyzvědačů a tisíc členů civilní milice. Proti obrovské přesile je Geronimo nucen naposledy kapitulovat. Stane se tak 24. srpna 1886. Je převezen s posledním zbytkem svých bojovníků daleko od domova do floridské pevnosti Ford Marion, kde je uvězněn. Zde prožije dalších 23 let, než zemře. Stane se ve zpomínkách Apačů nesmrtelným a největším náčelníkem kdysi slavného národa.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Geronimo
Žiadna guľka ho nezasiahla a žiaden americký vojak ho nechytil. Geronimo, legendárny indiánsky náčelník Apačov, sa nechcel podriadiť snahám americkej vlády dostať Indiánov pod kontrolu. Celá armáda musela vyrukovať, aby potlačila jeho vzburu. Solidárni skauti sa snažia primäť Geronima, aby sa vzdal a vrátil sa naspäť do rezervácie skôr, ako ho dolapia vojaci.


Autor: Agostino

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama