Zari
ohodnotit

Generálova dcera

The General's Daughter

Další název:
Generálova dcéra (SK)
Žánr:
Rok:
1999
Délka:
117 minut
Premiéra v ČR:
18.11.1999
„Abyste odhalili pravdu, musíte se řídit lží.“
Popis / Obsah / Info k filmu Generálova dcera
Sotva armádní vyšetřovatel Paul Brenner dokončil nebezpečný případ překupníka zbraní, je odvolán k dalšímu zločinu. Na vojenském cvičišti bylo nalezeno nahé tělo zavražděné ženy, připoutané k zemi stanovými kolíky. Je to kapitánka Elisabeth Campbellová, dcera velitele posádky, která učila metody psychologického boje. Místo zajistila vojenská policie, vedená plukovníkem Billem Kentem, a Paul má pouhých šestatřicet hodin na nalezení vraha. Do případu se vloží FBI. Jeho partnerkou se stává armádní poradkyně pro případy znásilnění Sarah Sunhillová. Společně vniknou do domu oběti. Ve sklepě objeví sadomasochistické doupě s videokazetami, na nichž hraje hlavní roli zavražděná žena. Paula tu však přepadne maskovaný muž a kazety odnese. Spolupráci se Sarah komplikuje nejen Paulova buldočí povaha, ale také společná minulost. Zatknou plukovníka Moorea, jehož otisky se našly na věcech zavražděné, Bill Kent ho však propustí. Vzápětí je Moore nalezen zastřelený. Campbellův zástupce Fowler chce případ uzavřít, podle něj byl pachatelem Moore. Paul však hodlá ve vyšetřování pokračovat. Se Sarah zjistí, že Elizabeth byla před sedmi lety na vojenské akademii brutálně znásilněna, armáda však případ ututlala. S pomocí starého psychologa odhalí tehdejšího pachatele a zjistí, že Campbell tehdy šokovanou dceru přesvědčil, aby na vše zapomněla. Ta se však se situací a otcovou zradou nedokázala vyrovnat. A právě tady najdou Paul a Sarah klíč k odhalení pachatele i toho, co se v osudnou noc stalo.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Generálova dcera
Podle románu Nelsona DeMillea natočil režisér Simon West (Con Air) thril-ler, jehož hrdinou je detektiv speciální jednotky vojenské policie Paul Brenner (John Travolta), vyšetřjící vraždu kapitánky Campbellové, dcery promi-nentního generála. Během pátrání Brenner odhaluje nehezká tajemství a stopy zločinu, vedoucího k nejvyšším armádním místům

Autor/Zdroj: /Cinema


Americký kriminální thriller Generálova dcera natočil režisér Simon West, který se nedávno prosadil svým debutem, akčním trhákem Con Air . Jeho nový snímek s detektivní zápletkou se odehrává ve vojenském prostředí. - Armádní vyšetřovatel Paul Brenner odhaluje pozadí vraždy důstojnice Elisabeth Camp-bellové, která je dcerou váženého generála. Oběť byla nalezena na cvičišti vojenské základny v Georgii nahá a připoutaná provazy ke stanovým kolíkům. Při vyšetřováni je Brettnerovou partnerkou jeho bývalá milenka, nyní poradkyně pro případy znásilněni, Sarah Sunhillová. Ukáže se, že případ souvisí s dřívějším znásilněním na vojenské akademii West Point, jehož aktéry byli maskovaní kadeti a obětí jejich kolegyně Elisabeth. Nepřímý podíl na smrti mladé ženy má však také její otec... - Příběh se odehrává především v dialozích; neztrácí však tempo a napětí, zejména díky dostatečně silnému motivu tajemství, díky nevšednímu prostředí a také díky přesnému Johnu Travoltovi v roli vyšetřovatele s buldočími schopnostmi. Hlavní hrdina musí navíc řešit dilema mezi povinností kriminalisty a loajalitou vůči armádě. Tvůrci, mezi nimiž je i renomovaný hollywoodský scenárista William Goldman, však příběh komplikují množstvím postav a motivů, majících za úkol přinést do filmu alespoň nějakou akci (souboj Brennera s Billingem v rozvleklé expozici) či poukázat na lidštější stránku hrdinova charakteru (viz Brennerova společná minulost se Sarah). Soustředili se na pečlivě dávkované odhalování téměř mysteriózního případu s psychologickým pozadím; jejich vypravěčské metody ovšem uvízly uvnitř zažitých a průhledných schémat.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Zemřela tak, jak žila - byla znásilněna, mučena a zavražděna! Všichni jsou podezřelí, všichni lžou a John Travolta má jenom třicet šest hodin na to, aby našel zabijáka z Fort MacCallumu

Ještě před několika hodinami předná-šela v uniformě kapitána psychologii vojenského boje. Ted tady leží nahá, bezbranně rozkřižovaná mezi stanovými kolíky, s kalhotkami obtočenými okolo krku a ši-roce rozevřenýma očima, jejichž lesk již dávno vpila temná virginská noc. Nevadí jí pří-tomnost mlčenlivých mužů v uniformách, jež rozpačitě odvracejí své pohledy, nevadí jí profesionální dotyky vyšetřovatele Brennera, který zkoumá její poraněné tělo. Elizabeth je totiž mrtvá - a někde mezi plíživými stíny této noci se skrývá její vrah.
Kdosi tu brutálně zavraždil kapitánku Elizabeth Campbellovou, dceru generála a válečného hrdiny, který právě končí svoji aktivní kariéru, ale místo do penze má namířeno do politiky. Je jasné, že ten, kdo dostane tenhle případ na triko, ho pořádně propotí. Armádní "Sherlock" Paul Brenner zrovna dokončil jednu pěkně drsnou fušku (která ho málem stála život), odeslal do koronerovy lednice dalšího nepoužitelného teroristu a vyšetření smrti generálovy dcery by pro něj měla být klidná rutina. Jenomže Elizabeth má své temné tajemství, jehož kořeny sahají až do doby jejích studií na West Pointu a prorůstají jejím životem až do sadomasochostického doupěte, ukrytého ve sklepení jejího domu. A někde v této spleti nečistých stigmat je ukryt klíč k jejímu životu i smrti. Bude Paul Brenner dost tvrdý a dokáže prorazit bariéru polopravd, zdání a lží? Bude víc vojákem, vyšetřovatelem nebo prostě jen naštvaným chlápkem, který toho hajzla, jenž ji odsoudil k smrti, nenechá uniknout? Dokáže dotáhnout případ smrti generálovy dcery až do jeho trpkého a nečekaného konce? Všichni jsou podezřelí, všichni mu lžou a on má už jen několik hodin na to dopadnout vraha, než nastoupí federálové a udělají z důvěrné vojenské kauzy proklatě veřejný případ.
Režisér Simon West (Con Air) se snaží najít na tyto otázky netriviální odpověd', ale dlužno poznamenat, že výsledkem jeho úsilí je tentokrát vítězství formy nad obsahem. Akční krimi thriller z vojenského prostředí, psychoanalytickým backgroundem a platonickými reminiscencemi na "pseudonoir" se netočí snadno. A možná by nebylo od věci, podle osvědčeného hesla, že "méně je více", poněkud eliminovat některé okrajovější kontexty, které stejně není možné více rozvinout. Snad k tomu sváděla i košatější literární předloha Nelsona DeMilla, které scenáristé William Goldman a Christop-her Bertolini nedokázali vtisknout sevřenější a výmluvnější filmový tvar, což překvapuje zejména u oscarového klasika Goldmana (Butch Cassidy a Sundance Kid, Všichni prezidentovi muži). Co dotyční předepsali, West poctivě odrežíroval. Výsledkem je mix zajímavý spíše v detailech, než v celkovém pohledu, kde se v příliš sofistikovaném závěru okatě "šitém na míru" ztrácí věrohodnost i srozumitelnost konečného řešení, k němuž je divák dostrkán (jak jinak) i pomocí standardních tlashbacků. Zajímavá idea, že pod vraždou mohou být podepsáni dva - ten, který zabil, a ten, který zavraždil - je vypálena hodně zprudka od boku a tak vám pro jistotu napoví ještě závěrečný titulek. Celkově ve vás Westova dikce může vyvolat (kromě úlevného pocitu, že máte "modrou") reminiscence na Pár správných chlapů, neboť obdobně upozorňuje na to, že při vyšetřování vojenského zločinu jsou všichni čestní a loajální, ale hlavně úporně usilují o bobříka mlčení. Někdy až zbytečně ornamentálně vede svoji kameru Peter Menziesjunior a přestože si neodpustí sem tam nějaký ten klipový detail navíc, vytvořil s Westem vcelku přesvědčivý i dojem dusného rustikálního jihovýchodu, kde se lidé někdy vraždí i z hodně pošahaných důvodů. Konzistentně s tímto pocitem komponuje své hudební aranžmá Carter Burwell, jehož motivy vnímáte nejen jako podkres v druhém plánu, ale poměrně často i jako autonomní a oslovující výrazovou linii.
Ve slušném hereckém obsazení dominuje John Travolta, který již definitivně přestoupil do váhové kategorie akčních hrdinů a tak dnes místo Astaira připomíná spíše Arnolda. Zdá se, že je to přechod definitivní a čím rychleji si na něj zvyknete, tím spíše zjistíte, že je tenhle spory tlouštík vlastně pořád ke koukání. První čtvrthodinku předvádí lenivý jižanský přízvuk jako starší seržant White, ale po zavraždění Elizabeth odloží inkognito, maskáče a seržantské frčky, a obleče nenápadné konveční kvádro armádního vyšetřovatele. V obou převlecích odvedl jako drsňák se správným srdcem a instinkty pár věrohodně tvrdých scén, ale sem tam i nějakou tu nejednoznačnou sekvenci (např. ušlechtilá vietnamská story u generála Campbella, při které nevíte, jestli si náhodou z někoho nedělá legraci). Zbytečně (a hodně) v jeho stínu je napsán part jeho profesionální kolegyně z armádního útvaru pro vyšetřování Madeleine Stoweové, plnící roli upozaděného Watsona, který pro svého mistra vyřizuje sem tam drobné pochůzky. Je to škoda pro všechny zúčastněné (včetně filmových diváků), neboť Stoweová ve svém prakticky jediném sólu v pánských šatnách dokazuje, že má rozhodně na víc. O Leslie Stefansonové se toho zatím mnoho neví, ale i za tu chvíli, co se jako Elizabeth mihla na plátně, na sebe dokázala upozornit a zanechat slušný dojem. Řekl bych, že o ní ještě (leccos) uslyšíme. Zajímavou kreaci odvedl potenciální záporák James Woods, jehož rafinovaný dialog s agresivním Brennerem (potvrzující, že Goldmanovi to stále ještě píše) určitě nepřeslechnete. Ale také generál James Cromwell a jeho věrný pes, plukovník Clarence Williams III, na svých vojenských postech působí mazácky věrohodně.
Podle filozofie plukovníka Fowlera jdou věci dělat dobře, špatně a po vojensku. Tak se vydejte spolu s Paulem Brennerem do té proklaté noci, ve které se skrývá muž, který zabil, i ten, jenž chladnokrevně vraždil. A důvěřujte mu, že zvolí tu správnou cestu.

Autor/Zdroj: Šobr Michal/Cinema


Popis / Obsah / Info k filmu Generálova dcera
"Věci se dají dělat třemi různými způsoby: Dobře, špatně a po vojensku."
Plukovník George Fowler

Ve světě uniforem, kde se nikdo ničemu nediví a nikdo nikomu nic nevysvětluje, kde armáda drží své lži přísně pod pokličkou, je dcera úspěšného a respektovaného generála Campbella (James Cromwell), nalezena brutálně zavražděna. Nikdo se případu nechce ujmout. Některá tajemství však nemohou zůstat skryta navždy. Paul Brenner (John Travolta), vyšetřovatel vojenské policie, je pověřen, aby se případu ujal. Neočekávaně však odhalí více než by si přál. vyzbrojen mocí, zatknout kohokoli z vojenských kruhů, jakékoli hodnosti, kdekoli na světě, Brenner je rozhodnut případ dotáhnout až do konce. Campbellova dcera byla pýchou svého otce, dívka jako z titulních stran časopisů - krásná a chytrá, vyšší důstojnice. Když je nalezeno její zohavené tělo uprostřed vojenského cvičiště, podezření ze sexuálně motivované vraždy padá na každého. K Brennerovi se přídává vyšetřovatelka Sarah Sunhilová (Madeleine Stoweová) a společně se tak vydávají na nebezpečnou cestu za pravdou, jež je utkána ze samých lží.

John Travolta se vrací na plátna kin v nové roli vyšetřujícího detektiva ve strhujícím krimi thrilleru z vojenského prostředí. Tento film jen v USA a Kanadě vydělal již přes 100 milionů dolarů a díky skvělým hereckým výkonům hlavních představitelů, atraktivnosti a námětu a napínavému příběhu tak má velkou šanci stát se filmovým hitem letošního podzimu.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Pohádka z větrného mlýna (1996...

13:05 - 14:05

42 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Tajemství královských paláců

13:10 - 14:00

37 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - To ty nosíš smůlu, lásko (2023...

13:35 - 15:50

12 minut již uběhlo
123 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického (2019) ...

13:00 - 14:10

47 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Příběh učednice Zuzany

Příběh učednice Zuzany
Příběh učednice Zuzany

Jorge Basterretxea

Basterretxea Jorge

Geert Lageveen

Lageveen Geert

Naposled navštívené:
Příběh učednice Zuzany

Příběh učednice Zuzany
Příběh učednice Zuzany

Jorge Basterretxea

Basterretxea Jorge

Geert Lageveen

Lageveen Geert