Zari
ohodnotit

Gádžo dilo

Gadjo Dilo

Další název:
L'étranger fou; Strainul nebun ; The Crazy Stranger
Žánr:
Země:
Rok:
1997
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
6.4.1999
Popis / Obsah / Info k filmu Gádžo dilo
Mladý Pařížan přijíždí uprostřed zimy na nádraží v Bukurešti provázen zvláštní písní zpívanou ženským hlasem. Právě za ní se vydává kamsi na rumunský venkov, aby našel romskou zpěvačku, jejíž zpěv mu učaroval. Místo ní objeví komunitu olašských Romů, kteří žijí na okraji vesnice, zčásti trpěni, ale i nenáviděni místním obyvatelstvem. Prostředníkem, který Stéphana uvede do chaotického světa cikánské hudby a zvyků, je Izidor, bulibaša neboli hlava klanu, rozevlátý, prolhaný, ale velkodušný stařec. Stéphanovi na jeho nových přátelích vadí jejich nepořádek, nespolehlivost i frajerství, ale postupně se s nimi sžije a oceňuje jejich otevřenost a vřelost.
Evropa mládí a film 1988

Autor/Zdroj: /


Mladý Francouz Stéphane projíždí křížem krážem Rumunsko, aby našel neznámou zpěvačku. Má jedinou stopu: „Nora Luca", jméno vyryté na kazetě, kterou Stéphanův otec v posledních okamžicích svého života poslouchal stále dokola. V srdci Rumunska, uprostřed noci, se promrzlý Stéphane ocitne v pusté vesnici. Narazí na Izidora, - který je namol opilý, a spřátelí se s ním. Ráno je ve vesnici poprask: _ kdo je ten mladý „gadžo"? Izidor jim vysvětlí, že Stéphane je jeho přítel a že se přijel učit jejich jazyk, romštinu. Stéphane nachází v osadě posléze i ohnivě smyslnou lásku a poznává novou rodinu a zcela neznámou kulturu... Režisér a scenárista Tony Gatlif (nar. 1948 v Alžíru) získal za Gadžo dilo mj. Stříbrného leoparda na MFF v Locarnu 1997, Velkou americkou cenu na MFF v Montrealu 1997 a celou řadu dalších ocenění. Gadžo dílo je poslední částí Gatlifovy romské trilogie.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Gádžo dilo
Film Gádžo dilo (z romštiny "poťapaný cizinec") je dílem režiséra Tonyho Gatlifa, Francouze romského původu, který ve svých rodových kořenech nalezl silnou uměleckou inspiraci. Debutem Princové (1982), vyprávějícím o nelehkém životě Cikánů v Paříži, zahájil práci na své "cikánské trilogii", jež se stala pátěří jeho díla. K romské tematice se vrátil ve snímku Latcho drom (1993), v němž dokumentární tvorbou zachytil hudební folklór tohoto etnika. Trilogii, oceněnou v roce 1997 Zvláštní Grand Prix des Amériques na MFF v Montrealu, uzavírá film Gádžo dilo. - Mladý Francouz Stefan se vydal na cestu po Rumunskua hledá romskou zpěvačku, která kdysi okouzlila jeho otce a jejíž hlas má nahraný na kazetě. Potká starého Cikána Izidora, kterému právě odvedli syna do vězení. Izidor poskytne cizinci přístřeší ve své vesnici, kde Stefan nakonec zůstane několik měsíců a studuje hudbu místních obyvatel. - Autor rozehrává paradoxní situaci, kdy se civilizovaný Evropan asimiluje v prostředí zapadlé cikánské vísky a postupně přejímá zvyky jejích obyvatel. Gatlif zachycuje život v osadě téměř dokumentárním stylem. Vesničané, pokud náhodou něco neslaví, na sebe neustále křičí a sprostě si nadávají. Podíl na autentičnosti má i obsazení většiny rolí neherci. Prakticky jedinými hereckými profesionály byli Romain Duris a Rona Hartnerová. - V prosinci 1998 gyl film odvysílán v České televizi.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Komisař Montalbano (1999) [TV ...

23:50 - 01:45

4 minut již uběhlo
111 minut zbývá do konce

ČT2 - Moulin Rouge

22:50 - 00:50

64 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

23:40 - 00:40

14 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:40 - 00:45

14 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Reklama