Zari
ohodnotit

František je děvkař

Rok:
2008
Délka:
81 minut
Premiéra v ČR:
5.6.2008
„Vždycky jsem si vybíral ženy, které za to stály… bohužel se ty ženy mezi sebou někdy tak trochu kryly… Když už nevíte, koho podvádět, zbývá podvádět snad jen sám sebe.“
Popis / Obsah / Info k filmu František je děvkař



Psychiatr František Soukenický nevypadá na první pohled jako nenapravitelný sukničkář, přesto ho zálety připraví o všechno. O zavedenou praxi, když se rozejde s milenkou Ivetou a ona ho udá lékařské komisi, která mu vzápětí odebere licenci. A následně o tolerantní manželku Elišku, která se rozhodne vyměnit ho za advokáta Viktora, jenž je mimochodem Františkův kamarád a rovněž bývalý pacient. Muž je nucen nastěhovat se k laskavé, ale poněkud dotěrné matce a po řadě neúspěšných pokusů získat zaměstnání přijme práci, kterou mu dá nerudný bratr Miloš, majitel autoškoly. Tu ovšem ve skutečnosti vede jeho atraktivní manželka Peggy, věčně flirtující s automechanikem Jardou. Začne flirtovat také s ním, stejně jako žačka autoškoly Natalie, a František, přestože se netají snahou získat zpět těhotnou Elišku, nedokáže svodům žen odolat. Vymlouvá se sice na hormonální poruchu, jenže se kvůli ženám a nedostatku sebekontroly dostává do stále dalších potíží a nakonec za každou chybu zaplatí.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu František je děvkař



František (Josef Polášek) je muž v produktivním věku. Nic mu nechybí. Má vlastní psychiatrickou ordinaci a spoustu klientů. Se svou manželkou Eliškou (Ela Lehotská) se právě nastěhoval do nového domu. Jednoho dne však šlápne vedle a spustí tím těžko kontrolovatelnou lavinu událostí. Ztratí práci, žena ho vymění za jeho bývalého pacienta a tak mu nezbývá než ležet v pokojíčku u maminky (Zdena Hadrbolcová).


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu František je děvkař



František Soukenický by jako psychiatr měl mít svůj soukromý život pod perfektní kontrolou, na to však má příliš rád ženy. Vedle manželky Elišky si tak udržuje i další vztahy, což se mu jednoho dne stane osudným.
Čtyřicátník se zavedenou, dobře vynášející praxí a vysněným novým domem najednou neví, kam dřív skočit a co dřív zachraňovat. Jeho tajný život sukničkáře totiž vyjde najevo a on pozná, jak nečekaný, rychlý a totální může být konec „dokonalého“ života, který mu všichni kolem záviděli: jednoho dne totiž přijde
o lékařský diplom, střechu nad hlavou i vlastní ženu.
Český film 2008


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu František je děvkař



Vazeni kolegove,
zveme vas na zitrejsi losovani k filmu Frantisek je devkar. Josef Polasek vylosuje a odmeni divaka s cislem 111 tisic a zaroven vylosuje vyherce o legendarni vuz Skoda 1000 MB, ve kterem jako Frantisek jezdi v tomto filmu. Nejdrive probehne losovani a pote projekce filmu, oboji je tak pristupne verejnosti.

KDY: v utery 22. cervence v 16 hodin
KDE: Palace Cinemas Novy Smichov, Plzenska 8, Praha 5, sal c. 7


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu František je děvkař



Osmadvacetiletý režisér Jan Prušinovský začíná na přelomu července a srpna natáčet svůj debut s názvem František je děvkař. Hlavní roli napsal přímo na tělo i duši Josefa Poláška, ten ve filmu ztvárňuje postavu nenapravitelného sukničkáře. „František Soukenický, povoláním psychiatr, si vždycky vybíral ženy, které za to stály. Přesněji řečeno - ony si vybíraly jeho. Všechny je miloval, ale některé se mezi sebou bohužel kryly. Není tedy divu, že jednoho dne přišel o lékařský diplom, střechu nad hlavou a vlastní ženu,“ říká o své filmové postavě Josef Polášek.

Autor námětu, scénáře a režisér Jan Prušinovský dodává: „Scénář k filmu jsem se pokoušel napsat s nadsázkou a humorem, někdy možná až trochu absurdním. Místy jsem se trochu zapomněl, takže jsou tam i dramatická místa.“


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu František je děvkař



Titulní hrdina hořké komedie František je děvkař na první pohled nevypadá jako nenapravitelný sukničkář. Nicméně kvůli svým záletům přijde o soukromou psychiatrickou praxi i o manželku Elišku. Až když ji ztratí, naplno si uvědomí, že bez ní vlastně nemůže být a že mu ji rozhodně nemůže nahradit dotěrně starostlivá maminka, k níž se musí nastěhovat. V podání komika s osobitým stylem humoru Josefa Poláška je protagonista smutnou, trochu mužsky ješitnou a tragikomickou postavou, jež se poprvé v životě učí platit za své chyby. – Debutující scenárista a režisér Jan Prušinovský (nar. 1979) předtím natočil s Poláškem úspěšný krátký studentský film Nejlepší je pěnivá, také o poněkud dětinském muži, žijícím s matkou. Ve svém celovečerním debutu spoléhá nejen na jeho herecký styl, ale i na komické situace, spjaté s hrdinovým rozpolceným rodinným životem, do nějž kromě dvou zmíněných žen patří ještě jeho bratr, majitel autoškoly Miloš, a vlastně i Františkův přítel, rozvodový právník Viktor. Příběh, poskládaný z řady poměrně jednoduchých a předvídatelných epizod, se odehrává v Praze a komentují ho kromě Františkových promluv též šansony Hany Hegerové a píseň Ďábel z Vinohrad Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého. – Vedle scenáristické a režisérské nejistoty a natahovaného děje trpí snímek i nevyrovnaností hereckých výkonů.
-ivp-, Filmový přehled 2008/6


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Iva Janžurová

Janžurová Iva

Naposled navštívené:
Iva Janžurová

Janžurová Iva