Zari
ohodnotit

Finty Dicka a Jane

Fun with Dick and Jane

Další název:
Fun with Dick & Jane; Fun with Dick and Jane; Dick und Jane - Zu allem bereit, zu nichts zu gebrauchen
Žánr:
Rok:
2005
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
19.1.2006
„Peníze nebo život.“
Popis / Obsah / Info k filmu Finty Dicka a Jane
Dicku Harperovi (JIM CARREY) se konečně vyplácejí roky jeho tvrdé práce – po dlouhém čekání je povýšen na viceprezidenta společnosti Globodyne, světového leadera v oblasti konsolidace médií.

Poté, co na své nové pozici stráví jeden den, je však Globodyne potopena ekonomickou katastrofou, která se podobá skandálu ve firmě Enron. A černý Petr zůstává v ruce Dickovi.

Náhlá změna vrtkavé štěstěny udělala Dickovi, který si nestihl našetřit žádné peníze na horší časy, velkou čáru přes rozpočet. A místo horších časů přicházejí rovnou ty nejhorší – Dick a Jane (TÉA LEONI) s hrůzou sledují, jak z jejich života postupně mizí pompézní dům na předměstí, luxusní auta i přátelé z vyšší společnosti.

Dick, který hrál celý život podle pravidel a cílevědomě směřoval k tomu, aby zajistil sobě a své rodině pohodlný život, je zcela nepřipraven se amerického snu vzdát. Tvrdá lekce od jeho amorálního zaměstnavatele mu však vnukne skvělý nápad: pokud bylo kradení dost dobré pro jeho šéfa, je dost dobré i pro něj. Spolu se svou milující ženou se proto rozhodne naplánovat velkolepou pomstu a dát velkému byznysu za vyučenou.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Finty Dicka a Jane
Komedie Deana Parisota Finty Dicka a Jane je remakem snímku Teda Kotcheffa z roku 1976, v němž hráli George Segal a Jane Fondaová a jehož název se překládal jako Legrace s Dickem a Jane. – Titulní hrdinové, manželé Harperovi, vedou typický poklidný středostavovský život na satelitním sídlišti. Dick se dokonce dočká povýšení. Jenže záhy zjistí, že byl podveden a že jeho firma byla vytunelována. Přijde o místo a marně shání nějaké další. Americký sen se postupně zhroutí. V největší nouzi se manželé rozhodnou stát se lupiči a záhy se v nové profesi osvědčí, přičemž „pracují“ v nejrůznějších převlecích. Posléze se spojí s Dickovým nadřízeným Frankem a společně přichystají velkolepý podraz na samolibého tuneláře Jacka McCallistera. Připraví ho o čtyři sta milionů dolarů, jež rozdají jeho bývalým zaměstnancům (čímž z morálního hlediska zřejmě odčiní svou zločineckou dráhu). – Strůjcem projektu byl Jim Carrey, který si s obvyklou vervou a s notnou dávkou exhibice zahrál Dicka a který se s osvědčeným producentem Brianem Grazerem podílel i na produkci. Jeho partnerkou je Téa Leoniová. Tvůrci postavili svůj snímek v první části na popisu života Harperových před katastrofou i během ní, druhou část pak na sledování jejich lupičské kariéry. Těží ze situační komiky a z dobře časovaných gagů. V pozadí vcelku průměrné komedie je ovšem hořká skutečnost dnešní etapy kapitalismu, na niž poukazuje i závěrečný gag, týkající se firmy Enron, jejíž skutečný pád byl ještě mnohem horší, než zánik filmové McCallisterovy společnosti.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2005/1


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 10:10

30 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherná Amerika

09:30 - 10:20

0 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

NOVA - Hell’s Kitchen Česko (2024) [T...

09:30 - 10:55

0 minut již uběhlo
85 minut zbývá do konce

Prima - Dvojka na zabití (2021) [TV se...

09:20 - 10:30

10 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Tempo

Tempo
Tempo

Naposled navštívené:
Tempo

Tempo
Tempo