Zari
ohodnotit

Extra život

A Life Less Ordinary

Další název:
Romantický únos (SK)
Rok:
1997
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
4.6.1998
„Komedia, která se vymkla z božích rukou...“
Popis / Obsah / Info k filmu Extra život
Robert je klasický lempl. Pracuje jako uklízeč kanceláří, sepisuje "ohromný" román a při tom sní o životě maličko ... neobvyklejším. Celine je dcera milionáře, Robertova zaměstnavalele, pro kterou ještě horším zážitkem, než všudypřítomná nuda je představa vyčerpané kreditní karty. Tito dva lidé by se normálně nebyli vůbec potkali a pokud ano, pravděpodobně by na to zapoměli dřív, než by si to stačili uvědomit. Někdo tam nahoře má však jiné plány a na tento svět je vyslána dvojice andělů-policistů s přetěžkým úkolem - přimět ty dva, aby se do sebe zamilovali. Ať to stojí, co to stojí, i kdyby měly kosti praskat.

Poté, co přenechal režii nejnovějšího Vetřelce Jean-Peirre Jeunetovi se pustil Danny Boyle, režisér temného komediálního thrilleru Mělký hrob a netradiční generační výpovědi Trainspotting, do natáčení filmu A Life Less Ordinary. Šel na to jako (doposud) vždy od lesa, totiž vzal scénář Johna Hodge, autora obou zmíněných Boylovych filmů, přizval Andrew Macdonalda (takto producenta Mělkého hrobu i Trainspottingu) a nakonec kromě Ewana McGregora (opět Mělký hrob a Trainspotting) oslovil Cameron Diazovou (Maska, Ona,jedině ona), Holly Hunterovou (Piano, Crash) a Delroye Linda (Beze strachu, Operace: Zlomený šíp). Ti na výzvu slyšeli a rozehráli pro nás všechny, kdo se taky občas trochu nudíme, parádní, rozverné divadlo (nad kterým místy zůstává rozum stát) o tom, jak že ten trošičku neobvyklejší život vypadá.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Extra život
Smolař, který pracuje jako uklízeč kanceláří, sepisuje „ohromný" román a při tom sní o životě maličko ... neobvyklejším, dcera milionáře, jejíž kreditní karta je stejně nevyčerpatelná jako její nuda, dvojice andělů-policajtů s neobvyklým úkolem (hádejte jakými, to jsou hlavní protagonisté love story od tvůrců Trainspottingu. Pak už jen únos, vydírání, loupež, hudba, tanec- prostě samé banální životní záležitosti.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Černá komedie o dvou andělích, kteří mají být vykázáni z nebe za neřestné chování. Mají však jednu možnost, jak se vykoupit: totiž dát dohromady párek naprosto odlišných mladých lidí: spojit srdce přtroublého uklízeče kanceláří a zhýčkané a přepychem znuděné dcery jeho šéfa.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Robert je klasický lempl. Pracuje jako uklízeč kanceláří, sepisuje „ohromný" román a sní o životě maličko... neobvyklejším. Celině je dcera milionáře, Robertova zaměstnavatele, pro kterou ještě horším zážitkem než všudypřítomná nuda je představa vyčerpané kreditní karty... Parádní rozverné divadlo (nad kterým místy zůstává rozum stát) o tom, jak ten trošičku neobvyklejší život vypadá a co všechno lidi neudělají z lásky, natočil režisér Danny Boyle (Mělký hrob, Trainspotting).

Autor/Zdroj: /Febiofest


Popis / Obsah / Info k filmu Extra život
Britská milostná krimikomedie se odehrává v americe a je pokusem o pokračování ve stylu romantických komedií Franka Capry, ozvláštněný krimi zápletkou a drsným humorem.
Řízením nebeských sil, ztělesněných dvojicí andělů, přijde mladý skotský údržbář Robert o práci, o svou dívku a o bydlení,a stane se únoscem milionářské dcery svého bývalého zaměstnavatele, s níž se začne sbližovat. Cílem archanděla Gabriela, vykonávajícího Boří vůli totiž je, aby se do sebe alespoň jeden lidský pár na Zemi zamiloval. Než si však nesmělý, smolařský Robert a jeho kurážná oběť Celine vzájemně vyznají lásku, prožijí řadu dobrodružství, v nichž jde o život.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


V nebi vládne zmatek. Archanděl Gabriel má zlé zprávy. "Tam nahoře" nejsou spokojeni s tím, jak to teď na Zemi chodí. Rozvody, neshody, nevěra... Kde je skutečná nehynoucí láska? Vypadá to, že se andělé flákají. Proto si Gabriel předvolá dva anděly - O'Reillyovou (to je žena) a Jacksona (to je černoch) - a udělá jim "návrh, který nemůžou odmítnout": Oba se musí vydat na Zemi a způsobit zamilovanost dvou smrtelníků. Pokud se jim to nepovede, nesmějí se už do nebe vrátit. Chudáci andělé (Holly Hunterová a Delroy Lindo) nemeškají a vydávají se obhlédnout své dva testovací subjekty:

Subjekt A: Robert (Ewan McGregor), dříve uklízeč a spisovatel brakových románů, momentálně bez práce, bez děvčete a bez bytu.

Subjekt B: Celine (Cameron Diazová), nechutně bohatá a rozmazlená milionářská dcerka, která si krátí čas mimo jiné sestřelováním jablek z hlav svých hostů. A ne vždycky se trefí do jablka.

Jak dát tyhle dva dohromady? To máte tak: Robert shodou okolností pracoval v podniku Celinina otce (Ian Holm) a když byl nahrazen uklízecími roboty, rozhodl se starému pánovi pomstít. V kanceláři starého pána byla v tu dobu shodou okolnosti Celine, která dostávala vyčiněno za postřeleného nápadníka, a když se objevil neznámý rozčilený mladík s pistolí v ruce a nejasnými plány, velice ráda se nechala unést ze svého nudného světa. Teprve druhého dne, ve venkovské chatě, Robertovi došlo, co vlastně udělal, a dolehl na něj strach. Ještě že jeho oběť měla ve všem mnohem větší jasno než on a vysvětlila mu, jak se má jako únosce chovat, jaké výkupné má žádat a jak tvrdým hlasem má mluvit do telefonu...

Ale to není všechno. Nezapomínejme na anděly, kteří chtějí v našich hrdinech vzbudit lásku, k čemuž prý nejlépe dochází za vyhrocených okolností. Proto se nechají najmout starým pánem jako soukromí detektivové, kteří mají jeho dceru vypátrat, a začnou oba mladé všemožně pronásledovat a terorizovat, aby je sblížili. Myslím, že Extra život je prvním filmem, ve kterém uvidíte anděly (mimochodem, bez jakéhokoliv náznaku křídel) střílet z kulometu...

Ale to ještě není všechno. Starý pán totiž detektivům (andělům) nevěří a vydá se pátrat po milencích (nebo ještě ne milencích?) na vlastní pěst, doprovázen svým obézním komorníkem Mayhewem (Ian McNeice).

Ale to ještě zdaleka není všechno. Mezi výkupným, výbuchy, střílejícími anděly a dotěrným otcem si musejí Robert a Celine najít čas na nějaký ten vzájemný vztah - a ten je pořádně složitý, plný vysvětlování, rozchodů, vyznání, tance a karaoke...

Danny Boyle si stačil svými dvěma filmy Mělký hrob a Trainspotting vysloužit přídomek "kultovní režisér" (osobně uděluji přídomek "kultovní" až po třetím filmu, například Davidu Fincherovi) a jeho nejnovější (a první "hollywoodské") dílo Extra život bylo proto očekáváno s velkou nedočkavostí. A výsledek je... zvláštní. Nejraději bych napsal "jděte se podívat sami a uvidíte", protože se obávám, že každý z vás bude Extra život vnímat úplně jinak.

Nejspíš by se dalo říct, že v tomto filmu je od každého něco a dohromady je toho až moc. Především je to romantická komedie, která je místy naprosto šílená a připomíná dejme tomu Bradyovy, a o pár minut později po nás chce, abychom soucítili s hrdinkou a jejími zcela vážně míněnými slzami (v předchozích dvou filmech zkoušel Boyle něco podobného, ale mnohem úspěšněji). Asi největším objektivním prohřeškem je obrovské množství postav, z nichž dobrá třetina (často ztvárněná výbornými herci) je na plátně řádově minuty, aniž by někam posunula děj a aniž by divák mohl trochu pochopit motivy jejího jednání.

Říkáte si, že v závěru to do sebe možná všechno nějak zapadne, ale konec, nesoucí se doslova a dopísmene ve stylu "Deus ex machina", nebo ještě přesněji "Deus ex telefon", můžete považovat stejně tak za chytrý výsměch hollywoodskému "desateru filmových přikázání", jako za zbabělé podlehnutí témuž. Každopádně po tomto zvláštním konci následují ještě nejméně dva další hrané konce a jeden animovaný, z nichž žádný nic důležitého nevysvětluje a nemá přílišný vztah k předchozímu "hlavnímu konci". Ale všechno je to hezky nasvíceno, sestříháno a podmalováno písničkami.

Boyle je bezpochyby talentovaný filmař a vizuální stránce filmu není co vytknout, stejně jako písničkovému soundtracku, bez problémů míchajícímu půl století staré hity s Prodigy. Jeho "drahý" americký debut není ani superbombou ani zvlhlou prskavkou. Budete z něj mít podobný pocit, jako ze Spielbergovy komedie 1941 nebo z Burtonova spektáklu Mars útočí! - pocit, že se schopný režisér nechal příliš okouzlit čerstvě nabytou tvůrčí svobodou a nacpal do svého filmu všechno, co kdy chtěl ve svých filmech mít. A to je často riskantní, jak vám potvrdí třeba pejsek s kočičkou. A nejen při vaření dortu. Je to sice laciný fórek, ale použiji ho: "Extra život - Nic moc extra."



František Fuka

Autor/Zdroj: Fuka František/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Přes nový práh

04:50 - 05:15

18 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - PORTRÉT: Antonín Moskalyk, rež...

05:00 - 05:15

8 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

23 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:15 - 05:55

53 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vivienne Kateřina Cao

Cao Vivienne Kateřina

Hessed Mufla

Hessed Mufla
Hessed Mufla

Naposled navštívené:
Vivienne Kateřina Cao

Cao Vivienne Kateřina

Hessed Mufla

Hessed Mufla
Hessed Mufla