Zari
ohodnotit

Eugéniové [2k digital]

Další název:
Eugenic Minds
Rok:
2013
Délka:
76 minut
Premiéra v ČR:
3.4.2014
Popis / Obsah / Info k filmu Eugéniové
Eugenika je pojem pro nauku, která byla kdysi učenci označována za něco více než vynález kola. Měla spasit lidstvo před vážnými genetickými zátěžemi. Svou kariéru s ní spojila řada vzdělanců vysokých akademických parametrů, kteří se rozhodli hodnotit, co je v přírodě trend lepší a co horší, co je krásné a co ošklivé, a co tedy je třeba podpořit a co evolučně přibrzdit. Po druhé světové válce byl pojem eugenismus téměř vymazán ze slovníků všech jazyků světa. Nacistická ideologie využila vědu pro selektivní kritéria dokonalého národa příští tisícileté říše. Ty horší likvidovala či zbavila práva na existenci ve svém prostoru, handicapované hubila, sedmdesát milionů obyvatel východní Evropy určila pro otrocké práce, třicet procent německého národa bylo třeba vyčistit. Ne politici, ale vědci určovali tato kritéria. Někteří dokonce v Praze. Připravovaný snímek využívá unikátních archivních materiálů, které produkovala ideologie lepšího zítřka. Tyto výtvarné i filmové archiválie zpracuje animátor Zdeněk Durdil ve fantaskní vizi budoucnosti, která se proměnila v masovou vraždu. Literární komentář upravuje spisovatel Patrik Ouředník převážně z textu své úspěšné publikace Europeana. Výsledkem má být nadčasové a velmi divácky populární zamyšlení nad hranicí vědy a pavědy v dnešním světě, v minulosti i zítra.
(oficiální text distributora)


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Eugéniové
Eugenika byla kdysi považována za přelomovější objev než vynález kola. Měla spasit lidstvo před vážnými genetickými zátěžemi. Po druhé světové válce byl pojem eugenismus téměř vymazán ze slovníků všech jazyků světa. Nacistická ideologie využila vědu pro selektivní kritéria dokonalého národa příští tisícileté říše. Ne politici, ale vědci určovali tato kritéria. Připravovaný snímek využívá unikátních archivních materiálů, které produkovala ideologie lepšího zítřka. Výsledkem má být nadčasové a divácky populární zamyšlení nad hranicemi vědy a pavědy v minulosti, přítomnosti i budoucnosti.
IDF 2011


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Eugéniové
Dokument Pavla Štingla Eugéniové seznamuje diváky s tzv. eugenikou, vědeckým oborem, který měl v minulosti přispět k vyšlechtění dokonalého člověka. Podle této nauky byli na základě selektivních kritérií rozlišováni zdraví a plnohodnotní jedinci od těch méněcenných, biologicky závadných, kteří měli být z vývoje lidského rodu vyloučeni. Didaktická filmová esej ukazuje východiska rasového inženýrství, jež bylo z učebnic po 2. světové válce vymazáno, sleduje jeho vývoj a upozorňuje na jeho zneužití komunistickou a nacistickou ideologií. – Film vznikal pět let, přičemž prvotním impulsem pro jeho natočení byla disertační práce historika Michala Šimůnka o projektech rasové vědy v protektorátní Praze. Důležitým spolutvůrcem snímku byl spisovatel Patrik Ouředník, z jehož knihy Europeana (2001, naposled Volvox Globator, Praha 2012) vychází jedna rovina komentáře. Snímek zaujme především originální formou. Tvůrci využívají archivní materiály, z nichž některé byly zveřejněny poprvé. Doplňují je však netypickými animovanými pasážemi, na nichž se podíleli renomovaní výtvarníci, a bohatým doprovodným (místy ironickým) textem. Přes nesporné kvality a zřetelnou pečlivost zpracování dílo pouze sumarizuje známá fakta a postrádá výraznější aktuální rámec. Navíc jeho ráz je silně edukativní, i proto zůstává otázkou, zda takový druh filmu patří do klasické kinodistribuce.
-dh-, Filmový přehled 2014


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 09:50

24 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Yellowstonský park - tikající ...

09:20 - 10:15

4 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

54 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

09:10 - 10:30

14 minut již uběhlo
66 minut zbývá do konce

Reklama