Zari
ohodnotit

Edith Piaf

La Môme

Další název:
The Passionate Life of Edith Piaf, La Vie en rose; Edith Piaf
Rok:
2007
Délka:
140 minut
Premiéra v ČR:
14.6.2007
„Život Edith Piaf byl bojem o hudbu, přežití a lásku.“
Popis / Obsah / Info k filmu Edith Piaf
Francouzská zpěvačka s nezapomenutelným hlasem a pohnutým osudem Edith Piaf je ústřední postavou koprodukčního filmu režiséra Oliviera Dahana. Není to klasický životopisný snímek, ale spíš portrét silné osobnosti, pro niž umění splývalo se životem. Film nepostupuje chronologicky, osud slavné šansoniérky se částečně odehrává ve vzpomínkách a reminiscencích a začíná na koncertě v New Yorku, čtyři roky před její smrtí. Edith strávila část dětství v nevěstinci, kde o ni láskyplně pečovaly prostitutky, a jako zázrakem se jí po dočasném oslepnutí vrátil zrak. Díky otci, který vystupoval v cirkusu a poté na ulici jako akrobat, si začne vydělávat pouličním zpěvem. Potkává prvního impresária, který je později zavražděn, prožívá naplno své lásky, bojuje se závislostí na drogách, se svými vnitřními démony i s chatrným zdravím. Nikdy se nevzdává a i když je jí nejhůř, zpívá...

V titulní roli předvedla mimořádný herecký výkon Marion Cottilardová, která se v nezapomenutelnou šansoniérku doslova převtělila. Film, který se z části natáčel u nás, získal dva Oscary, dvě ceny BAFTA, Zlatý glóbus a francouzskou cenu Cesar v pěti kategoriích.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Edith Piaf
Film o francouzské šansoniérce Edith Piaf (vl. jm. Edith Giovanna Gassion, 19. 12. 1915 – 11. 10. 1963).
Filmová ročenka 2007


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Edith Piaf
Edith strávila část dětství v nevěstinci, kde o ni láskyplně pečovaly prostitutky, a jako zázrakem se jí po dočasném oslepnutí vrátil zrak. Díky otci, který vystupoval v cirkusu a poté na ulici jako akrobat, si začne vydělávat pouličním zpěvem. Obecenstvo je sytým hlasem a talentem čtrnáctileté dívky uchváceno. O pár let později Edith sama vystupuje v pařížských ulicích, společnost jí dělá kamarádka Mômone. Jednoho dne zaujme Edithin hlas pozornost Louise Lepléa. Impresário ji pozve na zkoušku k sobě do kabaretu a dá jí umělecké jméno la Môme Piaf. Edith si okamžitě získá přízeň publika včetně ředitele pařížského rádia. Krátce poté je její první impresário zavražděn. Edith se rychle stává hvězdou a prožívá naplno své lásky, bojuje se závislostí na drogách, se svými vnitřními démony i s chatrným zdravím. Díky své neuvěřitelně silné vůli se nikdy nevzdává a když je jí nejhůř, tak zpívá.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Edith Piaf
Narodila se na chodníku, vyrůstala v nevěstinci, vydělávala si pouličním zpěvem… Přesto se z ní stala světoznámá hvězda první velikosti. Život Edith Piaf (vlastním jménem Edith Giovanna Gassion) byl bojem o hudbu, přežití a lásku. Její magický hlas, vášeň a přátelství s hvězdami její doby (Marlene Dietrich, Jean Cocteau, Yves Montand aj.) jí od dětství v chudobě přivedlo k obdivu celého světa. Žila vždy naplno a „ničeho nelitovala…“ Díky své neuvěřitelně silné vůli a neobyčejnému nadání se vypořádala s tragickým osudem a její sen z dětství se stal skutečností. „Jednou budu bohatá, budu samé prachy. Budu mít bílý auťák a černého šoféra.“ Nechtěla dát světu šanci na ni zapomenout a povedlo se jí to beze zbytku. „Velcí umělci nepatří jen jedné generaci, zůstávají tu napořád.“

Režisér Olivier Dahan obsadil do hlavní role svého nového filmu skvělou Marion Cotillard. Pro natáčení si režisér kromě Francie vybral také Prahu. Zde si na pomoc přizval české herce v čele s Markem Vašutem…

Film se setkal s mimořádným úspěchem – získal dva Oscary a desítky dalších cen.Marion Cotillard otevřel Oscar udělený za titulní roli Edith Piaf cestu k dalším rolím za hranicemi Francie.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Edith Piaf
Narodila se na chodníku, vyrůstala v nevěstinci, vydělávala si pouličním zpěvem... Přesto se z ní stala světoznámá hvězda první velikosti. Život Edith Piaf (vlastním jménem Edith Giovanna Gassion) byl bojem o hudbu, přežití a lásku. Její magický hlas, vášeň a přátelství s hvězdami své doby (Marlene Dietrich, Jean Cocteau, Yves Montand...) jí od dětství v chudobě přivedlo k obdivu celého světa. Žila vždy naplno a "ničeho nelitovala..." . Díky své neuvěřitelně silné vůli a neobyčejnému nadání se vypořádala s tragickým osudem a její sen z dětství se stal skutečností. "Jednou budu bohatá, budu samé prachy. Budu mít bílý auťák a černého šoféra." Nechtěla dát světu šanci na ni zapomenout a povedlo se jí to beze zbytku. "Velcí umělci nepatří jen jedné generaci, zůstávají tu napořád." Režisér Olivier Dahan (Purpurové řeky 2: Andělé apokalypsy/Les Rivières pourpres II - Les anges de l'apocalypse) obsadil do hlavní role svého nového filmu skvělou Marion Cotillard (Taxi, Velká ryba/Big Fish, Dobrý ročník/A Good Year). Pro natáčení si režisér kromě Francie vybral také Prahu. Zde si na pomoc přizval české herce v čele s Markem Vašutem... Snímek o světoznámé šansoniérce Edith Piaf zahájil letošní prestižní filmový festival Berlinale, kde sklidil obrovské ovace.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Edith Piaf
Edith Piaf (1915–1963) byla křehká a drobná bytost, ale její hlas, její písně a její životní příběh jsou nezapomenutelné. Po dětství v nevěstinci a u cirkusu si vydělávala pouličním zpěvem. Stala se slavnou, prožila tragickou lásku, bojovala s drogovou závislostí, s démony v sobě i se svým chatrným zdravím. Nikdy se však nevzdávala, a čím hůře se cítila, tím více toužila zpívat a milovat. - Film režiséra Oliviera Dahana s prostým českým názvem Edith Piaf (původní titul La Môme znamená Holka) není čistě klasickým životopisným snímkem, ale spíše portrétem silné osobnosti, která podle režiséra neuznávala rozdíl mezi životem a uměním. Scénář nepostupuje chronologicky, osud slavné šansoniérky je předkládán z velké časti ve vzpomínkách a reminiscencích a začíná čtyři roky před její smrtí na koncertě v New Yorku. Režisér se snaží důsledně používat údaje o místě i času děje, ovšem události se často objevují na přeskáčku a divák si musí poskládat jednotlivé epizody do souvislostí, což není vždy snadné. Vyprávění se přitom zaměřuje také na lidi, kteří zpěvačce Piaf pomohli dostat se nahoru a pečovali o ni, když jí bylo nejhůř. Méně prostoru dostávají milostné avantýry a slavná, mediálně známá přátelství. Mimořádný výkon předvádí Marion Cotillardová v titulní roli. Té se s pomocí maskéra Didiera Lavergnea a kostýmní návrhářky Marit Allenové podařilo dýchat, mluvit, smát se, pohybovat se, tyranizovat, trpět, zestárnout a nakonec i zemřít jako Edith Piaf. Co však herečka nemohla zvládnout, byl zpěv. Kde to šlo, použili tvůrci původní nahrávky, jinde vypomohla svým hlasem vynikající Jil Aigrotová. – Snímek se natáčel z valné části u nás. – Připomínáme další dva životopisné filmy: Edith Piafová (1973, FP 13/76) a Edith a Marcel (1983, FP 4/85).
-kat-, Filmový přehled 2007/7


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama