Zari
ohodnotit

Drnovické catenaccio aneb Cesta do pravěku ekonomické transformace [DVD kinodistribuce]

Další název:
Catenaccio a la Drnovice or Journey to the Beginning of the Time of Economic Transformation
Žánr:
Rok:
2010
Délka:
57 minut
Premiéra v ČR:
2.9.2010
Popis / Obsah / Info k filmu Drnovické catenaccio aneb Cesta do pravěku ekonomické transformace
Účinkují: Vladimír Benáček (ekonom 1), Václav Bělohradský (filozof 3), Daniel Brtníček (současný předseda klubu), Tomáš Dorazil, Roman Machler (bývalí fanoušci), Antonie Dvořáková (bývalá starostka), Petr Fischer (filozof 1), Marek Javora, Jana Učňovská (studenti sociologie), Oldřich Jelínek, Vlastmil Polišenský, Zbyněk Zbořil (současní drnovičtí fotbalisté), Pavel Klvač (sociolog), Lubomír Mlčoch (ekonom 2), Miroslav Petříček (filozof 2), Tomáš Vach, Vítězslav Zbořil st., tvůrci filmu; (hlas) Igor Chmela.

Středometrážní snímek Radima Procházky Drnovické catenaccio aneb Cesta do pravěku ekonomické transformace (catenaccio = obranný způsob fotbalové hry) byl natočen jako pseudoexpedice (inspirovaná slavnou Cestou do pravěku) do „lůna české novodobé kopané a líhně tunelářství“, tedy do jihomoravské vesnice Drnovice nedaleko Vyškova, známé díky někdejšímu prvoligovému fotbalovém týmu. Ke kdysi známému klubu s chátrajícím předimenzovaným stadionem pro osm tisíc diváků se ovšem také vázaly aféry s dopingem, korupcí a také provázanost s neblaze známými postavami ze špinavých obchodů a z českého podsvětí. Vzestup a pád drnovického fotbalu tak podle tvůrců příznačně koresponduje s hospodářským vývojem v polistopadovém období. Tehdy uplatňované „divoké ekonomické principy“, jež doposud výrazně ovlivňují stav naší společnosti, komentují v krátkých vstupech odborníci. Humorně laděné a hravé zkoumání nedávné minulosti vyznívá nakonec hořce až mrazivě. – Natáčelo se na 8mm formát, který má specifickou „amatérskou“ kvalitu. Ve snímku jsou použity též četné archivní materiály, animované sekvence a „účinkují“ tu pravěká zvířata z Dinoparku. K dokumentu je připojen snímek Náš první hospodář (FP 10/2010z). – Téma prvoligového fotbalu v malé obci měl i středometrážní dokument Filipa Remundy Obec B. (2001, FP 1/2003).
-kk-, Filmový přehled 2010/10


Popis / Obsah / Info k filmu Drnovické catenaccio aneb Cesta do pravěku ekonomické transformace
Uprostřed dvoutisícové vesničky Drnovice nedaleko jihomoravského Vyškova stojí fotbalový stadion pro osm tisíc diváků. Je to pyramida zaniklé fotbalové civilizace, jíž kdysi vládla slavná jména Karla Brücknera či Radka Druláka. Vzestup a pád drnovického fotbalového klubu je typický pro český fotbal, politiku a podnikání 90. let – jsou za ním nejen krásné góly, ale taky tajemní sponzoři, korupce či doping. Pojďme se společně vydat do dob, kdy topné oleje od benzínu ještě nerozeznali ani nejvyšší ministerští úředníci a kdy čeští fotbalisté hráli o evropský titul.
Jako bonus k filmu: Náš první hospodář
synopse: Před pěti lety prezident Václav Klaus dorazil na dožínky do Polabí, kde za volantem kombajnu sklidil poslední klasy tehdejší úrody.Tamní přivítání a uctívání Klause odkazuje, ať už vědomě či nevědomě, hned na dva jeho předchůdce. Něco vzešlo z terminologie komunistické, něco naopak oslavuje první republiku.
Distributor filmu


Popis / Obsah / Info k filmu Drnovické catenaccio aneb Cesta do pravěku ekonomické transformace
Dokument ukazuje obec Drnovice a její obrovský prvoligový fotbalový stadion, který byl postaven v době porevolučních ekonomických reforem a jenž pravděpodobně posloužil k praní špinavých peněz a tunelování. Drnovické catenaccio se nesnaží o objektivní výpověď, ale naopak jasně ukazuje režisérovo stanovisko. Dokumentární části a výpovědi aktérů střídají záběry ze zábavního parku s modely dinosaurů. Ve snímku nalezneme i hrané scény - například rozhovor s filozofem Miroslavem Petříčkem, který elektronickou tužkou ve Studiu fotbal názorně ukazuje taktiku fotbalových bossů při rozkrádání majetku. Režisér Radim Procházka ve svých dokumentech (Náš první hospodář, 2009, Papírový atentát, 2007) často zachycuje pochybná propojení politiky s podnikáním v devadesátých letech a osoby s tím spojené.
Hana Šilarová, 36.LFŠ 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Drnovické catenaccio aneb Cesta do pravěku ekonomické transformace
Na případu podivuhodného vzestupu vesnického klubu Drnovice mezi fotbalovou elitu a proniknutí místního fotbalového bossa Jana Gottvalda do podnikatelské extraligy poukazuje autor na zločinecké způsoby, jakými se tehdy podobní „podnikatelé“ dostávali k moci a penězům.

(45. MFF Karlovy Vary, 2010)


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Strach nad městem (1975)

22:25 - 00:25

78 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

ČT2 - Wall Street: Peníze nikdy nesp...

22:10 - 00:20

93 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

NOVA - Avengers: Infinity War (2018)

21:55 - 00:55

108 minut již uběhlo
72 minut zbývá do konce

Prima - Rambo 2 (1985)

22:50 - 00:30

53 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Arthur Allan Seidelman

Seidelman Arthur Allan

Stanley Wilson

Wilson Stanley

Naposled navštívené:
Arthur Allan Seidelman

Seidelman Arthur Allan

Stanley Wilson

Wilson Stanley