Zari
ohodnotit

Dožeň, co se dá!

Blast from the Past

Další název:
Príchod z minulosti (SK)
Rok:
1998
Délka:
109 minut
Premiéra v ČR:
8.7.1999
„I v atomovém krytu se může narodit gentleman.“
Popis / Obsah / Info k filmu Dožeň, co se dá!
Když v roce 1962 profesor Webber vyslechl v televizi projev prezidenta Kennedyho o kubánské krizi, rozhodl se uchýlit s těhotnou manželkou Helen do protiatomového krytu pod svým domem, který po léta budoval a vybavil vším potřebným. Když záhy otřese domem exploze, profesor v domnění, že jde o atomový útok, uzavře východ. Netuší, že výbuch byl způsoben havárií stíhačky, která se zřítila na jeho dům. V krytu, který připomíná dobře zařízený byt, se manželům narodí syn Adam, který zde s rodiči prožije harmonické a spokojené dětství. Když uplyne pětatřicet let, dveře krytu se automaticky otevřou. Otec se v ochranném obleku vydá na průzkum. Najde zchátralou čtvrť plnou špíny, bezdomovců a zděšeně se vrátí dolů v domnění, že svět je plný mutantů. Chce žít i nadále v krytu, jenže pak dostane záchvat a Helen pošle syna nahoru, aby opatřil zásoby na další roky v podzemí. Dobrácký Adam, který se ve svých pětatřiceti letech poprvé ocitá na denním světle, okouzleně prochází městem, až nakonec zabloudí. Pokusí se prodat sbírku baseballových kartiček, a když ho chce majitel obchodu podvést, zastane se ho prodavačka Eva. Šéf ji za to vyhodí, ale dívka odmítne mladíkovu vděčnost. Adamovi se nakonec podaří Evu přemluvit, aby mu pomohla nakoupit zásoby. Postupně se seznamuje se světem i jeho obyvateli. Po diskotéce, kde Adam všechny ohromí svým tancem, si dvojice uvědomí, že se miluje. Když se Adam rozhodne, že dívce řekne pravdu o sobě a krytu, považuje ho Eva za blázna a zavolá na něj doktory. Zklamaný mladík jim uteče a vrátí se i se zásobami domů. Eva zatím zjistí, že Adam mluvil pravdu, ale neví, kde má hledat vchod do krytu.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Dožeň, co se dá!
Adam se narodil v protiatomovém krytu a po pětatřiceti letech se dostává „nahoru“ mezi lidi. Jeho otec, profesor Calvin Webber, se totiž v roce 1962 uzavřel s těhotnou manželkou v podzemí, protože se domníval, že na Ameriku zaútočili komunisti a vypukla atomová válka. Teď se dveře krytu konečně otevřely a dospělý, leč naivní Adam, který o skutečném světě vlastně nic neví, poprvé vykročí na denní světlo. Ještě že se setká se samorostlou Evou a jejím kamarádem Troyem, kteří dobráckému a věčně udivenému „muži z jiného světa“ pomohou přežít první dny.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 04.03.2001 HBO


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Dožeň, co se dá!
Seznamte se s Adamem Webberem (Brendan Fraser - Mumie, Král džungle), který se narodil a vyrůstal v protiatomovém krytu, kde žil společně se svým otcem – šíleným vědcem (Christopher Walken - Nesvatbovi) a matkou (Sissy Spacek - JFK), která našla zalíbení v popíjení cherry. Adamovo jednotvárné dětství se skládalo z poslechu desek Perryho Coma, sledování stále se opakujících epizod černobílých sitcomů a z budování starých dobrých rodinných hodnot. O 35 let později na Adama čeká vstup do ohromujícího moderního světa, aby doplnil docházející zásoby a našel si nezkaženou přítelkyni z Pasadeny. Místo toho ale Adam potkává Evu (Alicia Silverstone), světem protřelou dívku z Los Angeles, která je unavená životem a zklamaná láskou. Výsledkem je „poutavá romantická komedie plná šarmu, vtipu i dojetí!“
Bontonfilm DVD


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Dožeň, co se dá!
Komedie Hugha Wilsona Dožeň co se dá! Důvtipně obměňuje známý motiv "návštěvníka z jiného světa". Jejím hrdinou je muž jménem Adam, který se narodil v atomovém krytu. Jeho otec totiž v dobách kubánské krize (v roce 1962) podlehl rozšířrným obavám z nukleární války a ukryl se s manželkou Helen do vlastnoručně vybudovaného zázemí. Po pětatřiceti letech života v izolaci, pod péčí starostlivých rodičů, se Adam poprvé dostává na denní světlo. Svět je však zcela jiný, než jak mu o něm rodiče vyprávěli. Zdvořilý a patřičně naivní muž naštěstí natrefí na samorostlou dívku Evu, která mu spolu s homosexuálním přítelem Troyem pomůže přežít první dny na zemi. Že se původně obchodní vztah postupně promění v oboustrannou lásku, je zřejmé již od prvního okamžiku setkání dvou rozdílných mladých lidí. - Film se zřetelně rozpadá na dvě části. V té první tvůrci detailně popisují život rodiny v dokonale vybaveném podzemním kruty (ten je replikou jejich domku) a výchovu chlapce od tří let až k dospělosti. Druhá část líčí Adamova dobrodružství na povrchu. I tady jde především o popis prostředí. Komické situace vyplývají zejména z kontrastu mezi Adamovými znalostmi a skutečností. Zachycení dvou odlišných dob zároveň dobře ukazuje, jak se svět neuvěřitelně rychle mění, a to ne vždy k lepšímu. Atmosféru dotvářejí úvodní týdeníkové šoty, dobové písně (např. zpěváka Perryho Coma) a pečlivá výprava s důrazem na různé reálie (viz baseballové kartičky, kolečkové brusle apod.). Snímek zaume především ve své první části, postrádá však občas spád a patřičnou lehkost. - Typově přesně je obsazený Brendon Fraser, zatímco jeho filmové rodiče poněkud překvapivě (ale velmi dobře) hrají Sissy Spaceková a Christopher Walken.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Toho osudného dne roku 1962 pořádal špatný vypravěč vtipů a geniální vědec Calvin Weber poslední mejdan ve svém životě. Krátce poté, kdy prezident Kennedy oznámil, že kubánském rakety středního doletu jsou přesměrovány na Spojené státy (a společnost se rozešla pochmurně uvažovat, co všechno by to mohlo znamenat), začala jeho malá privátní atomová válka. Calvin Weber byl totiž nejen geniální, ale i prozíravý a taky trochu zbrkle potrhlý a nemálo ujetý, jak ostatně někteří géniové bývají. Jinak by se i se svojí těhotnou manželkou Helen nezakonzervoval na dlouhých pětatřicet let ve svém dokonalém protiatomovém krytu, neboť si spletl havárii letadla na svém pozemku s jadernou explozí. A tak místo radioaktivního spadu řádila nad jeho hermeticky zamaskovaným krytem bouřlivá sedmdesátá, osmdesátá a devadesátá léta - a on pečlivě propočítával poločas rozpadu, aby mohl do postkatastrofického světa už konečně vyslat na zkušenou svého syna Adama. Tenhle urostlý chasník, který si bude do konce života psát místo narození: "atomový kryt", byl svými rodiči vyškolen v humanitních a filologických vědách, společenském tanci i pravidlech baseballu, což mu bylo při prvním kontaktu s bezdomovcem, transvestitem, barevnou televizí či obyčejnou letní oblohou platné jak v ponorce padák. Adam se touhle neznámou džunglí probrodil až k životem protřelé Evě, která měla na chlapy názor přímo úměrný krizím, které s nimi absolvovala. Se zdravými instinkty Tarzana, šarmem přerostlého E.T. a rafinovaně univerzální větou - "Jsem z jiného města a jsem tu za obchodem" - se tenhle unikátní úkaz stal postupně součástí jejího života. Ostatně kromě proviantu měl Adam za úkol přivést do krytu radioaktivitou co nejméně poškozenou mutantku, aby s ní v bezpečí podzemního krytu založil nový rod. Tahle část jeho mise ho obzvláště zajímala, protože i přes totální absenci jakékoli zkušenosti měl už téměř dvacet let pocit, že ho tohle zakládání bude hodně bavit. Ale životem poučená Eva bude ještě chvíli váhat než zjistí, že právě potkala nejhodnějšího, nejbáječnějšího a nejbohatšího muže svého života. Jak jsou tyhle osudem pronásledované ženy statečné! Navzdory všem svým předchozím zhrzeným láskám se zdá, že do toho půjde znovu i tentokrát.

Scenárista Bill Kelly a režisér Hugh Wilson (Policejní akademie, Hlídat Tess) se v protiatomovém krytu profesora Webera nesetkali poprvé. Tentokrát se ovšem Kelly odhodlal k samostatnému scenáristickému debutu a dlužno poznamenat, že si nevybral špatnou zápletku. Fatální situace dobrovolných zajatců samozásobitelského krytu (kde se dá v případě potřeby prožít i celý život) nabízí vděčný výchozí impuls pro situační komedii i konfrontační gagy. Kelly i Wilson jsou nepochybně již natolik zkušení, že to dobře vědí, ale místo nespoutané komické palby vygenerovali spíše jen ukázkové fragmenty toho, jak by bylo možné slibný výchozí nápad dále rozvíjet. Možná se až příliš nechali strhnout triviálními a sekundárními filozofickými kontexty typu "nejdřív se děti starají o rodiče, pak je to naopak", a místo aby dali Adamovi solidní šanci konečně si to pořádně užít a rozdat si to s tímhle podivným světem, budují jakousi výchovnou pointu, jež nepřináší nic podstatného a objevného.

Existuje určitě jen pár takových modelových naivů, jakými je charismatický bývalý Král džungle Brendan Fraser. Tentokrát má ovšem poměrně blíže k Forrestu Gampovi nežli k Tarzanovi, a v nevinném stylu "baby man" dále zdokonaluje svoji image nepolíbeného prosťáčka, jež má zvláštní sexy šarm. Jaký div, že mu ráda a ochotně nakonec podlehla i jedenadvacetiletá světem protřelá Alicia Silverstoneová (Batman a Robin, Skrýš). Ostatně po takových rodičích jako je bývalá První dáma country music Sissy Spaceková a někdejší Lovec jelenů Christopher Walken (které byste v téhle společnosti a žánru možná nehledali) musel Adam podědit zajímavé geny. Ale přestože jim to všem dohromady docela ladí, nemůžete se ubránit dojmu, že tenhle kousek měl na víc a jeho tvůrci mohli svůj originální nápad více okořenit, abychom ho mohli lépe vychutnat.

Autor/Zdroj: Šobr Michal/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama