Zari
ohodnotit

Doly krále Šalamouna

King Solomon's Mines

Rok:
1937
Délka:
80 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Doly krále Šalamouna
"Doly krále Šalomouna". Tento americký film byl natočen podle románu H. R. Haggarda, který byl znám i českým čtenářům. O kouzelné zemi Ofiru a o pokladech krále Šalomouna se zachovala pověst nejen u domorodých afrických kmenů, ale pronikla i mezi Evropany.

A roku 1881, kdy byla objevena v Kimberleyi diamantová pole, udála se tato příhoda: Lovec a vůdce bohatých anglických lovců, který se ubíral do vnitrozemí, přijal i s nimi pod ochranu mladou Irku, která se vydala na cestu do nitra Jižní Afriky, hledat otce, který chtěl nalézt báječné doly krále Šalomouna a zbohatnout. Po svízelných útrapách za vedení dobrého a statečného černocha pouští Kalahari dorazí konečně do země, která by mohla být rájem, kdyby nebyla ovládána ukrutným černošským králem a jeho rádkyní, škaredou čarodějnicí, jež je zároveň strážkyní Šalomounových pokladů. To zakusí brzy na sobě účastnící výpravy, a ač se jim na čas podaří získat černochy "zázrakem", přece jsou zapleteni do bojů a taktak, že vyváznou z jeskyní dolů a jícnu sopky.

Tedy na dobrodružný a romantický příběh rušného děje dost, především v druhé půlce - první je poněkud rozvláčná. Tam režie Roberta Stevensona nashromáždila davy černošských bojovníků v jejich šarvátkách a příšerných obřadech, tam s realistickou úděsností vylíčila úzkosti výpravy, uzavřené v podzemních jeskyních a v jícnu sopky, po kusech se řítících do žhavé lávy. Z herců zaujal černošský pěvec Paul Robeson, který ve filmu zazpíval několik melancholických písní, dobří jsou i představitelé bílých lovců a Anna Lee, která se z prvotní krasavice zpodobňující poněkud zhýčkanou městskou slečinku mění v neohroženou cestovatelku.


Autor: Asmodej

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Bydlení je hra (2004) [TV cykl...

04:40 - 05:05

14 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Jedlý hmyz

04:50 - 05:45

4 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

NOVA - Sedmikráska (2014) [TV film]

04:00 - 05:00

54 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Casanova (2005)

03:25 - 05:59

89 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Tři smělá děvčátka

Tři smělá děvčátka

Jan Uhlíř

Uhlíř Jan

René Rudolph

Rudolph René

Naposled navštívené:
Tři smělá děvčátka

Tři smělá děvčátka

Jan Uhlíř

Uhlíř Jan

René Rudolph

Rudolph René