Zari
ohodnotit

Doba měděná [DVD kinodistribuce]

Další název:
Copper Age
Žánr:
Rok:
2010
Délka:
54 minut
Premiéra v ČR:
13.1.2011
„To není zločin, ale těžební průmysl“
Popis / Obsah / Info k filmu Doba měděná
Blesková dokumentární inspekce v Zambii, která sice patří k největším exportérům mědi na světě, nicméně v soukolí globální ekonomiky je zemí, jíž vývoz nerostných surovin nepřináší po odstátnění dolů bohatství, ale která je naopak stále závislejší na rozvojové pomoci.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Doba měděná
Kdysi měla jedna nuzná a zadlužená země hodně mědi. Všichni v té zemi z toho něco málo měli. Pak se za ni najednou neplatilo tak dobře jako dřív. Kdosi té zemi poradil, aby doly prodala. A stalo se. Nato se zase měď prodávala dobře, jenže většina peněz už putovala do kapes za hranice. Ta země už z mědi nikdy neměla skoro nic. Nesmysl? Blesková dokumentární inspekce do Zambie rozplétá absurdní příběh o globální ekonomice, v němž svou roli, skrze své evropské daně, hrajete i vy.

Kino Světozor


Popis / Obsah / Info k filmu Doba měděná
Dále účinkují: tvůrci filmu, obyvatelé Copperbeltu, zaměstnanci Evropské investiční banky
Dokumentární film zabývající se důsledky privatizace měděných dolů v Zambii a problémů spojených s angažmá nadnárodních bankovních institucí. Filmový štáb v zambijském regionu Copperbelt se snaží dobrat skutečných dopadů západních investic v této části Afriky.

Filmová ročenka 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Doba měděná
Středometrážní dokument Doba měděná natočil student katedry dokumentární tvorby FAMU Ivo Bystřičan z podnětu mezinárodní nevládní organizace CEE Bankwatch Network, která sleduje projekty bankovních institucí s globálním vlivem. Bystřičan se vydal s kameramanem Jiřím Málkem do Zambie do oblasti měděných dolů v Copperbeltu. Bývalé státní podniky tu prošly po poklesu cen kovu privatizací a noví majitelé jsou podporováni Evropskou investiční bankou (EIB). Avšak místo slíbených rozvojových aktivit vyvádějí své zisky (včetně dotací) ze země pryč. – Dvoučlenný štáb natáčel, často s rizikem, místní lidi; ti přišli o práci, žijí v nuzných podmínkách a někteří se živí jako ilegální horníci v opuštěných dolech. Pokoušel se získat i stanovisko vedení dolů, avšak bez úspěchu. Závěr filmu přináší konfrontaci alarmujících záběrů z Afriky se zástupci EIB v Lucemburku, kteří reagují vyhýbavě a posléze zakážou natáčení v centrále banky. – Film tak předkládá všeobecně platné sdělení o zneužívání rozvojové podpory nadnárodními korporacemi a o nedostatečné kontrole platících institucí.

-dh-, Filmový přehled 2011/3


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama