Zari
ohodnotit

Déšť

Rain

Rok:
2000
Délka:
92 minut
Premiéra v ČR:
17.10.2002
„Drama, které bere dech“
Popis / Obsah / Info k filmu Déšť
Snímek Déšť, kritiky hodnocený jako jeden z nejlepších snímků novozélandské kinematografie, je režijním debutem Christine Jeffsové. Po světové premiéře na loňském MFF v Cannes se film stal jedním z největších hitů na mnoha festivalech a letos byl uveden také na MFF v Karlových Varech. Déšť je příběhem rodiny, ve které se zobrazuje dětství a jeho přechod k dospělosti.
Děj snímku odehrává v létě 1972 na Novém Zélandu. Rodina Phelonových si pronajala chatu u moře a všichni se těší na nádherné prázdniny a dny plné slunce, koupání, rybaření a také dobrého jídla a pití. Na první pohled idyla.
Třináctiletá Janey a její mladší bratr Jim se rozpustile cachtají v moři. Jejich rodiče Kate a Ed se zatím chystají na další večírek: dospělí se budou bavit, tančit, popíjet, ponocovat a ráno pak dlouho vyspávat. Tohle všechno Janey a Jim znají, ale toto léto má být v něčem přece jen úplně jiné.
Dospívající Janey si čím dál zřetelněji uvědomuje, že manželství jejích rodičů se nezadržitelně rozpadá. Znuděná matka má pocit prázdnoty. Otec bezmocně pozoruje, jak flirtuje s jinými muži. Hlavním objektem ženina zájmu je fotograf Čady. Kate však není sama, koho Čady přitahuje - Janey je mu v patách na každém kroku.
Déšť zachycuje prchavé chvilky jednoho horkého léta, na jehož konci čeká dospívající dívku hrůzné poznání, že se její bezstarostný život může nenávratně změnit během pouhého okamžiku.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Déšť
Je léto roku 1972. Rodina Phelonových si pronajala chatu u moře a všichni se těší na nádherné prázdniny a dny plné slunce, koupání, rybaření a také dobrého jídla a pití. Na první pohled idyla. Třináctiletá Janey a její mladší bratr Jim se rozpustile cachtají v moři. Jejich rodiče Kate a Ed se zatím chystají na další večírek: Ddospělí se budou bavit, tančit, popíjet, ponocovat a ráno pak dlouho vyspávat. Tohle všechno Janey a Jim znají, ale toto léto má být v něčem přece jen úplně jiné. Dospívající Janey si čím dál zřetelněji uvědomuje, že manželství jejích rodičů se nezadržitelně rozpadá. Znuděná matka má pocit prázdnoty. Otec bezmocně pozoruje, jak flirtuje s jinými muži. Hlavním objektem ženina zájmu je fotograf Cady. Kate však není sama, koho Cady přitahuje - Lolitka-Janey je mu v patách na každém kroku... Déšť jedinečným způsobem zachycuje prchavé chvilky jednoho horkého léta, na jehož konci čeká dospívající dívku hrůzné poznání, že se její bezstarostný život může nenávratně změnit během pouhého okamžiku.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


V létě 1972 cestuje mladá Janey s rodinou k moři. Užívá si slunce i překrásného okolí přímořského městečka, kde se stane svědkem nevázaného flirtu své matky s fotografem Cadym. Janey neváhá a taky vyjde vstříc dospělosti a svobodě. Situace se zkomplikuje, když se obě dvě ženy zamilují do stejného muže.
*****
Učarovala vám Amélie z Montmartru? Pak je tohle příběh, který musíte vidět! Překrásná příroda Nového Zélandu, strhující příběh, vynikající herecké výkony.
28. Letní filmová škola

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Z katalogu 37.ročníku MFF Karlovy Vary: Je léto roku 1972. Rodina Phelonových si pronajala chatu u moře a všichni se těší na nádherné prázdniny a dny plné slunce, koupání, rybaření a také dobrého jídla a pití. Na první pohled idyla. Třináctiletá Janey a její mladší bratr Jim se rozpustile cachtají v moři. Jejich rodiče Kate a Ed se zatím chystají na další večírek. Dospělí se budou bavit, tančit, popíjet, ponocovat a ráno pak dlouho vyspávat. Tohle všechno Janey a Jim znají, ale toto léto má být v něčem přece jen úplně jiné. Dospívající Janey si čím dál zřetelněji uvědomuje, že manželství jejích rodičů se nezadržitelně rozpadá. Znuděná matka má pocit prázdnoty. Otec bezmocně pozoruje, jak flirtuje s jinými muži. Hlavním objektem ženina zájmu je fotograf Cady. Kate však není sama, koho Cady přitahuje. Lolitka-Janey je mu v patách na každém kroku. Déšť jedinečným způsobem zachycuje prchavé chvilky jednoho horkého léta, na jehož konci čeká dospívající dívku hrůzné poznání, že se její bezstarostný život může nenávratně změnit během pouhého okamžiku.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Déšť
Křehký příběh dívčího dospívání se stručným názvem Déšť natočila jako svůj scenáristický a režijní debut novozélandská filmařka Christine Jeffsová podle stejnojmenného románu své krajanky (žijící dnes ve Velké Británii) Kirsty Gunnové. – Třináctiletá Janey tráví léto s rodiči a malým bratrem Jimem v chatě u moře. Prázdninovou idylu narušuje zjevné odcizení mezi dospělými. Dívka těžce nese sbližování své matky Kate se sympatickým fotografem Cadym, který kotví nedaleko se svou jachtou. Je v tom zčásti „ženská“ žárlivost, zčásti i podvědomý strach z rozpadu rodiny. Submisivní otec nedokáže do událostí nijak zasáhnout a o to více se věnuje alkoholu (ostatně stejně jako matka). Janey se snaží strhnout Cadyovu pozornost na sebe a přiměje ho, aby ji fotografoval na osamělém místě v lese. Poprvé se tu dotkne mužského těla… Vzápětí však najde bratříčka, který zůstal sám u moře, utopeného. Všichni se teď musejí vyrovnat s nečekanou tragédií… – Komorní snímek se odehrává v roce 1972 a odvíjí se jako Janeyino vyprávění. Režisérka těží ze svých zkušeností přední novozélandské autorky reklamních spotů; projevuje se to zejména ve výtvarné kompozici obrazů, v postižení idylické atmosféry prázdninových dnů i ve využití střídmé hudby Neila Finna. Významnou roli hraje pobřežní příroda i zvláštní novozélandské nebe. Pozornost na sebe poutají herecké výkony dětských představitelů. V roli fotografa se objevuje novozélandský herec maďarského původu Marton Csokas, jehož můžeme v současné době vidět i v postavě zloducha v akčním thrilleru xXx (FP 10/2002).
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2002/11

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - nevysílá se

ČT2 - Auto-moto-revue (1974) [TV poř...

05:10 - 05:30

10 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:55 - 06:05

25 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického

05:10 - 05:59

10 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Inuksuk

Inuksuk
Inuksuk

Naposled navštívené:
Inuksuk

Inuksuk
Inuksuk