Zari
ohodnotit

David Copperfield [TV film]

Žánr:
Rok:
2000
Délka:
180 minut
„Chlapec, ztracený ve světě lakoty a bezcitnosti, bojuje o své právo žít. Americká adaptace světoznámého Dickensova románu.“
Popis / Obsah / Info k filmu David Copperfield
Chlapec jménem David Copperfield přijde na svět šest měsíců po smrti svého otce a až do devíti let vyrůstá jen s milující matkou. Na krásné dětství však jednoho dne padne stín v podobě surového a cynického lovce věna Murdstonea, jenž sňatkem připraví Davidovu maminku o majetek a dožene ji k smrti. Bezmocný chlapec se tak zcela ocitá v rukou cizích lidí, ať už v internátní škole nebo v přístavní dílně. Postava Murdstonea a jeho ďábelské sestry provází celým dětstvím a dospíváním. Na světě jsou však i vlídní a přátelští lidé. Díky nim David kdesi ve skrytu duše cítí, že i on má právo na důstojný život…

Slavný anglický spisovatel, mistr psychologické drobnokresby Charles Dickens (1812–1870), považoval Davida Copperfielda (1850) za své nejlepší dílo. Příběh mladíka, jenž se vyznačuje velkým, avšak „neukázněným“ srdcem, je částečně autobiografický (zejména v části, popisující hrdinovo dětství).

Dvoudílná americká adaptace režiséra Petera Medaka, nominovaná na cenu Emmy za kostýmy, maximálně respektuje literární předlohu, i když poněkud zmírňuje syrovost líčení a brutalitu některých scén.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu David Copperfield
Klasický román Charlese Dickense se opět dočkal filmové adaptace. Tentokrát držel režijní taktovku v ruce zkušený veterán a scientista Peter Medak. Mladý chlapec tak znovu prožívá přešťastné dětství se svou matkou, náhlý skok do pekla díky krutému otčímovi Murdstoneovi, nelaskavé prostředí školy a ubíjející práci v dětské fabrice. Naštěstí se ho ujme svérázná prateta Betsy, u níž v klidu dospěje, aby mohl získat zajímavé zaměstnání, zamilovat se a znovu se dramaticky střetnout s nenáviděným otčímem.
Prakticky všechny důležitější role byly dobře obsazeny, což se týká především Sally Field jako upjaté Betsy a výrazného představitele padoucha Murdstonea Anthony Andrewse. Tvůrci celkem rozumně užívají Dickensova-jemného rozumu a nepřehánějí to se sentimentem, takže až snímek svým neuspěchaným tempem dospěje na konec téměř tříhodinové kazety, nebudete myslím ani moc znudění.
Hogden Total Film 2000/4/97,

Autor/Zdroj: Hogden/Total Film


Popis / Obsah / Info k filmu David Copperfield
Zkušený „seriálový" režisér Peter Medak se ujal tentokráte televizního zpracování slavného románu Charlese Dickerrse David Copperfield. Dickensův román s mnoha autobiografickými prvky byl již zfilmován mnohokrát a zdá se, že svým tématem - putování malého dítěte ve světě mocných lidí i podivných figurek oslovuje stále nové diváky. Adaptace je rozdělena do dvou dílů a v poklidném, retrospektivně se odvíjejícím ději líčí cestu Davida Copperfeelda od dětství, poznamenaného bezmocí vůči lidem, určujícím jeho osud, až k dospělosti. Smrt rodičů postavila Davida životu čelem a uvalila ho do mnoha potíží a beznadějných situací. Vnímavý chlapec však díky ctižádosti a píli realizuje svůj velký sen stát se spisovatelem a po mnoha strastech konečně dospívá k životu naplněnému štěstím. - Tvůrci se bohužel nevyhnuli poněkud těžkopádnému a doslovnému převyprávění slavné literární předlohy. I přesto, že jde o zcela „ lineární " a srozumitelné vyprávění, působí snímek epizodickým a neuceleným dojmem. Je pojednán spíše jako ilustrace, bez hlubšího podtextu a Dickensovy mistrné psychologie. Postrádá také syrovost a krutost autorova líčení. Nelze mu však upřít působivé obrazové ztvárnění: kompozice kameramana Eleméra Ragályiho připomínají obrazy starých vlámských mistrů. Za povšimnutí stojí výrazný herecký výkon Sally Fieldové v roli rázné a podivínské tetičky Betsey Trotwoodové. - Snímek byl natočen v irských lokalitách.
Zuzana Zemanová Filmový přehled 2001/5/9,

Autor/Zdroj: Zemanová Zuzana/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Policejní pohádky strážmistra ...

22:30 - 23:49

24 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

ČT2 - Moulin Rouge

22:50 - 00:50

4 minut již uběhlo
116 minut zbývá do konce

NOVA - Comeback (2008) [TV seriál]

22:20 - 22:55

34 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Honeymoon - líbánky k nepřežit...

22:50 - 23:40

4 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Reklama