Zari
ohodnotit

DARYL / D.A.R.Y.L.

D.A.R.Y.L.

Žánr:
Rok:
1985
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
1.9.1989
„Sympatický omyl vědy s fenomenální pamětí a mimořádným citem.“
Popis / Obsah / Info k filmu DARYL / D.A.R.Y.L.
Desetiletého chlapce vyhodili z jedoucího auta. Najde ho starší pár a odvede do sirotčince. Jediné, co si pamatuje je jeho jméno: Daryl. Chlapce se ujmou pěstouni Joyce a Andy Richardsonovi a Daryl se stane ideálním synem. Jenže když se jeho fotografie objeví v místních novinách, přijdou si pro něj jeho "skuteční rodiče". Daryl se vrací na přísně tajnou vojenskou základnu - je to totiž robot a na rozkaz vlády má být zničen...

Zdroj: HBO Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu DARYL / D.A.R.Y.L.
Dětský sci-fi příběh o chlapci s elektronickým mozkem, který je na útěku z vojenského výzkumného ústavu, kde měl být jako nepovedený experiment odstraněn. Nepříliš záživný děj s několika málo povedenými scénámi předkládá otázku, kdy přestává být stroj strojem a stává se živou bytostí.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu DARYL / D.A.R.Y.L.
Britský film DARYL (odehrávající se ve Spojených státech) je dalším ze snímků, využívajících divácky osvědčených schemat, kodifikovaných Spielbergovým E. T. - Mimozemšťanem (máme možnost porovnat ho třeba s dějově i motivicky téměř totožným Carpenterovým Starmanem čt Badhamovým Číslo 5 žije). Režisér filmu, Australan Simon Wincer, má ve své filmografii díla s většími ambicemi (např. u nás uvedený Phar Lap); zde se však zcela podřídil hollywoodským praktikám. Vychází z rodinného melodramatu z malého města. Bezdětní manželé se ujmou desetiletého chlapce, postiženého ztrátou paměti, který se ale v novém prostředí rychle adaptuje. Možná jen, že je až příliš dokonalý... S objevením skutečných chlapcových „rodičů" přecházejí tvůrci na půdu sci-fi; jsou to totiž vědci, kteří chlapce sestrojili. A on je organickým robotem, pokusně vytvořeným pro vojenské účely (odtud těž jeho jméno DARYL, což je zkratka Data Analysing Robot Youth Lifeform - Data analyzující robot mladší životní formy). Pobyt mezi obyčejnými lidmi ho „polidštil", takže se už příliš neliší od kteréhokoli svého kamaráda: cítí lásku i strach a dává přednost čokoládové zmrzlině před vanilkovou. Pro armádu je však zmetek, kterého je nutno zničit. Následující pronásledováni ve stylu napína-vého thrilleru má pochopitelně ten nejlepší konec. Kladem filmu je vedle profesio-nality i humor, vycházející hlavně z konfrontací malého „cizince“ a jeho zvláštních dovedností s každodenní realitou: to vše z filmu činí příjemnou podívanou rodinné-ho typu.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama