Zari
ohodnotit

Dalších deset minut 1

Ten Minutes Older: The Trumpet

Žánr:
Rok:
2002
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
30.1.2003
„Sedm příběhů uvízlých v zátočině dravého proudu času. První povídkový film z dílny nejslavnějších nezávislých filmařů světa.“
Popis / Obsah / Info k filmu Dalších deset minut 1
„Čas je cosi jako řeka událostí a dravý proud. Neboť sotvaže se co objeví, už to uchvátí, a už přináší něco jiného, co také odnese" (Marcus Aurelius). Povídkový film z dílny nejslavnějších nezávislých filmařů světa Jima Jarmusche, Wima Wenderse, Aki Kaurismäkiho, Čchen Kchaj-ke, Spike Lee, Wernera Herzoga a Victora Erice.
Febiofest

Muž sní o těžké práci na sibiřských naftových polích po boku milované ženy (povídka A. Kaurismäkiho). Herečka se pokouší do kratičké přestávky mezi natáčením vměstnat kuřáckou pauzu (povídka J. Jarmusche). Řidič poznává během úzkostné jízdy pouští relativitu času a věčnost rock´n rollu (povídka W. Wenderse)… Tyto tři plus další čtyři filmové povídky dalších čtyř renomovaných moderních filmařů spojuje téma „času", prostor ohraničený deseti minutami a naprostá autorská svoboda – tak zněla tři zadání, jež dostalo všech sedm režisérů. Vznikl tak jedinečný a myšlenkově provokativní povídkový snímek, který se zmíněných zadání dotýká nejrůznějšími způsoby – černobíle či barevně, v žánru dokumentu poetického (jako Werner Herzog) či politického (Spike Lee), skrz tragikomickou miniaturu jako Aki Kaurismäki, filosofickou reflexi jako Wim Wenders či křehký snový příběh jako Čchen Kchaj-ke.Autoři výjimečného projektu se dotýkají „věčných" témat lidské existence, jakými jsou zrození, smrt a láska, pomíjivost okamžiku, věčnost mýtu a osudovost historie. Ze známých herců se v tomto filmu objeví např. Kati Outinenová, Markku Peltola či Chlöe Sevignyová. Snímek Dalších deset minut I. je součástí diptychu, který doplňuje prakticky současně natočený, stejně koncipovaný projekt s obdobně „hudebním" původním názvem
Ten Minutes Older: The Cello, jenž bude zanedlouho rovněž uveden do českých kin (jeho tvůrci jsou B. Bertolucci, C. Denisová, M. Figgis, V. Schlöndorff, Jean-Luc Godard, I. Szabó, M. Radford a J. Menzel).Autor/Zdroj: /Kino AERODalších deset minut je film, ojedinělý projekt v dějinách světové kinematografie, o jednom z nejzajímavějších námětů, kterým je ČAS.


Popis / Obsah / Info k filmu Dalších deset minut 1
Dvoudílný projekt Dalších deset minut (překlad původního názvu by ovšem byl O deset minut starší) vychází z obdobného nápadu jako snímek 11'09”01 (FP 10/2002), v němž jedenáct světových filmařů mělo v přesně vymezeném čase vyjádřit svůj vztah k osudnému datu teroristického útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku. Tentokrát producenti oslovili patnáct významných světových tvůrců s nabídkou, aby natočili desetiminutové epizody na téma času. Výchozím bodem se stal citát z Marca Aurelia: „Čas je řeka, neodvolatelný tok všeho, co bylo stvořeno. Jedno se objeví a další hned spěchá na jeho místo, aby i je smetlo zapomnění.“ Vše ostatní bylo věcí autorské volby. Ve filmu Dalších deset minut I s podtitulem Trubka tak sedm známých filmařů zvolilo různý přístup k tématu. Aki Kaurismäki se drží svého leitmotivu stárnoucích outsiderů, hledajících životní štěstí, Victor Erice se v černobílé poetické studii vrací do frankistického Španělska v roce 1940, Werner Herzog ve stylizovaném dokumentu vypráví o zániku kmene amazonských Indiánů, Jim Jarmusch natočil jemnou etudu o krátkém „odpočinku“ hollywoodské herečky při přestávce během natáčení, Wim Wenders zase pointovanou variaci s tématem „na cestě“, Spike Lee se v pozoruhodně sestříhaném politickém dokumentu věnuje dramatickému vývoji při posledních amerických prezidentských volbách, kdy došlo na Floridě k patové situaci, a Chen Kaige [Čchen Kchaj-ke] vypráví s poetickou nadsázkou anekdotu z dnešního Pekingu. – Jednotlivé epizody jsou uvozeny záběry plynoucí vody, sólem na trubku a kaligrafickými podpisy režisérů. – Pokračování Dalších deset minut II (s podtitulem Cello) by mělo mít u nás premiéru v říjnu 2003. Do tohoto dílu přispěli svými segmenty Bernardo Bertolucci, Mike Figgis, Jiří Menzel, István Szabó, Claire Denisová, Volker Schlöndorff, Michael Radford a Jean-Luc Godard. - Oba filmy jsou věnovány významným dokumentaristům, Lotyšcům Jurisi Podnieksovi (1950-1992) a Hercsi Franksovi [v ruském přepisu Gerc Frank] (1926), kteří mj. svým stejnojmenným snímkem z roku 1978 dali projektu původní název, a Američanu Chrisu Markerovi (1921).
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2003/


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama