Zari
ohodnotit

Ďáblova páteř

El espinazo del diablo

Další název:
Devil; Princ bez království; The Devil's Backbone; Diablova chrbtica (SK)
Rok:
2001
Délka:
106 minut
„Děsivé příběhy z vrcholící občanské války se vkradou i do stěn zpustlého sirotčince.“
Popis / Obsah / Info k filmu Ďáblova páteř
POZOR SPOILER

Z letadla jsou vypuštěny bomby. Dva muži jedou s malým chlapcem na nějaké osamělé sídlo. Jedna bomba je zrovna zde, uprostřed velkého dvora. Prý je již deaktivovaná, tvrdí žena, která zde žije. Chlapec se jmenuje Karlos. Ten uvidí nějakého ducha, ale hned je osloven dalším klukem s kamarádem, který nemluví. Ihned se všichni spřátelí.
Muži chtějí aby zde chlapec zůstal. Žena která zde vládne je však nechce. I tak je málo potravin pro ty, kteří tu již jsou. Nakonec však Karlosův poručník odjíždí a kluka zde ponechává. Ten dostává postel číslo dvanáct a opět vidí ducha. Ten vylije vodu, ale je to na Karlose. Starší chlapec Jaime trvá na tom, aby přinesl novou a Karlos zase trvá na tom, aby šel s ním. Tak se stane, že je Karlos v kuchyni svědkem něčeho, co rozhodně vidět neměl. Totiž skrytý trezor a učitele Jacinta, který se jej pokoušel otevřít. Karlos opět chvíli pronásleduje ducha, a nakonec prchá i s vodou. Ovšem džbán mu rozbijí kluci střelou z praku. A tak jej načapá i učitel Jacinto. A Karlos dostane trest. Svého spolu účastníka však neprozradí.
Je zde další konflikt s Jaime, při kterém se málem utopí, nebýt Karlose samotného.
Učitel se miluje s jednonohou paní Carmen a po této akci jí ukradne další klíče o kterých si myslí, že by mohly trezor otevřít.
Kluci mluví o strašidle, které má souvislost s bombou a zmizelém klukovi jménem Santi. Je to snad onen duch? Asi ano s Karlos se s ním setká tváří v tvář.
Učitel se pohádá kvůli zlatu a je vyhoštěn. Starý Dr. Casares organizuje odjezd dalších lidí. Conchita postřelí vrátivšího se Jacinta a ten zapaluje benzínové výpary, které po chvíli explodují a jsou zde první mrtví.
Situace začíná přituhovat. Už je jasné, jak to bylo se Santim a kdo to viděl. Právě tento svědek to vypráví Karlosovi. Conchita, která šla do města pro pomoc, narazí na Jacinta, ten na ni vytáhne nůž.
Duch žádá Karlose, aby mu přivedl Jacinta. Ten se zde však objevuje sám se zbraní v ruce. Jeho touha po zlatě je šílená. Když donutí děti odhrabat suť po explozi, objeví se trezor. Jacinto s dvěma kumpány se pokouší dostat do něj, ale moc jim to nejde.
Děti jsou zamčeny, ale přesto se pokouší utéci.
Jacinto konečně nalézá klíč od trezoru, ale zůstává sám. Konečně si bere zlato a chytá se odejít.
Jenže to asi nebude jen tak...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Ďáblova páteř
V předvečer druhé světové války je Španělsko plně v zajetí vlastních rozbrojů. Generál Franco tvrdě útočí na opoziční republikány. Rozrušená společnost je vedena již jen zákony zabezpečujícími vlastní přežití. Desetiletý Carlos, sirotek jednoho z padlých republikánů, se dostává do sirotčince, který vede invalidní ředitelka Carmen spolu s profesorem Casaresem, jenž pro umocnění mužnosti popíjí líh z naložených lidských embryí. Záhy po příchodu začíná Carlose navštěvovat přízrak chlapce, který se za záhadných okolností z ústavu ztratil. Pátrání po Santiho stopách přivedou Carlose k nečekanému objevu. V podzemních prostorách strašidelného sirotčince je ukryto zlato střežené frankistickým patolízalem, bezcitným a surovým Jacintem. Carlos stejně jako kdysi Santi, toto tajemství nedopatřením odhalil, a nyní je čas za něj zaplatit. Citlivé prolínání historických témat s umně vygradovaným hororovým příběhem patří mezi oblíbené postupy mexického režiséra Guillerma del Toro, jenž je mj. i autorem mezinárodně oceňovaného snímku Stroj času.

Zdroj: Česká televize


Popis / Obsah / Info k filmu Ďáblova páteř
Španělsko koncem 30. let, poslední dny občanské války. Desetiletý Carlos, jehož otec, republikán, byl zabit v boji, je svým poručníkem zanechán v sirotčinci Santa Lucía, depresivní stavbě uprostřed vylidněné krajiny, kam jsou sváženi sirotci po obětech války. Ponuré chodby budovy v sobě skrývají nejen neřestné vztahy dospělých protagonistů - jednonohé ředitelky Carmen, profesora Casarese, mladé učitelky Conchity a agresivního školníka Jacinta -, ale v den svého příjezdu se v nich Carlos setkává i s přízrakem chlapce, který se nepřetržitě snaží navázat s ním kontakt. Z živých pak musí čelit především nejstaršímu ze sirotků, potměšilému a nepřátelskému Jaimemu. Záhy začne mít Carlos podezření, že dětský duch s nejasnými úmysly je duchem bývalého žáka Santiho, který před časem zmizel za záhadných okolností. Santiho duch použije nového obyvatele sirotčince k tomu, aby krutě a nečekaně splatil krvavý dluh svému vrahovi.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Irena Koucká

Koucká Irena

Naposled navštívené:
Irena Koucká

Koucká Irena