Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Cosmopolis
Cosmopolis představuje jeden den v životě osmadvacetiletého multimilionáře Erica Packera, kdy projíždí Manhattanem ve své limuzíně a chce se nechat ostříhat. Jeho cesta napříč městem se stává téměř vrcholnou výpravou s bizarními událostmi a autentickou přehlídkou bláznivých postav podél cest v kraji, který zachycuje moderní duši Západu na konci tisíciletí.

Produkce Cosmopolisu je spojena se dvěma největšími vypravěči moderní doby: oceněný autor Don DeLillo a uznávaný filmový režisér David Cronenberg. Jejich projekt je skutečnou mezinárodní produkcí. Beze sporu jednou z hlavních sil americké literatury je právě DeLillova práce, která bývá označována za frenetickou a velice vizuální s akcí, jež se odehrává v New Yorku během čtyřiadvaceti hodin.


Autor: Yontalcar

Popis / Obsah / Info k filmu Cosmopolis
Mladý finanční makléř Eric Packer má namířeno k holiči. Cestou přes město v luxusní opancéřované limuzíně úřaduje pod dohledem své ochranky. Starosti mu dělá čínská měna, která překvapivě posiluje. Během celodenní jízdy se finančník setkává s poradci, s manželkou, s příležitostnými milenkami a posléze s mužem, který ho chce zabít. – Scenárista a režisér David Cronenberg se v thrilleru Cosmopolis věrně drží dialogů ze stejnojmenné předlohy amerického prozaika italského původu Dona DeLilla, odehrávající se v roce 2000. V jeho vizuálně vytříbeném snímku ovšem zůstává stranou protagonistův vnitřní svět. Divák se špatně orientuje v tom, kdo je kdo, proč a odkud se v limuzíně objevil. Také to, o čem Packer se svými „spolucestujícími“ mluví, je na hranici srozumitelnosti či spíše za ní; jde většinou o finančnické záležitosti, makroekonomické úvahy nebo o burzovní zprávy: zpočátku vzbuzují zvědavost, později však otupují pozornost, i když jsou zpestřeny několika návštěvami různých restaurací, sexem, lékařskou prohlídkou a vraždou. Ve filmu se téměř neustále mluví, jen výjimečně dochází k bizarním (a tím pádem osvěžujícím) momentům. Eric začíná den jako úspěšný bohatý mladý muž a končí jej jako napůl ostříhaný, ušmudlaný, zubožený chlápek bez saka a bez kravaty. Vizualizace upadajícího kapitalismu, popsaná v knize, se příliš nepovedla, ale obraz zpupného člověka, který měl peníze, moc a mohl téměř cokoli, je výstižný a výkon Roberta Pattinsona překvapivě prožitý.
-kat-, Filmový přehled 2012/9


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Komisař Montalbano (1999) [TV ...

23:50 - 01:45

90 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Souboj titánů

00:50 - 01:45

30 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

00:40 - 01:40

40 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

00:45 - 01:45

35 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dean Jacobson

Jacobson Dean

Naposled navštívené:
Dean Jacobson

Jacobson Dean