Zari
ohodnotit

Company

The Company

Další název:
Společnost
Žánr:
Rok:
2003
Délka:
112 minut
Premiéra v ČR:
7.10.2004
„Milostný dopis umělcům, kteří pracují ve výjimečně náročném a expresivním prostředí tance.“
Popis / Obsah / Info k filmu Company
Loretta Ryanová (Neve Campbellová), které nikdo neřekne jinak než Ry, je mladá ambiciózní tanečnice. Jako slibná členka špičkové taneční skupiny z Chicaga konečně dosahuje úspěchu a zúročuje svůj talent. Její sny o „velké“ kariéře i osobní problémy ji však pozvolna ochromují. Důležitou roli v jejím životě hraje její nový šéf a přítel Josh (James Franco), zkušená kolegyně Harriet (Barbara E. Robertsonová), která se ocitla v zenitu své kariéry, i sebevědomý a protřelý umělecký ředitel souboru Alberto (Malcolm McDowell). Profesionální řevnivost a různé majetnické pudy, touha naplnit vlastní život láskou i tvůrčí proces, jehož výsledkem může být dokonalé umělecké dílo slaďující „nehmotnou“ hudbu s „tělesným“ světem tanečníků – to vše hraje v příběhu klíčový význam.
Proslulý americký nezávislý režisér Robert Altman (Hráč, Dr. T a jeho ženy, Gosford Park) se v tomto svém novém mistrovském díle nechává inspirovat fascinujícím světem tance. Autenticita a neotřelé vizuální i reflexívní bohatství dramatu Company vychází z jedinečného pohledu Altmana na svět profesionálních tanečníků s jejich osobními i profesionálními touhami.
Kino Aero


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Company
Chicagský soubor Joffrey Ballet byl založen v roce 1956 a dnes patří k nejlepším tanečním formacím ve světě. Snímkem Company vyjadřuje režisér Robert Altman svůj obdiv k jeho výrazné a nápadité baletní tvorbě a k lidem, jejichž celoživotní vášní je právě tanec. Každý z tanečníků má soukromý život, ovšem všechno jde stranou, začínají-li zkoušky nového představení. Robert Altman nezastírá fascinaci moderním tancem a originálními choreografiemi, ale s poměrně značným odstupem ukazuje i svět tanečníků s jejich všedními starostmi, touhami, láskami a s profesní posedlostí. Obsáhlé ukázky z jednotlivých inscenací Joffrey Balletu jsou pospojovány jednoduchým příběhem talentované tanečnice Ry, která stoupá vzhůru a zároveň po rozchodu s kolegou nachází nový milostný vztah. Scenáristka si ovšem všímá i dalších postav, především excentrického uměleckého šéfa souboru Alberta Antonelliho (v podání Malcolma McDowella), dále stárnoucí primabaleríny Deborah, několika tanečníků nebo skutečných choreografů Lara Lubovitche a Roberta Desrosierse. Robert Altman tak vytvořil další skupinový portrét nevšedních lidí, tentokrát ovšem bez svého příslovečného sarkasmu. Podařilo se mu na plátně zaznamenat i unikátní ukázky ze vzniku baletních představení. Ve svém díle tak spojuje fikci s dokumentem. - K filmu je připojen český krátký snímek Béčka (FP 9/2004z, str. 40).
-kat-, Filmový přehled 2004/9


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Na stopě (2000) [TV pořad]

22:40 - 23:04

21 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Rockerky (2002)

22:55 - 00:30

6 minut již uběhlo
89 minut zbývá do konce

NOVA - Na vaší straně

22:55 - 23:40

6 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Prima - Honeymoon - líbánky k nepřežit...

22:55 - 23:45

6 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Reklama