Zari
ohodnotit

Co kdybychom žili společně? [DCP]

Et si on vivait tous ensemble?

Další název:
All Together
Rok:
2011
Délka:
92 minut
Premiéra v ČR:
29.11.2012
„Stáří neutečeš, ale domovu důchodců třeba ano.“
Popis / Obsah / Info k filmu Co kdybychom žili společně?
Celý život se kamarádili. Teď jich zbylo pět a mají na krku osmdesátku. Někdo svou nemoc, úspěšně tají, jiný zas sám netuší, jak vážně je nemocný. Rodinní příslušníci a možná i společnost by je nejraději viděli v domově důchodců. Ale oni se rozhodli si pomoci. Když odejde jeden z partnerů, který o druhého pečoval, jsou tu přece kamarádi.

Hvězdně obsazený snímek, ve kterém hraje 78letý Pierre Richard, 74letá Jane Fondová či 82letý Claude Riche je hořkou komedií, která nás všechny jednou čeká – stáří. Nic převratného se tam neděje a přece jde o to nejdůležitější svobodu a důstojnost ve stáří.

Pět vitálních důchodců se rozhodlo, že budou žít společně a vzájemně se budou držet. Příliš dlouho se přátelili, než aby mezi nimi občas nezazněly hořké tóny, nevyřčená, ale sdílená tajemství, nezhojené rány. Ale mají se rádi a jsou tu jedni pro druhé.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Co kdybychom žili společně?
Jean je romantický revolucionář, ale užívá si radostí buržoazního životního stylu se svou ženou Annie. Jeanova manželka, psychiatrička v důchodu si neustále stěžuje, že nevidí dostatečně často všechny své děti a vnoučata. Albert je příjemný, ovšem senilní muž, zcela v kontrastu se svou americkou manželkou, Jeanne, bývalou profesorkou na univerzitě, která trpí rakovinou. Vdovec Claude je stárnoucí děvkař, jenž s chutí pronásleduje prostitutky. Při jedné návštěvě své milé přítelkyně po vystoupání příliš mnoha schodů dostane drahý Claude infarkt. Než by se dívali, jak chřadne v domově důchodců, se jeho přátelé rozhodnou, že budou všichni žít společně ve velkém domě Annie a Jeana. Přidá se k nim Dirk, mladý německý student etnologie, který dělá výzkum francouzské stárnoucí populace.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 31.08.2013 CX


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Co kdybychom žili společně?
Annie, Jean, Claude, Albert a Jeanne jsou nerozlučnými přáteli více než čtyřicet let. Když jim paměť i srdce začínají pomalu vypovídat službu a na obzoru je přízrak domova důchodců, vzepřou se a rozhodnou se žít společně. Nápad je to přinejmenším bláznivý. Avšak i přesto, že občasné neshody probouzí staré a zasuté vzpomínky, začíná se tu nádherné dobrodružství – společný život v komunitě. V sedmdesáti pěti letech!
Festival francouzského filmu


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Co kdybychom žili společně?
Koproduční francouzsko-německá smutná komedie Co kdybychom žili společně? režiséra a scenáristy Stéphana Robelina je o stáří, o Alzheimerově chorobě i o pokoře, vyrovnanosti a o síle vzdorovat okolnostem. – Manželské páry Annie a Jean, Jeanne a Albert a svobodný sukničkář, fotograf Claude, se přátelí od mládí. Annie s Jeanem bydlí ve velkém domě, a tak se pětice sedmdesátníků rozhodne žít pod jednou střechou. Soužití není snadné, ale pro všechny je určitým vysvobozením z všednodennosti a obohacením života; ten sice není jednodušší než dříve, ale stává se dobrodružnějším. Záhy vyjdou najevo individuální odlišnosti a nešvary, ale i dávné nevěry. Staří lidé se ovšem s novou realitou vyrovnají, a i když Jeanne zemře a Albertova Alzheimerova choroba se zhoršuje, dokáží se s pomocí mladíka Dirka, který se o ně stále více stará, společně vzepřít potomkům a pokračovat v životě podle svého. – Snímek má hvězdné obsazení, tendenční dialogy a vtipné či sentimentální momenty; postavy jsou typizované (sukničkář, sklerotik, intelektuálka, pragmatička, věčný rebel), a proto i poněkud povrchní.
-kat-, Filmový přehled 2013/2


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama