Zari
ohodnotit

Cnostný Metod

Další název:
Ctihodný Metod
Žánr:
Rok:
1979
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
1.6.1980
„Tragikomedie o rodině z hříšné Bratislavy, ve které faleš potlačila lásku i morálku“
Popis / Obsah / Info k filmu Cnostný Metod
POZOR, SPOILER

Bratislava roku 1940. Do jedné z vil se stěhují její noví obyvatelé - rodina Metoda Šubíka. Ten také hned poté dostává slib na pozici s platem pěti tisíc měsíčně. Jenže i to je Metodově ženě málo. Když se jí známá pochlubí náušnicemi za osm tisíc, chce mít také více peněz.

Zatímco tatík arizuje podle přání a financí, syn se doučuje matematiku. Tatík je pozván do nočního podniku jako odměnu za arizaci. Zde později tatík pospává s majitelkou. Jenže i to je mu málo, tak se pokusí, stejně jako syn, o služebnou Hanku. Málem je načapán manželkou, ale prchne a Hanka je vyhozena. Dostává se do podniku, kde ji také nalézají jak otec, tak i syn. Otec ji chce nahoru na pokoje, ale Hanka odmítá poslušnost a veřejně jej zostudí. Proto je ihned vyhozena.

Syn tlačí na otce, aby ji našel, a on tedy zajde za mužem, který by to mohl dokázat. A pak přijde den, kdy je Metod vyznamenán a nedaleko se tisknou letáky. Ono se to totiž samozvanému vládci světa drobet vymklo z ruky a jeho elitní armáda u Stalingradu narazila.

Metodův syn Cyro je už definitivně u odboje. Při jedné z akcí je nucen se s kamarádem ukrýt ve veřejném domě. Zde narazí na Hanku, která mu řekne, jak to bylo tehdy s jejím vyhazovem, a také mu řekne, že tento dům patří jeho matce. Cyro doma vybere otci peníze, sebere matce šperky a zanese to všechno Haně. Doma pak prohlásí, že si ji vezme za ženu. Prosadí svou?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Cnostný Metod
Metod Šubík je bezvýznamný úředníček, kterého vlna změn po vzniku tzv. Slovenského štátu vynesla až na ministerstvo. Autoři líčí postupnou morální degradaci někdejšího ctnostného provinčního maloměšťáka v cynického souputníka představitelů tehdejšího klerofašistického režimu; současně na postavě jeho syna Cyrila demonstrují krystalizující odcizenost dvou generací, ústící až v otevřený konflikt mladého muže s jeho zaprodanými rodiči.

Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Cnostný Metod
Satirická tragikomédia z obdobia vojnovej Slovenskej republiky o postupnej morálnej degradácii provinčného malomeštiaka a jeho premene na cynického stúpenca dobového politického a mocenského režimu.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Zajímavosti z regionů

06:00 - 06:35

9 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Nové objevy v Pompejích

06:00 - 06:50

9 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

NOVA - Holčička z iglú (2012) [TV ser...

06:05 - 06:15

4 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:05 - 06:30

4 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Divoké sny Maxipsa Fíka

Divoké sny Maxipsa Fíka
Divoké sny Maxipsa Fíka

Naposled navštívené:
Divoké sny Maxipsa Fíka

Divoké sny Maxipsa Fíka
Divoké sny Maxipsa Fíka