Zari
ohodnotit

Chvíle rozhodnutí

Trenutki odločitve

Další název:
Trenuci odluke; Moments of Decision
Žánr:
Rok:
1955
Délka:
101 minut, 2705 metrů
Popis / Obsah / Info k filmu Chvíle rozhodnutí
Dva roky po romantické komedii Vesna natočil Čáp pro slovinské studio Triglav film snímek ve zcela jiném žánru. Válečné drama Chvíle rozhodnutí zapadalo do tehdejší jugoslávské kinematografie svým zaměřením na období druhé světové války, konkrétně na partyzánské hnutí. Nezvyklý je však jeho odklon od preferovaného narativu. Oficiální ideologie totiž odboj zásadně neproblematizovala, naopak plošně odsuzovala a černobíle prezentovala další aktéry válečného konfliktu (zejména Němce a četniky).

Nerespektováním očekávané adorace partyzánského hnutí se Čáp dopustil bezprecedentního prohřešku. Chvíle rozhodnutí se proto staly prvním slovinským filmem, do kterého zasáhla cenzura. Přístup českého filmaře přitom nebyl nijak extrémní, představitelé tzv. černé vlny, kteří začali tvořit o deset let později, pojali válečnou tematiku mnohem radikálněji. Navzdory vynuceným úpravám zůstal v Čápově dramatu čitelný důraz na důležitost smíření a nesprávnost předpojatosti.

Od počátku napínavý film se soustředí na vykreslení psychologie jednotlivých postav řešících svá individuální morální dilemata. Lékař sloužící v nemocnici operuje postřeleného partyzána a tato událost vede k řetězu akcí charakterizovaných názvem snímku – hrdinové jsou stavěni před mezní rozhodnutí, jaká bývají během války na denním pořádku. Nebezpečný únos sanitky a odvoz těžce zraněného partyzána dostane lékaře mezi příslušníky národněosvobozeneckého hnutí, kteří se skrývají, neustále utíkají a čelí strachu o život svůj i svých nejbližších. Především sebereflexi ústředního protagonisty, stejně jako odklon od kolektivního hrdiny, vnímali nejvyšší straničtí představitelé problematicky.

František Čáp se během své kariéry rád vracel ke spolupráci se stejnými herci. Zde ztvárnil hlavní postavu doktora Stane Sever, mladého šoféra Franek Trefalt a v menší roli se objevil Janez Čuk – všechny Čáp znal ze svého slovinského debutu Vesna.

Marie Barešová
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

21:10 - 21:55

31 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Pluk mizerů

21:00 - 22:05

41 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

21:40 - 22:50

1 minut již uběhlo
69 minut zbývá do konce

Prima - Kriminálka Kraj (2022) [TV ser...

21:40 - 22:40

1 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Daniel Gélin

Gélin Daniel

Robertson Dean

Dean Robertson

23

23
23

Wickie und die starken Männer

Wickie und die starken Männer
Wickie und die starken Männer

Naposled navštívené:
Daniel Gélin

Gélin Daniel

Robertson Dean

Dean Robertson

23

23
23

Wickie und die starken Männer

Wickie und die starken Männer
Wickie und die starken Männer