Zari
ohodnotit

Chuť vody [TV film]

Žánr:
Rok:
1982
Délka:
80 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Chuť vody
Náměstek továrny Chemakol (Karel Heřmánek) rozhodne, aby dělníci, kteří mají na starosti cisterny, vylili zbytek herbicidů, které továrna potřebuje pro výrobu, rozředěné do řeky. Ti se ale zaleknou, že zahubí ryby v řece a potají vylijí rozředěný herbicid na odstavné kolejiště továrny. Splašky však prosáknou do podzemní vody a zamořují studny nedaleké obce. Místní obyvatele postupně obtěžují zdravotní problémy, vyplývající z nakažené vody. V televizním filmu poté můžeme sledovat postoje k situaci jednotlivých účastníků (místního lékaře, předsedy MNV, ředitele vodohospodářského odboru kraje apod.) včetně střetu dvou hlavních postav - okresního hygienika (Vlado Müller) a náměstka Chemakolu (Karel Heřmánek), který se snaží krýt si záda, neboť vše svým rozhodnutím zapříčinil.


Autor: Frolíček

Popis / Obsah / Info k filmu Chuť vody
POZOR SPOILER

Na vlakovém nádraží probíhá posun. Na jednom z vagónů, přesněji řečeno na cisterně, je nakreslená lebka s hnáty. Náměstek Chemapolu inženýr Justín Moncol se o této cisterně dozví od pracovníka Benka, který mu také hlásí, že v ní je ještě přes tři kubíky kerogenu. Jenže do půlnoci musí být cisterna volná. Benko tedy dostává příkaz vypustit to naředěné do řeky. Benko dá příkaz dalšímu muži, a to Jožkovi Gargulákovi. Ten rozkaz splní, ale ne doslova. Vypustí obsah do kanálu a něco také jen tak, mezi koleje.

Starý dárce krve Vinco z obce Dúbravy je najednou odmítnut. Prý jeho krev není v pořádku a je třeba udělat nové testy. Je to již třetí člověk z této obce. Právě v ní se má slavit výročí pět set let jejího trvání. A právě do příprav přichází předsedovi ukázat pokus s rybami právě onen odmítnutý dárce krve. Jedna z pokusných rybiček lekne, když ji dá do vody ze své studny. Předseda o závadné vodě již ví, a již nějaké kroky udělal. Proto sem přicházejí dvě laborantky.

Okresní hygienik navštíví náměstka - a nedá se říci, že by si padli do noty.

V hospodě si dělají chlapi legraci z Vinca, který veřejně mluví o otrávené vodě. On se na to ptá Andreje, svého kamaráda, zda o tom něco neví. Ten však svou účast a pomoc Gargulákovi zapře. Před celou hospodou.

Hygienik nalézá mezi kolejemi flek po vypuštěné látce a udeří na Jožku. Ale ten se k ničemu nezná.

Ve vesnici zemře dítě na leukémii. Ale stejně jde řeč, že to bylo hygienicky závadnou vodou. I Jožko vidí pohřeb a následně přináší Vinco zprávu, že se oběsil.

Okresní hygienik nato všem přítomným oznamuje, že veškeré podklady již má bezpečnost. A náměstek, tlačen okolnostmi, nabízí úplatek…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Chuť vody
Televízny film - príbeh takpovediac detektívny, v ktorom sa autori usilujú vypátrať, kto je zodpovedný za znečistenie vodného zdroja a ohrozenie zdravia mnohých ľudí.

Zdroj: RTVS


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

06:25 - 07:15

26 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Dcery a synové divočiny

06:50 - 07:45

1 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

NOVA - Chuggington - Veselé vláčky (2...

06:05 - 06:55

46 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:45 - 07:00

6 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Reklama