Zari
ohodnotit

Cesta za Svatým Diegem

El Camino de San Diego

Další název:
The Road to San Diego; Púť k Svätému Diegovi
Žánr:
Země:
Rok:
2006
Délka:
98 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Cesta za Svatým Diegem
Ceny: MFF San Sebastián 2006: Zvláštní cena poroty; MFF Havana 2006: Druhá cena - Grand Coral

Když před půl stoletím Eva Perónová (manželka argentinského prezidenta, známá taktéž jako Evita) zápasila se smrtí, davy obyčejných Argentinců se sjížděly do její blízkosti, povzbudit ji a přispět všemožnými dary k jejímu uzdravení. V roce 2004 se podobná situace opakovala, když byl hospitalizován Diego Armando Maradona, legenda argentinského fotbalu. To se stalo základní inspirací Sorínova příběhu.

Mladík „Tati" Benítez žije v severoargentinské provincii Misiones, ve vesničce Pozo Azul. Všude kolem bují vegetace, jejíž život ruší jen pily dřevorubců. Tati je jedním z nich. Přijde však krize a on se ocitne bez práce, ale mnohem větší tragédií pro něj je zpráva o srdečních problémech jeho idolu Maradony. Jeho papoušci nepřestávají křičet „Marado, Marado" a Tati chce pomoci. Věří, že se mu podaří dostat do Maradonovy blízkosti a předat mu svůj kuriózní dar. A tak podniká dalekou cestu autostopem napříč pampou. Společně s naivním, otevřeným cestovatelem Tatim poznáváme cestou zvláštní postavičky: od řidiče sanitky přes řidiče kamiónu až po prostitutku. Režisér načrtává život lidí nižších vrstev - a také podivný mix víry v Argentině, kde vedle sebe koexistují kromě křesťanství (postava kněze) i staré lidové tradice (bůžek Gauchito Gil) a uctívání nemocného fotbalového poloboha.

Název „El camino de San Diego" je slovní hříčka, jež odkazuje ke slavné „el camino de Santiago", tj. k cestě do Santiaga de Compostelly (v hispánském světě), notoricky známé křesťanské pouti.

Režisér znovu užívá svoji minimalistickou metodu, realistickou co se týče herectví, stylizovanou v pečlivé výstavbě kompozic a barev. Využívá pouze neherce, v případě Beníteze ani nezmění jméno. Jeho manželka je jeho partnerkou i ve skutečnosti. Většina epizodních postav hraje sama sebe, čímž vzniká mimořádně přirozený, lidský dojem. Působivou hudbu k filmu složil Sorínův syn Nicolás.

Ondřej Kaláb, 36.LFŠ 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Cesta za Svatým Diegem
Komediálny road-movie o mužovi, ktorý sa vydáva na cestu Argentínou, aby osobne stretil svoj idol - veľkého Diega Maradonu.

Božský Diego Maradona je pre Argentínu viac, než len skvelý a často i kontroverzný futbalista. Je to fenomén, ktorý je často predmetom až nábožného ucitevania. Keď ho v roku 2004 hospitalizovali kvôli srdečnej príhode, naplno sa ukázal rozsah tohto fenoménu. Hrdinom komediálneho road-movie je mladý lesný robotník, ktorý verí, že keď sa mu podarí dostať do Maradonovej blízkosti, jeho život sa zmení. Vydáva sa teda naprieč krajinou, aby svoj idol stretol a odovzdal mu jeden veľmi špeciálny dar...

RTVS


Popis / Obsah / Info k filmu Cesta za Svatým Diegem
Keď v zime roku 1952 Eva Perónová zápasila v Buenos Aires so smrťou, rozpútala sa vlna množstva demonštrácií. Davy obyčajných Argentínčanov sa snažili prispieť k jej záchrane a dostať sa do jej blízkosti. Stala sa pre nich práve takým nedosiahnuteľným symbolom ako o pol storočia neskôr legendárny futbalista Diego Armando Maradona. Potom, čo bol 17. apríla 2004 hospitalizovaný v Buenos Aires pre srdcovú príhodu, zopakoval sa rovnaký fenomén až nábožného zbožňovania. Protagonista komediálneho príbehu, mladý lesný robotník „Tati“ Benítez, verí, že keď sa mu podarí dostať do Maradonovej blízkosti a spoznať modlu osobne, aj jeho život sa zmení k lepšiemu. A tak naivný pútnik podnikne cestu zo zabudnutého mestečka na severe Ar-gentíny naprieč pampou, aby svojmu idolu osobne odovzdal kuriózny dar...
Film získal Zvláštnu cenu poroty na MFF v San Sebastiane 2006.
18 AFF 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Cesta za Svatým Diegem
Mladý lesní dělník „Jati" Benitéz bezmezné obdivuje Diega Maradonu. Když je 17. dubna 2004 tato modla nejen argentinských fotbalových fanoušků nečekaně hospitalizována v Buenos Aires, rozhodne se Tati podniknout odyseu napříč Argentinou do hlavního města, aby předal svému idolu vskutku nevšední dar...

Protagonista Sorinova příběhu mladý lesní dělník a mistr sekery „Tati" Benítez najde ve své rodné provincii Misiones torzo stromu, které mu svou podobou připomíná jeho fotbalový idol Diega Maradonu. Dostane se k němu zpráva, že slavný fotbalista leží v nemocnici v Buenos Aires se srdečními potížemi. Znenadání se rozhodne, že se vydá z divokého severu tisíc kilometrů do argentinské metropole, aby svému idolu osobně předal kuriózní dar a poznal tuto argentinskou modlu osobně. Režisér Sorín mísí mystiku, ironii a sebekritiku. Hrdinu očekávají náhodná setkání, která mu připraví nespočet dobrodružství. Film je založen na reálné situaci, kdy legendární fotbalista Diego Armando Maradona poté, co byl 17. dubna 2004 hospitalizován v Buenos Aires kvůli srdeční příhodě, vyvolal vlnu až nábožné adorace vůči své osobě.
katalog 1. Festivalu nad řekou


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama