Zari
ohodnotit

Cesta času

Voyage of Time: Life's Journey

Žánr:
Rok:
2016
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
31.8.2017
„Fantastická výprava k počátku všeho.“
Popis / Obsah / Info k filmu Cesta času
Bezmála čtyřicet let se ve vizionářské mysli jednoho z nejvýznamnějších amerických režisérů Terrence Malicka rodila myšlenka na ambiciózní esej, která nakonec dostala tvar filmu Cesta času. Snímek se nezabývá ničím menším vznikem, vývojem a zánikem známého vesmíru, životním cyklem sluneční soustavy. V centru Malickovy pozornosti pochopitelně leží evoluce různých živých forem, jejich rozmanité podoby, proměny od jednobuněčných organismů až po formování lidské civilizace. Na tvorbě unikátního dokumentu se podílela celá řada významných osobností vědeckého světa, paleontologové, biologové, astrofyzici z prestižních pracovišť po celé Zemi. Rozšířenou celovečerní verzi, která vznikla společně s kratším IMAX střihem, doprovodil poetický komentář slavné herečky Cate Blanchett. Její uhrančivý hlas klade otázky, jež lidstvo provází od nepaměti. Malick tak pokračuje v ohledávání kořenů existence člověka, které dostalo jasnou podobu v ceněném filmu Strom života.

Film Europe CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Cesta času
Třiasedmdesátiletý americký auteur Terrence Malick se řadí mezi tvůrce se zásadním vlivem na současnou podobu nezávislého filmu. Jeho výrazně metafyzické snímky, vynikající brilantní kamerou a úzkým sepětím člověka a krajiny, patří ke klasikám americké kinematografie a inspirovaly celou řadu mladších tvůrců. Absolvent Harvardovy univerzity v oboru filozofie se prosazoval pomalu a složitě, nicméně už jeho rané filmy, „zabijácká“ roadmovie Zapadákov (Badlands, 1973) a drsná romance Nebeské dny (Days of Heaven, 1978), prezentují autora s ucelenou a originální poetikou. Dlouhou tvůrčí odmlku v 70. a 80. letech zčásti způsobilo zklamání z neúspěšné přípravy „vesmírné epopeje“ Qasida. K realizaci její pozměněné verze nakonec došlo až v roce 2016 pod názvem Cesta času.

V centru eseje a Malickovy pozornosti leží evoluce různých živých forem, jejich rozmanité podoby a proměny od jednobuněčných organismů až po formování lidské civilizace. Na tvorbě unikátního dokumentu se podílela celá řada významných osobností vědeckého světa, paleontologové, biologové i astrofyzici z prestižních pracovišť po celé Zemi.

Rozšířenou celovečerní verzi, která vznikla společně s kratším, 45minutovým sestřihem pro IMAX namluveným Bradem Pittem, doprovodil poetický komentář slavné herečky Cate Blanchettové. Její uhrančivý hlas klade otázky, jež lidstvo provázejí odpradávna. Malick tak dokumentaristicky navazuje na své pozdní tvůrčí období, v němž ohledává kořeny existence a identity člověka a které dostalo jasnou podobu ve filmové poémě Strom života (The Tree of Life, 2011) oceněné Zlatou palmou v Cannes. Cesta času, která loni soutěžila na festivalu v Benátkách, je syntézou celé řady témat, která v Malickově tvorbě rezonují od počátku. A také dílem nesporně ambiciózním, které se pokouší dotknout samotného mysteria bytí.

Vít Schmarc
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017


Popis / Obsah / Info k filmu Cesta času
Takmer štyridsať rokov sa vo vizionárskej mysli jedného z najvýznamnejších amerických režisérov Terrenca Malicka rodila myšlienka na ambicióznu esej, ktorá nakoniec dostala tvar filmu Cesta času. Film sa nezaoberá ničím menším ako vznikom, vývojom a zánikom známeho vesmíru, životným cyklom slnečnej sústavy. V centre Malickovej pozornosti pochopiteľne leží evolúcia rôznych živých foriem, ich rozmanitej podoby, premeny od jednobunkových organizmov až po formovanie ľudskej civilizácie. Na tvorbe unikátneho dokumentu sa podieľal celý rad významných osobností vedeckého sveta, paleontológovia, biológovia, astrofyzici z prestížnych centier z celého sveta. Rozšírenú celovečernú verziu, ktorá vznikla spolu s kratším zostrihom pre IMAX , sprevádza poetický komentár slávnej herečky Cate Blanchett. Jej uhrančivý hlas kladie otázky, ktoré prevádzajú ľudstvo odjakživa. Malick tak pokračuje v odhaľovaní koreňov existencie človeka, ktoré dostalo jasnú podobu v oceňovanom filme Strom života.

Film Europe SK


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Na cestě po Mazurských jezerec...

16:35 - 17:05

16 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Dcery a synové divočiny

16:30 - 17:25

21 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

81 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

11 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Christopher D. White

White Christopher D.

Naposled navštívené:
Christopher D. White

White Christopher D.