Zari
ohodnotit

Čertova skála [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1988
Délka:
35 minut
„Pohádka o potrestané rychtářce.“
Popis / Obsah / Info k filmu Čertova skála
Na salaši navštíví starého ovčáka Ondřeje mladý brusič nožů Lojzek, který ovládá lecjaké kouzelnické triky. Starého Ondru přilepí k lavici a potom kouzlem osvobodí. Ovčáka napadne, že by mladík mohl vytrestat lakotnou statkářku Apolenu Mráčkovou. Na salaš přijde Márinka, neteř Mráčkové, do které se Lojzek na první pohled zamiluje. Ovčák ho varuje, že statkářka si představuje pro dívku bohatého ženicha, takže ji musí přelstít.

Lojzek se namaskuje s pomocí Ondry a přijde na statek, kde se představí jako Alois od Čertovy skály, sluha bohatého pána. Ten má zájem o Márinku a je ochoten zaplatit za mladou nevěstu tři pytle zlaťáků. Dívka s pláčem uteče na salaš, kde se dozví od Ondry plán na podvedení Mráčkové. Do hry se vloží i rychtář Hubert, který chce také něco získat z bohatství za nevěstu. Statkářka podepíše smlouvu, ale pro peníze se musí dostavit o půlnoci k Čertově skále. V noci se vydá na strašidelné místo Apolena, Hubert a čeledín Kryštof. K smrti vystrašení "čerty" Ondrou a Lojzou odcházejí s pytli peněz na zádech s varováním, že se pytle nesmí dotknout země. Unavení těžkým nákladem si trojice odpočine u Trojitého dubu, kde je jako překvapí starý ovčák. Pomůže jim s nákladem znovu na záda. Statkářka a spol. doma zjistí, že v pytlích jsou staré podkovy a řetězy. Lojzek, stále jako pekelný sluha, jim vysvětlí, že si po cestě museli někde odpočinout a složit pytle na zem, zlaťáky se proměnily na šunt. Lakomci nejprve zapírají, ale ovčák Ondra dosvědčí, jak jim s pytli pomáhal zpět na záda u Trojitého dubu, když odpočívali. A tak získá Lojzek Márinku a Mráčková, Hubert a Kryštof spláčou nad očekávaným bohatstvím.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Čertova skála
POZOR, SPOILER

Starý bača Ondra si zpívá, pak si všimne na zemi mince. Když ji chce vzít, mince mizí. On ji měl jeden mládenec na niti. Tento mladík se představí jako Lojzek, brusič. Zná všelijaké kouzelnické triky a něco z nich hned ukáže.

Ondra vypráví Lojzovi o Čertově skále, že se tam každý bojí. A Lojzek, že tam klidně přespí. Dále se od Ondry dozví o Apoleně Mráčkové. Prý je to jedubaba. A také se dozví o Márince, kterou chce Apolena udřít k smrti. A také ji chce bohatě provdat.

Ondra nalíčí Lojzu jako čerta a takto ustrojen se vydá Lojzík na statek paní Mráčkové. Zde upustí pár zlaťáků, jako jen náhodou, a vypráví o svém pánovi, který jich má mnohem více. Jasně že Apolena ihned začne větřit. A tak se má svého pána zeptat, zda by nechtěl její neteř Márinku.

Při druhé návštěvě Lojza, vlastně pardon, nyní čert, povídá, že jeho pán za Márinku dá tři pytle zlaťáků. Ale musí si pro ně dojít k Čertově skále. A nesmí je v žádném případě položit na zem.

U skály všichni obdrží jeden pytel, ale cestou zpět upadnou do Ondrovy pasti a už se válí na zemi.

Následuje třetí návštěva čerta a začne tvrdý boj o Márinku...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Čertova skála
V českých pohádkách nebývá nouze o vtipné hlavy, kterým se podaří rozlousknout nejeden tvrdý oříšek. Na lakomou rychtářku stačil bohatě důvtip potulného brusiče, který hned věděl, jak ji potrestat a ještě si získat náklonnost pohledné Márinky.

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Paola Otero

Otero Paola

Naposled navštívené:
Paola Otero

Otero Paola